Hirdetés

Örökzöldek körképe

Közeledik a karácsony, lassan mindenki elindul, hogy kiválassza idei fenyőfáját. Mindegyik székelyföldi városban megjelentek már az árusok, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, illetve Gyergyószentmiklóson, és ezek környékén érdeklődtünk, hogy hol, mit, mennyiért ajánlanak.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 10 perc
Örökzöldek körképe
Már sok helyen beszerezhetők a fenyők. Díszítésre várva Fotó: Hodgyai István

Csíkszeredában és környékén több helyen is kínálnak fenyőket, van hazai és külföldről importált áru is. A Decemberi forradalom és Márton Áron utcák találkozásánál lévő körforgalomnál egy fenyőfákkal csak szezonálisan foglalkozó gyergyószentmiklósi cég árusítja a díszíteni való örökzöldeket. Az ott dolgozók elmondták, a fák egy magyarországi ültetvényről érkeztek. Kétféle nordmann fenyőt kínálnak, apróbb és hosszabb tűlevelűt. A náluk vásárolható lekisebb fenyő 0,70 és 1 méter között van, ezek ára 50-90 lej. Az 1,80-2 méter magasak ára 180 és 350 lej között van. Néhány darab igen magas, 4 méteres fenyő is megtalálható náluk, áruk 600-700 lej, tapasztalataik szerint ezt kizárólag iskolák és templomok részére vásárolják. Földlabdás fenyőfákat is árulnak, melyek 150 lejbe kerülnek. Az eladók úgy látják, hogy a fiatalok, középkorúak, kisgyermekes családok a nagyobb, 1,80-2 méter magas fenyőket részesítik előnyben.
Szintén nordmann fenyőt árusítanak a csíkszeredai bar­kács­á­ruháznál, melyek a Szilágy megyében található Kémer faluból, egy ültetvényesből érkeztek. Ott az 1-1,30 méter magas fenyők ára egységesen 34 lej, az 1,40-1,70 méter magasak 58 lejbe kerülnek. Az eladók elmondása szerint a vásárlók körében a legnépszerűbb az 1,70-2,10 méter magas, 80 lejbe kerülő örökzöld. A legmagasabb fenyők 2,20-2,50 méter magasak, 160 lejt kérnek értük, illetve fognak hozni földlabdás fenyőfákat is.
A város Székelyudvarhely felőli kijáratánál, a Csíki Fatelep helyszínén olyan nordmann fenyőt árulnak, melyek Dániából, Langeskov városából érkeztek. Ottjártunkkor épp az eladásra kínált fákat pakolták le az autókról, a napokban kezdik el árusítani. A fenyőfák mérete 1 és 2,50 méter között van, áruk 100 és 250 lej között, nagyjából a magasságuk szerint lesz meghatározva.
Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere kérdésünkre elmondta, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is lesz fenyőfavásár a központban, a Majláth Gusztáv Károly téren, mely december 10-én nyitja meg kapuit és de­cember 24-ig, reggel fél 9 és este 7 óra között várják a vásárlókat a hét minden napján.

Boncina-Székely Szidónia

Fenyőfa helyi ültetvényről

A csíkmadarasi kertészet tulajdonosa, János Ferdinánd kertészmérnök elmondta, ők földlabdás nordmann fenyőt árulnak, melyek a Csíkmadarason található ültetvényükön növekedtek. Bár az áraikat még nem határozták meg, az már biztos, hogy a kertészet székhelyén, illetve Csíkszeredában a sörgyár mögött található Rét utcában fogják őket árusítani. Igény szerint a fenyőfák házhozszállítását is vállalják.
A csíkkozmási csemetekert tulajdonosa, Boga János elmondta, náluk kétféle fenyő található meg készleten, az ezüstfenyő és a zöld lucfenyő. Fenyőfáik magassága egy és három méter között mozog, méterenkénti ára 50-60 lej között van.

Árusítás csak magánterületen

Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy idén is csak magánterületen lehet fenyőfát árusítani Székelyudvarhelyen.
– Amennyiben az eladó rendelkezik a megfelelő faárusításra jogosító engedélyekkel, bérbe vehet magánterületeket, és árusíthatja ott a fákat. Ellenben közterületen nincs faárusítás – nyomatékosította a szóvivő.
Tavaly még a Homoród Erdészeti Hivatalnál is be lehetett szerezni fenyőfákat az ünnepre, idén azonban már nem árusítanak, tudtuk meg Simó Ferenctől, a Homoród Erdészeti Hivatal vezetőjétől. Ennek oka, hogy főként dombvidéki erdőket kezelnek, éppen ezért nem nagyon van olyan fenyőállományuk, amelyek kedveltebbek a lakosság körében. 
– A jegenyefenyőket kedveli inkább a lakosság, az viszont nekünk nem nagyon van. Lucfenyőnk lenne, de azt nem keresik – mondta az erdészet vezetője. Hozzátette: az elmúlt években sem volt túl sok eladásra szánt fájuk, legtöbb száz darabot értékesítettek, köztük olyan fenyőket is, amelyeket elkoboztak ellenőrzéseik során az árusoktól a rendőrök.
A Székelyudvarhelyi Magánerdészetnél sem árusítanak fenyőket már jó néhány éve. Bodrogi Pál, a hivatal vezetője elmondta: az általa vezetett erdészetnek is főleg dombvidéki területeik vannak, csupán húsz százalék fenyőállománnyal rendelkeznek.

László F. Csaba
Már sok helyen beszerezhető. Bő választék

Van miből választani
 Az Udvarhelyi Fatelep Székelyudvarhelyen három helyszínen is kínál karácsonyfának való fenyőket. A tulajdonos, Kiss Ferenc elmondta: 1700 fát vásároltak idén, ugyanannyit, mint az elmúlt évben. December 5-én, hétfőn nyitottak, és a tervek szerint egészen december 24-ig várják a vásárlókat, vagy ameddig a készlet tart. A fák Dániából érkeztek, többségük nordmann fenyő, hiszen, mint mondta, most már ez a legkeresettebb fajta. 1,70 és 3 méter közötti magasságú fákat kínálnak. A fenyőkért tavalyhoz képest tíz százalékkal többet kell fizetni, vagyis méterenként 70-80 lejbe kerül az ünnep elengedhetetlen kelléke.

A divatos drágább, a hagyományos olcsóbb

A gyergyói térségben kereskedők által értékesített nordmann fenyő vásárlására van többnyire lehetőség: hagyományos fenyőhöz nehéz hozzájutni, igaz, a kereslet is kisebb rá. A Gyergyószentmiklósi Magánerdészetnél érdeklődve megtudtuk: ott nem, csupán a hozzájuk tartozó Gyergyó térségi közbirtokosságok némelyikénél lehet a karácsony előtti időszakban fenyőt vásárolni.
A gyergyóalfalvi közbirtokosság 8100 hektár területet kezel, ebből 500 hektár legelő: ez utóbbiból tudnak karácsonyfának való fenyőt kivágni, elenyésző mennyiségben. 
– Idén is megközelítőleg kétszáz fenyőt fogunk kivágni, amelyeket jelképes összegért értékesítünk. A helyi intézményeknek – polgármesteri hivatalnak, iskoláknak, kultúrháznak és az egyháznak – juttatunk belőle, emellett néhány olyan idős személynek is, akik évek óta tőlünk vásárolják, és számítanak rá – fogalmazott érdeklődésünkre Mihálydeák Imre, a gyergyóalfalvi közbirtokosság vezetője.
Gyer­gyó­szent­mik­ló­son és néhány környező településen – Gyergyóremetén és Gyergyóalfaluban – a karácsonyfabolt szolgál nordmann fenyővel, a környezettudatos vásárlóknak földlabdás, illetve cserepes változatban kínálják. Ottjártunkkor az aprócska udvaron már sokan megfordultak, igaz, csak érdeklődtek. Nagyobb forgalomra december közepétől számítanak, és az eddigiekhez képest valamivel olcsóbb fenyők is megtalálhatók a kínálatban.
– Idén Dániából és a magyarországi Nagykanizsán lé­vő ültetvényről hoztunk fenyőket. Egy két méter magas fát akár 120 lejért meg lehet vásárolni, igaz, van ugyanekkora méret 350 lejért is – mondta el érdeklődésünkre Nagy Hunor értékesítő. Hozzátette: december 10-től néhány helyi közbirtokosságtól is átveszik a megmaradt fenyőket, így azokat is ki tudják szolgálni, akik ilyen típusút szeretnének. A kínálatban az ötven lejes, alig egyméteres fenyőtől a hatméteresig terjedő nagyságút is lehet választani: a prémium kategóriásak méterenkénti ára száz lej.
Többéves értékesítői tapasztalata alapján Nagy Hunor elmondta: az lenne az ideális, ha itthon termesztett fenyőt lehetne értékesíteni, erre azonban még várni kell. Egyrészt az ültetés költségei magasak, ugyanakkor a nordmann fajta nem bírná az itteni szélsőséges éghajlatot – fejtette ki.
A karácsonyfabolt hetente kétszer házhoz szállítást is vállal Hargita megye területén, igény szerint a karácsonyfát bele is faragják a talpba.

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Kovács Andrea

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!