Marad a fiókban, vagy a szemétben végzi

A lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszerek begyűjtését és kezelését egy tavalyi törvénymódosítás szabályozza, amely kimondja, hogy ezeket a veszélyes hulladéknak minősülő készítményeket az állami és magánkórházak kötelesek átvenni a lakosságtól. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház már jó ideje működtet gyűjtőpontot, a vidéki gyógyszertárak azonban nem vállalják a lejárt gyógyszerek átvételét.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Marad a fiókban, vagy a szemétben végzi
Vidéken nem találunk gyűjtőpontot, ahol a lakosság felelősen szabadulhatna meg a gyógyszerektől. Gyengélkedő stratégia Fotó: László F. Csaba

Tavasszal írtunk arról, hogy tavaly év végéig a lejárt gyógyszerek lakosságtól való begyűjtését, kezelését és megsemmisítését a 2014/119-es számú miniszteri rendelet szabályozta, előírva, hogy a lakosságtól származó lejárt gyógyszereket speciális gyógyszertári konténerekbe kell elhelyezni, ilyeneket kijelölt gyógyszertárakban és gyógyszerészeti egységekben találhattunk. Ezt írta felül a Hivatalos Közlönyben 2023 végén közzétett 269-es törvény, amely kimondja, hogy a lejárt vagy fel nem használt gyógyszereket ezentúl az állami és magánkórházak kötelesek átvenni a lakosságtól. Ennek költségeit az állami költségvetésből fedeznék az Országos Egészségbiztosítási Alapon (FNUASS) keresztül. Az intézkedés arra is kitér, hogy minden gyógyszer január 1-je után nyomtatott használati utasításában nagybetűkkel fel kell tüntetni: „A LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ/FEL NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREKET VISSZA KELL VINNI AZ ÁLLAMI VAGY MAGÁNKÓRHÁZAKBA.”


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A módszertan is adott

Érdeklődésünkre Stekbauer Zsombor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gazdasági igazgatója elmondta: a lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszereket a megyeszékhelyen egyelőre a ka­pus­szobánál lehet letenni, az átvevőpont helyét tábla is jelzi, de az épület bővítési és korszerűsítési munkálatai miatt ennek új helyet fognak keresni.
A gyűjtőpont üzembe helyezésekor – február folyamán – felmerültek szervezésbeli problémák, amit azzal magyaráztak, hogy „törvény van, de metodológia hozzá nincs”, úgyhogy minden kórház maga kellett megszervezze és megoldja a gyógyszerek gyűjtését és válogatását. Áprilisban megjelent a módszertan is, mely előírja, hogy pontosan milyen tárolókat kell kihelyezni és hogyan kell az ezekben elhelyezett hulladékokat kezelni, illetve hogy a tárolókat olyan helyre kell kitenni, amely könnyen megközelíthető, de állandó felügyelet alatt van. A gazdasági igazgatótól megtudtuk: tapasztalataik alapján a lakosság folyamatosan viszi a lejárt gyógyszereket, van, amikor három nap alatt, van, amikor egy hét alatt telik meg a gyűjtődoboz. A veszélyes hulladékokat – a lejárt gyógyszereket is beleértve – kétnaponta szállítja el, majd semmisíti meg a feladattal megbízott, engedéllyel rendelkező szakcég, ennek költségeit a kórház állja. Kérdésünkre elmondta: csak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál van lehetőség leadásra, a szemészeti, tüdőgyógyászati és fül-orr-gégészeti osztályon nem veszik át a lejárt gyógyszereket és készítményeket.

Szétnéztünk a csíkszeredai gyógyszertárakban is: bár saját döntésük alapján még mindig átvehetnék a lejárt tablettákat, általában nem hajlandók erre, mivel ez pluszköltséget generál, így inkább mindenkit a kórházhoz küldenek.


Székelyudvarhelyen szintén van lehetőség rá, hogy felelősen, környezettudatosan szabaduljon meg a lakosság a lejárt gyógyszerektől a Városi Kórház udvarán, a kapusszoba közelében állítottak fel gyűjtőkonténereket, amelyeket naponta 8 és 18 óra között lehet használni. 

Vidéken megoldatlan 

A rendszer már több mint fél éve működik, s mint látjuk, városi környezetben leadhatjuk a lejárt szavatosságú gyógyszereket – de kérdés maradt, hogy a vidéki lakosság mit kezdjen velük.

Csíkszéki községek gyógyszertárainál érdeklődve megtudtuk: amióta az állami és magánkórházak kötelesek átvenni a lakosságtól, ők nem foglalkoznak ezzel a feladattal,

így a hozzájuk betérőknek azt a nem túl életszerű megoldást javasolják, hogy használják a városi kórháznál található gyűjtőpontot. 
Egyébként a patikák a náluk megmaradt, lejárt szavatosságú gyógyszerek elszállításáért igen jelentős összegeket fizetnek, és finanszírozás nélkül nem vállalják a lakossági begyűjtés terhét. Az általunk megkeresett vidéki gyógyszertárak patikusai és üzletvezetői szerint hasznos lenne, ha a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vagy egy engedéllyel rendelkező cég időszakosan gyűjtést szervezne a váro­sokon kívül is. Stekbauer Zsombor szerint a kórház részéről ez nem megoldható, mivel ehhez a tevékenységhez speciális jármű szükséges, ilyennel pedig nem rendelkezik a kórház.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!