Hirdetés

Sok esetben a szinten tartás is pozitív eredmény

Több mint száz sérült és egészséges gyermek vesz részt a héten zajló integrált táborban Székelyudvarhelyen. A foglalkozások lényege, hogy a Pető‑módszerrel fejlesztett sérült fiatalok találkozzanak az egészségesekkel, és a kölcsönös kíváncsiság által ismerkedjenek, tapasztalatot cseréljenek, ismereteket adjanak át egymásnak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Sok esetben a szinten tartás is pozitív eredmény
Sérült gyerekek tanítják a vívást. Megható közösségi élmény Fotó: Hodgyai István

Több éve tartanak a magyar kormány támogatásával a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai ingyenes fejlesztő foglalkozásokat sérült gyermekeknek és felnőtteknek a Kárpát‑medence számos pontján, így Székelyudvarhely is. A fejlesztő‑pedagógusok dr. Pető András orvos-gyógypedagógus által kidolgozott, világszerte eredményesen alkalmazott kon­duktív pedagógiai módszerekkel tartanak háromhetes rehabilitáló foglalkozásokat évi öt alkalommal. A tevékenység helyszínéül minden alkalommal a Kuvar utcai baptista imaház szolgál, a gyermektábort minden évben a felekezet lelkésze szervezi meg. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A közös részvétel fontos

Zsebe Andrea, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja szerint a hét év alatt 860 napot töltöttek Székelyudvarhelyen, mialatt 47 konduktor és konduktorképzésben részt vevő hallgató volt jelen a rehabilitációs tevékenységeken. Feketéné Szabó Éva, az egyetem fejlesztési és stratégiai rektorhelyettese szerint kiemelkedő eredménynek számít, hogy a tábornak köszönhetően az ép és korlátozott mozgású gyerekek együtt vehetnek részt a foglalkozásokon.

– A foglalkozásokat követők számára világossá válik, hogy a mozgássérült gyerekek is képesek olyan, vagy nagyon hasonló eredmények elérésére, mint ép társaik, csak más támogatással, eszközökkel, eset­leg hosszabb úton

– mutatott rá Szabó, kiemelve, hogy a fejlesztő heteken a sportra, a művészi nevelésre, az önfenntartás elsajátítására fordítanak különösen nagy figyelmet.

Sok esetben a szinten tartás is pozitív eredmény

Vívótőr, evezőkar 

A táborozók közé a kar külhoni szakképzésén részt vevő négy sérült fiatal is érkezett, akitől a táborozók vívást tanulhatnak, ugyanakkor egy speciális evezőgépet is kipróbálhattak. Makk Ádám, a kar vívószakosztályának vezetője szerint nagy lépés olyan szerepben látni a sérült fiatalokat, hogy ezúttal nem ők a tanulók, hanem éppen ők adják át ismereteiket. A paralimpikonok utánpótlására is fontos gondolni Makk szerint, ennek alapjait pedig tevékenységük le tudja fektetni. 

Sok esetben a szinten tartás is pozitív eredmény

Lépésenként fejlődnek

Mezei Ödön baptista lelkész és Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója a háromhetes fejlesztő képzések tapasztalható eredményeiről is beszámoltak. Mezei szerint a tavalyi évhez hasonlítva megkétszereződött a foglalkozásokra járók száma, ami közösségük számára is fontos úgy a segítségnyújtás, mint az ismeretszerzés szempontjából. Csuka a fejlődés látható eredményeiről elmondta: apró lépésekben lehet észlelni, de sok esetben a sérültek állapotának szinten tartása is nagy kihívást jelent, így az is rendkívül fontos, hogy a foglalkozásokra járók otthon folytassák, gyakorolják azokat a helyzeteket, amelyeket begyakoroltak. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!