Hirdetés

Tarthatónak tűnik az új határidő

Legutóbb februárban számoltunk be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőintézetének 2023 áprilisában kezdődött modernizálási munkálatairól. Most ismét felkerestük a poliklinika épületét, és látványos előrelépést tapasztaltunk.

Vlaicu Lajos
Tarthatónak tűnik az új határidő
Már nem sokáig lesz építőtelep a csíkszeredai járóbeteg-rendelő. A felújítás után rendeltetése nem változik meg Fotó: László F. Csaba

Mint arról korábban írtunk, a csíkszeredai poliklinika épületének korszerűsítési munkálatai 2023 nyara óta eddig kétszer szüneteltek: egyszer 2023. november 3. és 2024. január 1. között, a fejlesztési minisztérium forráskeretét folyósító Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozási nehézségei miatt, január 1-jétől pedig a télies időjárás okán. Ez a két csúszás vezetett oda, hogy az eredeti, október 20-i határidőt három hónappal meg kellett hosszabbítani, 2025. januárjáig kitolni. Ahogy azt a megyei kórház sajtóirodája érdeklődésünkre megerősítette, az építkezés jelenleg terv szerint halad. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Aktuális helyzetjelentés

Az épület alagsorának megerősítése, felújítása, kialakítása mintegy 90 százalékban készen van. Kialakították a helyiségeket, rendelőket, helyükön vannak az új nyílászárók, az épületgépészeti és az elektromos hálózatot érintő munkálatokat befejezték, megtörtént már a meszelés is. 
Az épület földszintjén a munkálatok mintegy 80, az első emeleten 60-70 százalékban mondhatók elvégzettnek. Itt is befejezték az épületgépészeti munkálatokat, kialakították a rendelőket, beszerelték a nyílászárók többségét. A liftház is elkészült, a felvonót szintén behelyezték. 
Az épület külsején is elvégezték a munkálatok nagyobb hányadát. E tekintetben a Népegészségügyi Igazgatóság felé eső oldalon van még elmaradás, ott szigetelnek, vakolnak. Hátravan még a közművek csatlakoztatása a külső hálózatokhoz és a belső utómunkálatok nagy része.
A bútorzat egy része – gyógyszeres szekrények, konzultációs ágyak, tolószékek, íróasztalok, székek, nyomtatók, számítógépek – már megérkezett, de hátravan még a rendelők orvosi felszerelésének beszerzése.  

Tarthatónak tűnik az új határidő
Akad tennivaló, de a nagy és időigényes feladatokat már elvégezték. Mészfehér állapot

Nehézkes a parkolás

Az udvaron viszont még javában dolgozik a kivitelező cég, így a mentővel érkező pácienseket az épületet megkerülve a hátsó bejáraton viszik be. Zavaró, hogy több, a poliklinikára érkező személy az építkezési területen „átvágva” közelíti meg a bejáratot, semmibe véve a figyelmeztető jelzéseket. Ráadásul miután a megyei kórházhoz vezető utat egy ideje sorompó zárja el, sokan parkolják le autójukat a poliklinika körüli zöldövezetben, ki, ahol és ahogy épp tudja. 

Január 18. az új határidő 

Amennyiben semmilyen előre nem látható problémába nem ütközik a kivitelező Viaduct Kft., akkor a 2025. január 18-i határidővel átadhatják az épületet. Az épületben felújítása után is szakorvosi járóbeteg-rendelők fognak működni, poliklinikaként funkcionál tovább. Ide fognak átköltözni azok a rendelők is, amelyek jelenleg a kórház főépületében működnek. A járóbeteg-rendelés folyamatosan működött a felújítás alatt az épület kórház felé eső szárnyában, és működik jelenleg is. 

Tarthatónak tűnik az új határidő

5 millióval kerül többe 

Érdeklődésünkre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megerősítette: jó ütemben halad a járóbeteg-rendelő korszerűsítése. Növekedett a beruházás értéke is. 

– Korábban 20,92 millió lej volt az értéke, amelyből Hargita Megye Tanácsa 719 ezer lej önrészt kell biztosítson. A nemrég elfogadott határozat szerint az érték megemelkedett 25,24 millió lejre, miközben a megyei tanács önrésze megmaradt a korábbi értéken. A többletösszeget minisztériumi rendelettel fogadják majd el és biztosítják

– jelezte.
A megyeelnök kitért a kórház aktuális infrastrukturális nagyberuházásaira is, jelezve, hogy eddig nem volt fennakadás, és a lakosság is türelemmel fogadja a Nagy Laji-dombján az építkezések jelentette közlekedési nehézségeket. 

– A beruházások mellett meg kell említenem, hogy nemrég tanácshatározattal 68 állást hagytunk jóvá a kórház számára. Ez egy elég komoly munkahelyteremtés a megyében, köszönhetően annak is, hogy a megyei kórház elérte a regionális jelentőségű, kettes kategóriájú minősítést

– hívta fel a figyelmet. – Nem volt könnyű eindítani egy ekkora léptékű egészségügyi infrastrukturális beruházást a Nagy Laji-dombján, most már több mint tíz év munkája áll a projekt mögött. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása idején írtuk alá a szerződést, és szerencsés helyzetben vagyunk, mert volt, amit aláírjunk – és ennek a helyzetnek a megteremtésén az aláírást megelőzően feszített ütemben dolgozott a megyei tanács és a kórház csapata. Korszerű, felszerelt épületeket, jó szakembereket és jó egészségügyi szolgáltatásokat akarunk a térségben – összegzett Borboly Csaba.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!