Hirdetés

Sorvad a magyar oktatás

Mindössze négy tanulóval indult magyar tannyelvű, összevont osztály Galócáson a 2023–2024-es tanévben. A megye északi részén lévő településen a magyarság 19,9 százalékos számaránya ellenére az elvándorlás és az alacsony születésszám egyre inkább veszélyezteti a magyar oktatás létét.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sorvad a magyar oktatás
Fotó: scoalagalautas.ro

Bár elindult a magyar tannyelvű, összevont osztály az idei tanévben is Galócáson, nagy az esélye annak, hogy a meglévő négy diákból kettőt Ma­ros­hé­vízre íratnak át, a Kemény János Gimnáziumba.
– Első, második, harmadik és negyedik osztályosok a magyar tagozat elemi iskolásai, és bár nálunk kezdték a tanévet, tudomásunk van róla, hogy két gyermeket szeretnének elvinni a szülők a közeli Maroshévízre. Az áthelyezési kérelmet még nem nyújtották be – mondta érdeklődésünkre Nadea Alina, az intézmény igazgatója.
Hozzátette: a településen nem általános jelenség, hogy városra viszik tanulni a gyermekeket, sőt, az ellenkezőjére is volt példa az elmúlt években.

scoalagalautas.ro
Tanévnyitó Galócáson. Kevés a magyar gyerek

– Előre látható volt, hogy ez bekövetkezik, hiszen az elmúlt harminc évben a galócási fiatalok jelentős része külföldre költözött. Több alkalommal fenyegette a megszűnés veszélye a galócási magyar osztályokat, hiszen a gyár megszűnésével a munkalehetőség is jelentősen megcsappant. Itthon maradást ösztönző programra lett volna szükség, hogy ne következzen be ez a helyzet

– reagált megkeresésünkre Isán Sándor helyi tanácsos.
Hozzáfűzte: a rendszerváltás utáni évben közel száz gyermek tanult magyar nyelven a helyi iskolában, innen csökkent le a mai szintre a gyermeklétszám.

– Az összevont magyar osztály akár két diákkal is működni fog, amennyiben a szülők valóban úgy döntenek, hogy a másik két gyermeket a maroshévízi intézménybe íratják át. Remélhetőleg jövő évben is tudunk magyar osztályt indítani, jönni is fognak diákok, nem csak elmenni

– mondta Nadea Alina, az intézmény vezetője

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!