Hirdetés

Magas részvétel, erősödő RMDSZ

A legtöbb vidéki polgármesteri tisztséget Hargita megyében az RMDSZ színei­ben induló jelöltek töltik be ősztől. Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson a közösség a változásra szavazott, Csíkszeredában a jelenlegi polgármester folytatja a munkát.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 9 perc
Magas részvétel, erősödő RMDSZ
A megye városaiban mandátumot nyert polgármesterek. Újrázók, visszatérők és újak

Hargita megyében 50,9%-os volt a részvételi arány a helyhatósági választásokon vasárnap. 134 832 választópolgár járult az urnákhoz. Az európai parlamenti választásokon 52,2%-os volt a részvételi arány, ez esetben 137 667 adták le voksukat. A helyhatósági választásokon 2020-hoz képest több mint 8%-kal volt magasabb a választói kedv, míg 2019-hez képest több mint 5%-kal járultak urnákhoz az európai parlamenti szavazáson.

Csíkban a folytonosságra voksoltak

Csíkszéken a helyhatósági választásokon 50,61%-os volt a részvételi arány. A legtöbb településen nem volt kihívója az RMDSZ-es polgármestereknek, így ők folytatják a munkát.
Iojiban Gheorghe jelenlegi független polgármester folytatja a városvezetői munkát Ba­lán­bányán. A bányavárosban 34,8%-os volt a részvételi arány. A 15 fős önkormányzati testületben 7 RMDSZ-es, 3 PSD-s, 2 AUR-os, 1-1 ARN-s, PNL-s és PRM-s.
Csíkszentdomokoson az RMDSZ színeiben továbbra is Karda Róbert lesz a polgármester. A választási részvétel 52,4%-os volt. A testületben 14 RMDSZ-es és 1 EMSZ-es képviselő lesz. Kedves Róbert jelenlegi RMDSZ-es polgármester marad tisztségben Csíkszenttamáson. A felcsíki településen 54,1%-os részvételi arányt jegyeztek. A testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Csíkkarcfalván Gábor Tibor jelenlegi RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát. A Csíkjenőfalvát is magában foglaló községben 56,6%-os volt a részvételi arány. A testületet az RMDSZ képviselői alkotják. Csíkdánfalván ugyancsak az RMDSZ jelöltje, Bőjte Csongor-Ernő jelenlegi polgármester újrázik. A választáson részt vevők aránya: 60,3%. Az önkormányzat minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Csíkmadarason Péter Dávid RMDSZ-es polgármester kapta a szavazatok elsöprő többségét. 63,6%-kal hagyta maga mögött a függetlenként indult Bíró Évát. A felcsíki településen 64,7%-os volt a részvétel. A 11 fős testületben 10 RMDSZ-es és egy független képviselő lesz. Csíkrákoson Császár Attila RMDSZ-es polgármester újrázik ugyancsak RMDSZ-es testülettel. 61,1%-os volt a részvételi arány. Ma­­défalván Szentes Csaba jelenlegi RMDSZ-es polgármester marad tisztségben. 62,8%-os volt a részvételi arány. A testület minden tagja ott is RMDSZ-es.Csíkcsicsóban az RMDSZ jelöltje Péter Lukács jelenlegi polgármester volt. A választáson részt vevők aránya 59,8% volt. A testületet RMDSZ-es képviselők alkotják.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Csíkszeredában Korodi Attila, az RMDSZ színeiben 73,1%-os többséggel utasította maga mögé Tőke Ervin EMSZ-es, Cioancă Vasian PSD-s, Erős Maria PNL-s polgármesterjelöltet. A részvételi arány 44,1%-os volt. A 19 fős testületben 16 RMDSZ-es, 2 EMSZ-es és 1 PSD-s képviselő lesz.
Székely Ernő, az RMDSZ jelöltje maradt Csíkszentkirály polgármestere. A községben 53,7%-os volt a részvételi arány. A testület mind a 11 tagja RMDSZ-es. Kencse Előd, az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Csíkszentimrén és maradt a település polgármestere. A községben a részvételi arány 56,6% volt. A tanács 11 tagja az RMDSZ-t képviseli. Kozma István, az RMDSZ színeiben nyert újabb polgármesteri mandátumot Csíkszentsimonban, 61,3%-os részvételi arányt jegyeztek. A 13 főt számláló testületből 1 függetlenként, 12-en pedig az RMDSZ színeiben kezdhetik a mandátumot. Molnár József kihívó nélkül folytatja, Tusnád község polgármestere az RMDSZ színeiben második mandátumára készülhet. A községben a részvételi arány 55,5%-os volt. A testület 11 tagját az RMDSZ adja. Réti Zsófia, az RMDSZ színeiben maradt Csíkszentgyörgy község élén. Az újrázó polgármesternek nem volt kihívója. A szavazati joggal rendelkezők 48%-a ment szavazni. A 15 fős testületből 14-en az RMDSZ képviseletében, míg 1 személy függetlenként jutott be. Potyó Judit 55%-os többséggel független jelöltként nyerte Csíkszentmártonban a polgármesteri széket. A 11 fős testületből kilencen az RMDSZ színeiben és ketten függetlenként jutottak be a testületbe. Szántó László maradt Csíkkozmás polgármestere, aki verseny nélkül foglalhatja el a polgármesteri széket, akárcsak a helyi tanács, amelyben szintén mindenki RMDSZ-színekben indult. Csíkkozmáson 49,7%-os volt a részvételi arány. András Tamás az RMDSZ színeiben először szerzett polgármesteri mandátumot Kászon községben. A szavazásra jogosult személyek 47,9%-a járult az urnákhoz.

Magas részvétel, erősödő RMDSZ
Nagyobb számban éltek szavazójogukkal a választópolgárok 


Butyka Zsolt 68,8%-os többséggel függetlenként marad Tusnádfürdő város polgármestere, aki az MPE jelöltjét győzte le, 63,7%-os részvételi arány mellett. A városi önkormányzati testület 11 fős csapatában 6 RMDSZ-, 2 MPE-, 1 független, 1 EMSZ- és 1 PNL-képviselő foglalhat helyet. 
Ferencz Csaba 72,4%-os tá­mogatottsággal marad polgármesteri tisztségben Csík­pál­falva községben, az RMDSZ színeiben indult. A községben 62,3%-os részvételi arányt jegyeztek. A 11 főt számláló testületből 9 az RMDSZ-t, 2 az EMSZ-t képviseli. Fekete Örs 82%-os támogatottsággal lesz Szépvíz új polgármestere, aki az RMDSZ színeiben indult. A községben 54,5%-os részvételi arányt jegyeztek. A 13 fős testületben 11 RMDSZ-es és 2 EMSZ-es. Gyimesfelsőlokon Ambrus Andor (84%), az RMDSZ jelöltje tölti be ősztől a polgármesteri tisztséget. A településen 50,9%-os volt a részvétel. A 13 fős testületben tizenegyen az RMDSZ-t és ketten az EMSZ-t képviselik. Gergely Károly az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Gyimesközéplokon és maradt a település polgármestere. A községben a részvételi arány 49,6%-os volt. A 15 fős testületből 12 az RMDSZ-t és 3 az EMSZ-t képviseli. Csíkszentmihályon az RMDSZ jelöltje Dobos László (64,1%) váltja a jelenlegi polgármestert. A községben 59%-os részvételi arányt jegyeztek. A testület 11 főből áll, közülük heten az RMDSZ-t, hárman az EMSZ-t és egy a Románok Egyesüléséért Szövetséget képviseli. Nagy István Alfréd (53,9%) RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Csíkszentlélek községben. 59,4%-os volt a részvételi arány. A 11 főt számláló testületből 9 az RMDSZ-t, 1 a Pro Európa Roma Pártot képviseli, 1 személy pedig függetlenként jutott be.

Magas részvétel, erősödő RMDSZ

Független polgármester Gyergyószentmiklóson

Nagy Zoltán függetlenként lett Gyergyószentmiklós polgármestere. 54,9%-os többséggel hagyta maga mögött Len Emil-Ba­lázst, az RMDSZ, illetve Călbează Alexandru-Mirceát a PSD–PNL közös jelöltjét.
Vaidoș Alexandru (53,6%), a PSD jelöltjeként lett Vasláb polgármestere, a korábban megyei tanácsosként dolgozó újdonsült polgármester három másik jelöltet utasított maga mögé: az RMDSZ, az EMSZ és a PUSL képviselőit. A szavazáson 65,8%-os részvételi arányt jegyeztek. A 11 fős önkormányzatban 4 PSD-s, 4 RMDSZ-es, 1-1 PNL-s, EMSZ-es és AUR-os képviselő lesz. Gáll Szabolcs az RMDSZ színeiben kihívó nélkül szerzett polgármesteri mandátumot Gyergyóalfaluban. A községben a részvételi arány 54,1%-os volt. A testület 15 helyére 14 RMDSZ-es és 1 EMSZ-es képviselő jutott be. Egyed József (73,7%) az EMSZ képviselőjeként lett Gyergyóújfalu polgármestere, az RMDSZ jelöltjét múlta felül. A szavazói arány 48,6%-os volt. A 15 fős helyi tanácsban kilencen az EMSZ-t és hatan az RMDSZ-t képviselik. Márton László-Szilárd (55,5%) az RMDSZ színeiben nyert Gyergyócsomafalván a polgármesteri tisztséget, ezzel maga mögé utasítva az EMSZ jelöltjét. A választáson 56,1%-os részvételt jegyeztek. A 13 fős helyi tanácsot 8 RMDSZ-es és 5 EMSZ-es képviselő alkotja. Danguly Ervin (55,7%) függetlenként nyerte a választást Gyergyószárhegyen, az RMDSZ-es kihívójával szemben, 54,2%-os részvétel mellett. A 13 fős testületből heten az RMDSZ-t és hatan az EMSZ-t képviselhetik.  Puskás Elemér (80%) az RMDSZ színeiben nyerte a helyhatósági választást Gyergyóditróban, független kihívóját utasította maga mögé. 52,3%-os részvételi arányt jegyeztek. A 15 fős helyi tanácsba 13 RMDSZ-es és 2 EMSZ-es képviselő került be. Lackó-Albert Elemér maradt Gyergyóremete polgármestere, 59,8%-os részvételi arány mellett. A 15 fős helyi tanács minden képviselője az RMDSZ színeiben szerzett mandátumot. 
Mik József (89,7%) maradt Borszék polgármestere, aki a POL jelöltjét győzte le. 1310 személy vett részt a választáson, ami 58,2%-os részvételi arányt jelent. A 11 fős helyi tanács összetétele: nyolc RMDSZ-, két PSD- és egy POL-képviselő. 
Gyergyósalamáson Mîndru Valentin-Mihai, a PSD jelöltje lesz a polgármester, maga mögött hagyva: Vodă Bogdan PNL-s, Mezei Liliana független, Corneanu Daniel PMP-s, Bernad Adrian-Gheorghe független, Dobrean Vasile PUSL-s jelöltet. 54,6%-os volt a részvételi arány. A helyi tanácsba 4 PSD-s, 3 PNL-s, 1 RMDSZ-es, 1 PMP-s, 1 AUR-os képviselő jutott be. Galócáson a PSD jelöltje, Țăran Radu lesz a polgármester. A településen 47%-os volt a részvételi arány. 4 PSD-s, 2 S.O.S România-s, 2 RMDSZ-es, 1 PNL-s, 1 USR-es képviselő alkotja a testületet. Gyergyóhollón Țepes-Focșa Romeo PSD-s jelölt szerezte meg a leadott szavazatok többségét, ezzel maga mögé utasítva Andoni Gheorghet. A községben 55,5%-os volt a részvételi arány. A 9 tagú önkormányzati testületet 6 PSD-s, 3 PNL-s képviselő alkotja. Bélborban a PNL-s Hângan Ilie-Daniel lesz a polgármester. A községben 62,2%-os volt a részvételi arány. 8 PNL-s és 3 PSD-s képviselő lesz A testületben. Gyergyótölgyesen a PSD színeiben Vancu Marcel nyerte el a polgármesteri tisztséget, maga mögött hagyva Moldo­van Anca-Mioarát. A községben 41,4%-os volt a részvételi arány. A 13 fős helyi tanácsot 7 PSD-s, 2 RMDSZ-es, 2 S.O.S România-s, 1 AUR-os képviselő alkotja. Gyergyóvárhegyen a PSD-s Rusu Vasilet választották polgármesternek. A szavazatok 60,4%-át elnyerő jelölt maga mögött hagyta a PNL-s Cotfas Dant, a PMP-s Cherecheș Sabin-Traiant és az S.O.S România-s Hârlav Cătălin-Vasilet. Az önkormányzatban 4 PSD-s, 2 PNL-s, 2 független, 1 USR-s, 1 S.O.S România-s, 1 PMP-s képviselő lesz. 
Maroshévízen a PNL-s Buzilă Victor-Sebastian lesz a polgármester, 44,9%-os támogatottsággal maga mögött hagyta a PSD-s Olariu Dumtirut, az RMDSZ-es Bodor Attila-Bélát, az AUR-os Manolache Ludovicot, az USR–PMP közös jelöltjét, Calinovici Mihai-Achimot és a független Pușcaș Vasilet. 

Magas részvétel, erősödő RMDSZ
Választási pecsét. Négy évre meghatározza mindennapjainkatfotók

Fölényes siker Székelyudvarhelyen

Udvarhelyszék huszonhat helyi önkormányzatából huszonegyben szerzett mandátumot az RMDSZ jelöltje, két településen az EMSZ állít polgármestert, egy településen az MPE jelöltje győzött, míg két településen független jelöltet választottak meg. Tizenhárom településen kihívó nélkül folytatja munkáját az előző négy évben is regnáló polgármester, illetve további két településen szintén kihívó nélkül nyert két új jelölt.
Szakács-Paál István (76,7%) lesz Székelyudvarhely új polgármestere, aki az RMDSZ színei­ben indult, és maga mögött hagyta Gálfi Árpádot a Székelyudvarhelyért Párt, illetve Ember Attilát, az EMSZ jelöltjét. A székely anyavárosban 47,8%-os részvételi arányt jegyeztek. A testületet 16 RMDSZ-es képviselő és a Székelyudvarhelyért Párt 3 képviselője alkotja. 
Kovács Lehel az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Farkaslakán. A községben 68%-os volt a részvételi arány. A 13 főt számláló testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Tikosi László RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Homoródalmáson, ahol a részvételi arány 51,7%-os volt. A 9 főt számláló testületből 8 az RMDSZ-t, 2 az EMSZ-t képviseli. Jakab Attila, az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Homoródszentmártonban. A községben 50,5%-os részvételi arányt jegyeztek. A 11 főt számláló testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. György Sándor RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Kányádban, 45,4%-os részvétel mellett. A 9 fős testület minden tagja RMDSZ-es. Korondon Katona Mihály az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott, a 15 főt számláló testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. A községben a részvételi arány 50,5%-os volt. Mihály Dénes RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Lövétén. A községben 44,6%-os volt a részvételi arány. A 13 fős testület 11 tagját az RMDSZ adja, 1 személy pedig függetlenként jutott be. Kovács Imre az RMDSZ színeiben egyedüli jelöltként szerzett mandátumot Máréfalván. A községben a részvételi arány 48,4%-os volt. A 11 főt számláló testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Gyerkó Levente RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Nagygalambfalván, ahol 60,5% volt a részvételi arány. A 11 fős testület minden tagja RMDSZ-es.

Magas részvétel, erősödő RMDSZ

Oklándon az RMDSZ színei­ben induló Godra Lehel maradt a község polgármestere, 53,4%-os részvételi arányt jegyeztek. A testület 9 főből áll, mindannyian RMDSZ-esek. Kovács Árpád az RMDSZ színeiben egyedüli jelöltként jutott mandátumhoz Oroszhegyen. A községben a részvételi arány 60,7%-os volt. A 13 fős testület minden tagja RMDSZ-es. Nagy Lajos RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Románandrásfalván. A községben 50,4%-os részvételi arányt jegyeztek. A 9 fős testületben 8-an az RMDSZ-t és 2-en a PSD-t képviselik. István Adrián, az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Székelyderzsben, és maradt a település polgármestere. A községben a választópolgárok 47,6%-a élt szavazati jogával. A 9 fős testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Székelyvarságon az RMDSZ jelöltje, Pál Lajos váltja a jelenlegi polgármestert. A községben 57,7%-os részvételi arányt mértek. A 11 főt számláló testületből 9 az RMDSZ-t képviseli, 2 személy pedig függetlenként jutott be. Nagy Attila az RMDSZ színeiben kihívó nélkül újrázott Zetelakán, 47,6%-os részvétel mellett. A 15 főt számláló testület minden tagja az RMDSZ-t képviseli. Kihívó nélkül győzött és újrázik Kápolnásfaluban Benedek László, a Magyar Polgári Erő színeiben. A településen a részvételi arány 55,6%-os volt. A 11 főt számláló testületből 5 az RMDSZ-t, 5 az MPE-t képviseli, 1 személy (Péter Ferenc) pedig függetlenként jutott be. Ülkei Zoltán (84,6%) marad tisztségben Bögöz községben, az RMDSZ színeiben indult. A községben 55,3%-os részvételi arányt jegyeztek. A 13 főt számláló testületből 11 az RMDSZ-t, 2 az EMSZ-t képviseli. Zsombori Levente (67,7%) RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát Felsőboldogfalván, ahol 58,5%-os részvételi arányt jegyeztek. A 13 főt számláló testületből 9 az RMDSZ-t, 4 az EMSZ-t képviseli. Fenyéden az RMDSZ színeiben induló Bokor Botond (77,4%) marad a község polgármestere. 65%-os volt a részvételi arány. A 11 fős testület 10 tagja az RMDSZ-t képviseli, 1 független (Kovács Melinda). Parajd községben Nyágrus László (82,7%) marad tisztségben, aki az RMDSZ színeiben indult. A községben 47,4%-os volt a részvételi arány. A 15 főt számláló testületből 13 az RMDSZ-t, 2 az EMSZ-t képviseli. Siménfalván Nagy János (71,5%) RMDSZ-es polgármester folytatja a munkát. A községben 57,3%-os részvételi arányt jegyeztek. A testület 13 főt számlál, 10 az RMDSZ-t, 3 az EMSZ-t képviseli. Simó Dezső Szabolcs (85,6%), az RMDSZ jelöltje marad Szentábrahám polgármestere. A községben 53,3%-os volt a részévteli arány. A 11 fős testületben 10 RMDSZ-es és 1 EMSZ-es.
Lőrincz Csaba (85,3%) marad tisztségben Szentegyházán, az EMSZ színeiben indult. A városban 53,8%-os részvételi arányt jegyeztek. A 15 főt számláló testületből 12 az EMSZ-t, 3 az RMDSZ-t képviseli. 
Etéd új polgármestere Lőrinczi Pál (47%) lesz, aki függetlenként indult. A településen 41,3%-os volt a részvételi arány. A 13 fős testületből 10 az RMDSZ-t, 1 a PSD-t képviseli és 1 független. Újszékelyen a függetlenként indult Szabó Ottó (84,3%) váltja a jelenlegi polgármestert, 47,2%-os részvétel mellett. A 11 főt számláló testületből 8 az RMDSZ-t, 2 a PMP-t, 1 a PPR-t képviseli. Koncz Hunor János (58,7%) marad tisztségben Székelykeresztúron, az EMSZ színeiben szerzett mandátumot. A városban 50,1%-os részvételi arányt jegyeztek. A 17 főt számláló testületből 9 az RMDSZ-t, 8 az EMSZ-t képviseli.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!