Hirdetés

Tele hassal könnyebb a tanulás

Több Hargita megyei tanintézet csatlakozott az Egészséges étkezés programhoz, amely révén meleg ebédet kapnak a diákok. A program az isko­la­el­ha­gyás megelőzését szolgálja, de járulékosan el­mondható, hogy a meleg ebéd biztosítása következtében kevesebb édességet esznek a tanítási idő alatt a gyermekek.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 9 perc
Tele hassal könnyebb a tanulás
Ebédelő kicsik. Jól jön a meleg ebéd vagy a szendvics az óvodai és iskolai közösségekben Fotó: László F. Csaba

Április 9-től az etédi Jósika Miklós Általános Iskolában és az alárendeltségébe tartozó összes tanintézetben elindult az Egészséges étkezés program. Ennek köszönhetően ebédben részesül 398 tanuló, az óvodásoktól egészen a nyolcadik osztályosokig. A közbeszerzésre egyetlen cég jelentkezett, így a diákok Nagy­ga­lamb­fal­vá­ról kapják az ebédet. Szilveszter Attila, Etéd község polgármestere elmondta, nagy szükség volt erre a programra, hiszen községük élen jár az iskolaelhagyások számát illetően, éppen ezért nagyon fontosnak tartották, hogy ezzel a programmal is egyfajta motivációként szolgáljanak a gyermekeknek és a családoknak.

Van, aki csak az iskolában ebédel

– Szociális szempontból elég sok a hátrányos helyzetű lakos a községben, a gyermekek pedig nem azért nem ebédelnek otthon, mert nem szeretik, hanem mert nincs ebéd. Ezért is nagy segítség ez a program, hiszen így mindenki, aki iskolába jár, biztos, hogy jóllakottan térhet haza

– fogalmazott.
Az elmúlt másfél hónap tapasztalatai szerint sikeres a program, a gyermekek örvendenek neki és jó szívvel fogyasztják az ebédet. A program teljes költségvetése 844 ezer lej, a diákok pedig 15 lej értékben kapnak minden tanítási nap élelmet. Az ebédszünet harminc percig tart, 12 és fél 1 között, így a tanítási idő harminc perccel lett hosszabb – tájékoztatott Tiboldi Sándor, a Jósika Miklós Általános Iskola igazgatója.
Hozzátette, közös megegyezés alapján a diákok két hétig meleg ebédet, két hétig pedig szendvicset kapnak. A diákok megfelelő helyiség hiányában az osztálytermekben fogyasztják el az ebédet.

Etéd polgármesteri hivatala
Az iskolaelhagyást csökkentheti a program

Ősztől folytatják

Május 9-én kaptak először ebédet az iskolában a Si­mén­fal­va községben tanuló gyermekek. 760 ezer lej értékben hagyott jóvá támogatást a kormány a program beindítására a helyi önkormányzatnak, összesen 342 diák a kedvezményezett. 
Nagy János polgármester elmondta, több beszállító is jelentkezett, a közbeszerzési eljárás után a benyújtott óvások miatt csak most tudott elindulni a program. Kettéválasztották a közbeszerzést, most egy kisebb részt írtak ki, amely a nyári vakáció idejéig tart, ősszel pedig ismét meghirdetik. A gyermekek jelenleg 12,50 lej értékben kapnak meleg ebédet. A program hátulütője a polgármester szerint, hogy nagyon sok szemét termelődik a csomagolóanyagok miatt, ám erre is próbálnak alternatív megoldást találni a jövőben. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Második fogás és desszert

Maroshévízi vendéglőből szállítják hőszigetelő tá­ro­ló­do­­bo­zok­ban a bor­szé­ki gyermekeknek a meleg ebédet, a programban 181 gyermek vesz részt. A hévízi beszállító adagonként 13,65 lej + áfa áron biztosítja az ételt – tájékoztatott Ferenczy József, a Zimmethausen Szakközépiskola igazgatója, megjegyezve, hogy a borszéki vendéglátóegységeknek nem volt ételszállításra alkalmas járművük, ezért kellett a szomszédos városból igénybe venniük a szolgáltatást.
A december végéig futó pályázat keretében második fogást és desszertet biztosítanak a gyermekeknek, minden második nap gyümölcsöt is kapnak.

Ha finom az ebéd, nincs pazarlás

Gyergyóditróban óvodától középiskoláig 400 gyermek vesz részt az egészséges étkezést célzó programban: a Gyer­gyó­szentmiklósról szállított, második fogásból és desszertből álló ebédet nagyszünetben, az osztályteremben fogyasztják el a diákok.

– Mivel nagyon ízletes az ebéd, kevés a pazarlás, nem dobják ki a diákok az ételt, és az a tapasztalatunk, hogy kevesebb édességet, kiflit vásárolnak, amióta biztosítjuk az étkezést számukra

– hangsúlyozta Cristina Hadâmbu, a Puskás Tivadar Szakközépiskola igazgatója.
Az említett települések intézményei mellett a szent­áb­ra­hámi általános iskolában, valamint a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskolában indult el az Egészséges étkezés program ebben a tanévben.

László F. Csaba

Egytálétel a kultúrotthonban

A csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskolában és  a hozzá tartozó tanintézetekben a héten kezdték el az Egészséges étkeztetés program keretében a diákok étkeztetését. Az iskola még tavaly bekerült az akkor még Meleg ebéd néven ismert programba, az ebéd biztosításához szükséges finanszírozást azonban most kapta meg az önkormányzat, így a napokban indulhatott el a gyakorlatban is az oktatási minisztérium által támogatott kezdeményezés.

– Összesen háromszáz fiatal részesül meleg ebédben, ami, a beszállító catering-céggel egyeztetve, elsősorban meleg egytálételt jelent

– tudtuk meg Csillag Ottó iskolaigazgatótól. 
A Dr. Boga Alajos Általános Iskola diákjai és a tanintézethez tartozó óvodások étkeztetését Kozmáson és Lázárfalván is a helyi kultúrotthonban oldották meg, a fiatalokat ide kísérik át szervezetten délben fél 1-re, és az ebédet követően innen mennek haza. 
 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Pál Bíborka





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!