Újra kell gombolni a hálózatot

Új egészségügyi szakemberekre lesz szükség Hargita megyében ahhoz, hogy a 2024–2025-ös tanévben gördülékenyen működhessen az iskolaorvosi hálózat – jelezte dr. Molnár Orsolya hálózati koordinátor. Csíkszeredában egy orvos nyugdíjba vonul, Gyergyószent­miklóson tavaly óta nem sikerült betölteni a versenyvizsgával meghirdetett iskolaorvosi helyet.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Újra kell gombolni a hálózatot
Rendelés egy iskolában. Van olyan nagyváros, ahol egy év után jelenleg is betöltetlen az iskolaorvosi állás Fotó: László F. Csaba

Hargita megye nagyobb városaiban jelenleg 12 iskolaorvos és 43 asszisztens közreműködésével történik az oktatási intézményekben tanuló diákok rendszeres egészségügyi szűrővizsgálata és egészségnevelése. Az iskolai rendelők működését, az orvosok, asszisztensek feladatkörét az egészségügyi és oktatási minisztérium 2508/27/07/2023-as számú rendelete szabályozza, ennek értelmében egy iskolaorvos legkevesebb ezer diák egészségügyi ellátását kell biztosítsa. Ehhez azonban frissülő orvosgárdára lenne szükség – Gyergyószentmiklóson egy éve nincs jelentkező az önkormányzat által meghirdetett iskolaorvosi állásra, Csíkszeredában egy szakember hamarosan nyugdíjba vonul, és további három nyugdíjas, bedolgozó doktornő van a rendszerben. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Lesz-e új szakember Csíkban?

Az iskolaorvosi hálózat megyei koordinátorától kapott adatok szerint Csíkszeredában összesen 7 iskolaorvos van, közülük azonban egy gyermeknevelési szabadságát tölti, és a helyére senkit nem vettek fel, további egy orvos pedig heteken belül nyugdíjba vonul.

– Az egészségügyi minisztérium korábban befagyasztotta a posztokat, ezért a gyermeknevelésen lévő kolléga helyettesítését nem tudtuk megoldani. A hamarosan nyugdíjaskorba lépő doktornő helyére pedig reméljük, hogy már lehet versenyvizsgát kiírni, különben a Márton Áron Gimnázium, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium és a Székely Károly Szakközépiskola átmenetileg orvos nélkül marad

– nyilatkozta lapunknak dr. Molnár Orsolya.

Újra kell gombolni a hálózatot
Több orvos: kevesebb beteg. Fontos a korai szűrés és nevelés


Szintén új asszisztens alkalmazására lenne szükség az előző tanévtől működő Angyalkert Napközi Otthonban, ahova jelenleg a Cimbora és a Kisherceg napközi otthonokból járnak át az asszisztensnők megnézni a gyermekeket.  A megyeközpontban 18 asszisztens van alkalmazásban, egy közülük gyermeknevelési szabadságát tölti, egy pedig szintén nyugdíj előtt áll.
Mivel az iskolahálózatban dolgozó egészségügyi személyzet fizetését az Egészségügyi Minisztérium biztosítja – a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóságon keresztül –, de az érintettek alkalmazását a helyi önkormányzatok kell lebonyolítsák, megkérdeztük a csíkszeredai szociális igazgatóságot, hogy mikor lehet számítani az üresen maradó állások meghirdetésére? Nagy Anna igazgató kérdésünkre azt válaszolta: tudnak a problémákról, vizsgálják, hogy milyen lehetőségeik vannak azok megoldására, de egyelőre semmilyen konkrétumot nem tud mondani.  

Gyergyóban továbbra sincs jelentkező 

Amint arról korábban beszámoltunk, Gyergyószentmiklós már a tavalyi tanévben iskolaorvos nélkül maradt, a megüresedett állásra pedig többszöri versenyvizsga-kiírására sem jelentkezett senki. Gereőffy Imola, a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságának vezetője szerint azóta sem változott a helyzet: bár a nyár folyamán újra meghirdették az állást, az iskolaorvosi rendelő továbbra is orvos nélkül maradt. A városban jelenleg négy asszisztens próbálja biztosítani a hálózat működtetését és lebonyolítani a tanintézetekben a szűrővizsgálatokat.

Újra kell gombolni a hálózatot

Udvarhelyen nincs betöltetlen állás

A megfelelő számú egészségügyi személyzet mellett kezdődhetett el a tanév Székelyudvarhelyen, itt a lapunk birtokában lévő adatok szerint 5 orvos és 21 asszisztens dolgozik. 
A megyei hálózat koordinátorától kapott információkból ugyanakkor az is kitűnik, hogy vannak olyan községek is, ahol sikerült megoldani, hogy a helyi iskolában iskolaorvos lássa el a gyermekek egészségügyi felügyeletét és nevelését. Jó példa erre Korond, Kászonaltíz, Gyergyóremete. A megye többi községében ezt a feladatot is a családorvos végzi. A kisebb városok közül Székelykeresztúron és Maroshévízen egy-egy iskolaorvos dolgozik, Tusnádfürdőn szintén a családorvos viszi ezt a feladatkört is. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!