Hirdetés

Városkép álló formátumban

Csökkent a kiadott építkezési engedélyek száma az elmúlt években Csíkszeredában: a megyeszékhely polgármesteri hivatala tavaly 2022-höz képest csaknem negyvennel, 2021-hez képest mintegy ötvennel kevesebb engedélyt bocsátott ki.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Városkép álló formátumban
Közel tucat rendezési terv elkészítése van folyamatban a megyeszékhelyen. Fontos urbanisztikai mutatók Fotó: Kovács Áron

A hozzánk 2020-ban érkező Covid-pan­dé­mia az építőanyagok árának megugrását is nagyban befolyásolta. Az építőipari vállalatok felhalmozták a nyersanyagokat, így a hatalmas kereslet árrobbanáshoz vezetett. Bizonyos építőanyagárak szinte egyik napról a másikra jelentősen, akár megduplázódva, bizonyos esetekben pedig 300 százalékkal megemelkedtek, és emiatt nemcsak a magánberuházások, hanem önkormányzati projektek is veszélybe kerültek. Ez részben megmagyarázza azt is, hogy 2021 óta miért csökkent fokozatosan Csíkszeredában a kiadott építkezési engedélyek száma. Ám a beruházások késleltetője az is, hogy a megyeszékhelyen – mint arról korábban beszámoltunk – folyamatban van 11 övezeti rendezési terv elkészítése. Ezek hiányában pedig nem minden városrészben adható ki építkezési engedély.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ezért nem engedélyezik az építkezést

Csíkszereda főépítészétől érdeklődve megtudtuk, milyen okokból nem engedélyeznek egy-egy építkezést. Albert Sándor rámutatott: az érvényben lévő 1991/50-es – az építkezési munkálatok engedélyezéséről szóló – törvény alapján csakis a rendezési terv által megszabott funkciót lehet engedélyezni egy adott területre. Például nem lehet zöldövezetbe ipari csarnokot építeni. Az építkezési engedély kibocsátását meghiúsíthatja az is, ha a tervezett épület funkciója illeszkedik ugyan a rendezési terv által előírthoz, de nem tartja be az urbanisztikai mutatókat. Például meghaladja a megengedett beépíthetőségi százalékot és/vagy a szintterületi mutatót, azaz ha valaki nagyobb alapterületű vagy a megengedettnél többszintes épületet akar építeni, illetve ha nem tartja be a megfelelő távolságot a szomszéd ingatlanok irányába, vagyis a telekhatárhoz a megengedettnél közelebb akar építeni.

– Az általános településrendezési szabályzat, amely az 1996/525-ös rendelettel van jóváhagyva, előírja, hogy az építkezési engedély kibocsátásának feltétele, hogy az adott ingatlan legyen megközelíthető közútról, illetve hogy lehetősége legyen csatlakozni a közműhálózatra

– közölte érdeklődésünkre Albert Sándor, akitől azt is megtudtuk, az építkezéssel kapcsolatos személyes igényeket és a műemlékvédelmi szempontokat mindenképpen igyekeznek összehangolni.

Műemlékvédelmi szempontok szerint

A központi védett övezetben, illetve a műemlékek védőövezetében csak a kulturális minisztérium brassói központú Területi Műemlékvédelmi Bizottság jóváhagyásával lehetséges építkezési engedélyeket kibocsátani.

– Folyamatban van a városközpont övezeti rendezési tervének elkészítése, amely többek között a műemlékvédelmi előírásokról is rendelkezik. Így az új létesítmények kivitelezésénél azokat is figyelembe kell venni

– mutatott rá a főépítész.

Városkép álló formátumban
Csíkszereda északi kijárata. Ipari park és újabb kereskedelmi egységek terepe lesz

Északi irány az ipari építkezésekben

Tizenegy övezeti rendezési terv van folyamatban Csíkszeredában, ebből három a 12-es országút mellett, a város északi kijáratánál. A három közül kettőt tavaly jóvá is hagytak beltelkesítés és logisztikai központ, illetve kereskedelem, szolgáltatás, termelés és raktározás céljára. Ugyanakkor egy másik rendezési tervet is kezdeményeztek néhány évvel ezelőtt a
12-es országút mellett, a körforgalom szomszédságában, amelynek célja egy mintegy négyhektáros terület bel­telkesítése és ipari park, illetve benzinkút építése. 

– A Városháza is kezdeményezte a város tulajdonában lévő 92 hektáros területre a beltelkesítést és ipari park kialakítására az övezeti rendezési terv elkészítését, amelyre már szerződést is kötöttünk

– jegyezte meg a város főépítésze.
A város északi részén a beruházások miatt egyesek a csíksomlyói kultúrtájat féltik. Ám a szakemberek megítélése szerint a beruházások nem befolyásolják a látképet, a kultúrtáj megfelelően, műemlékvédelmi, régészeti és természetvédelmi védett övezetben helyezkedik el.

Az elmúlt három év kivonata az építkezési engedélyekről, illetve a jegyzőkönyvvel átvett építkezési/bontási munkálatokról:
 

Városkép álló formátumban
 *(cégtábla, bontás, közműbekötés, telephelyszervezés, melléképület, kerítés, javítás, mezőgazdasági jellegű épületek)





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!