Hirdetés

Költözni, de hova?

Hónapokon belül hozzáláthatnak a csíkszeredai volt Városi Művelődési Ház teljes körű korszerűsítéséhez, így az épületben működő két társulatnak, a Csíki Játékszínnek és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek költöznie kell. A kérdés csupán az: hova?

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Költözni, de hova?
Új térbe kell helyezni a csíkszeredai előadóművészeti társulatok produkcióit. Kérdőjel a műsorlistán Fotó: Veres Nándor

A Csíki Játékszín és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes társulatainak otthont adó volt Városi Művelődési Ház korszerűsítésére az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében pályázott és nyert 7,3 millió lej értékű támogatást a város. A napokban kötöttek szerződést a műszaki terv elkészítésére az Esztány Stúdió Kft-vel. A cég az építkezési engedélyhez szükséges dokumentációt április 27-ig kell előkészítse, ezt követően július közepére kell elkészülnie a műszaki tervnek, amely alapján kiírhatják a közbeszerzési eljárást a munkálatok kivitelezésére – ismertette érdeklődésünkre Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az épület hőenergetikai hatékonysága növelését célzó beavatkozások magukban foglalják a falak hőszigetelését (az építészeti értékű díszítéssel bíró falakat csak belülről szigetelik), a villanyhálózat és a fűtésrendszer felújítását, az elavult nyílászárók cseréjét, illetve a tető felújítását. Továbbá napelemeket helyeznek el a tetőn, kicserélik a kazánt és hangszigetelik az előadóterem és a Hunyadi László kamaraterem közötti falat. Az épület belsejében funkcionális szerkezetátalakításokat is végeznek és korszerű tűzvédelmi rendszert telepítenek. Megújítják ugyanakkor a mellékhelyiségeket, és hozzáférhetővé teszik a mosdót a mozgáskorlátozottak számára. A beruházás becsült összértéke 13,2 millió lej, a kivitelezési idő 12 hónap. A tervek szerint 2026 novemberéig meg kell történjen az elszámolás is.

– Mivel a munkálatok idejére mindkét intézménynek ki kell költöznie az épületből, a munkálatkezdést igyekszünk úgy időzíteni, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja az aktuális évadszerkezetet

– ígérte a városvezető.

Idén nyár vagy jövő tavasz

Az épületben működő két intézmény, a Csíki Játékszín és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tehát kénytelen kiköltözni. Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója arról tájékoztatott: az első ütemterv szerint a színház a 2023/2024-es évadot még befejezheti a megszokott helyszínen. Nem világos számukra, hogy mikor kell kiköltözzenek, de egyáltalán nem mindegy, hogy idén nyáron vagy csak jövő tavasszal, ugyanis akkor már szinte a teljes jövő évadot meg tudják valósítani ugyanott. Amennyiben már idén nyáron el kell hagyniuk az épületet, teljesen más évadszerkezetet kell összeállítsanak.

A helyszín is kérdéses

Az egyetlen olyan épület a városban, amelynek megfelelő színpadja van, a Művészetek Háza. Ellenben a társulatnak nem csupán színpadra, hanem sok más térre is szüksége lesz irodák, műhelyek, raktárak számára, ezekre egyelőre nem kínáltak megoldást a város részéről, keresik a lehetséges opciókat, közölte a színházigazgató. Ha az irodáknak és raktáraknak nem is kerül hely a Művészetek Házában, a nagyszínpadi előadásokat akkor is csak ott tudják lejátszani, a színpad mérete és a technikai adottságai ezt lehetővé teszik.

– Ha a színház és a táncegyüttes is a Művészetek Házába kell költözzön, az ott lévő színpadot három intézmény használja majd párhuzamosan, így az évadot nem tudjuk a megszokott módon szervezni. Valószínűleg maximum két nagyszínpadi előadást tudunk megvalósítani a kevés színpadi idő miatt. Jó lenne viszont egy stabil stúdiótér

– fogalmazta meg igényét Veress. 

Veres Nándor
Próbán a Hargita együttes táncosai. Kifordulnak két társulat tagjai 


Egy másik, színpaddal is rendelkező épület a Csíki Mozi, de az ott lévő színpadnak betonalapja van, amelybe nem lehet fúrni, díszleteket rögzíteni, illetve az áramhálózata 5-6 reflektornál többet nem bír meg, így az ilyen szempontból nem jó opció. A mozi legfeljebb kisebb, egyéni műsorok, stúdióelőadások helyszíne lehet. Felmerült az is, hogy a környék valamelyik felújított kultúrházát használják próbatérként. Jelenleg a színház személyzete azon dolgozik, hogy könnyen mozgatható, kis díszlettel rendelkező előadásokat tervezzenek, amelyeket játszhatnak különböző alternatív terekben. Az is megtörténhet, hogy megváltoztatják az évad naptári szerkezetét, egyelőre újratervezés alatt áll. A helyzet lehetőséget teremt arra, hogy több kiszállást szervezzenek országon belül, de akár Magyarországon is.

– Dinamikus időszak lesz, amikor gyorsan kell reagálni, helyzeteket megoldani, kitalálni, hogy mit hogyan lehet a legjobban. Több ötletünk van, sok lehetőséget látok a helyzetben. Például, a városon belül maradva, több különböző teret kipróbálhatunk, ugyanis az már korábban is felmerült, hogy szeretnénk kimozdulni a megszokott épületből, már több ilyen előadást is készítettünk, illetve nyáron akár szabadtéri előadást is tarthatunk. A felújítás jó, nagyon várt és remélt lépés, mert az épület régi, elavult a villanyhálózat, diszfunkcionális a tűzoltórendszer, tehát fontos, hogy felújítsák, hogy ezek rendben legyenek, mert tulajdonképpen most még veszélyesnek is mondható

– summázta az intézményvezető, hozzátéve, izgalommal és kíváncsisággal várják a következő időszakot.
A Művészetek Háza menedzselése, karbantartása és üzemeltetése a Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Fejlesztési Társulás feladata. A társulás igazgatója, Szederjesi Ferenc elmondta: a Művészetek Házának saját produkciói nincsenek, de évente 60-80 nagyszínpadi rendezvény befogadója.

– Egyelőre nagyon sok a kérdőjel számunkra, nem egyértelmű, hogy miként képzeli el a városvezetés a színház ideköltöztetését, hiszen az épületben a mi irodáink mellett még közel húsz bérlő van, a legtöbb helyiség kihasznált

– hívta fel a figyelmet az igazgató.

A Művészetek Háza is felújításra vár

A Művészetek Háza esetében nem csupán felújítást, hanem rendeltetés-módosítást is tervez a csíkszeredai önkormányzat. Elkészült egy tervtéma, amelynek alapján már tavaly meghirdették a közbeszerzési eljárást a beavatkozási munkálatok jóváhagyási dokumentációjának (DALI) elkészítésére. Erre a közbeszerzésre azonban nem érkezett ajánlat, tudtuk meg a polgármestertől.
A tervtéma a kulturális tevékenységeket befogadó felületek mellett inkubációs és kutatóközpontként határozza meg az épület majdani rendeltetését (ezt a víziót Inno-kult Központnak nevezik). A beavatkozási munkálatok jóváhagyási dokumentációja elkészültekor derül ki, mekkora lesz a projekt értéke. Ezt részletes műszaki tervezés követi, a kivitelezés pedig csak ezután kezdődhet, a megvalósítás tehát több évet igényelhet. Jelenleg a DALI újabb közbeszerzési kiírásának folyamatában állnak. Az Inno-kult Központ megvalósításához a későbbiekben külső forrásra kell pályázzon a város.
A külső és belső felújítás tartalmaz minden olyan korszerűsítési és bővítési beavatkozást, amely kiszolgálja a meglévő és az új rendeltetéseknek megfelelő igényeket. Többek között teljes hőszigetelés, nyílászáró-, bútorzat- és vezetékcserék, új közfalak építése várható.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!