Hirdetés

Kilőttek három medvét Csíksomlyón

Kilőttek három medvét Csíksomlyón kedd este, azt követően, hogy a helyi illetékes bizottság engedélyezte a napokban többször is riadalmat keltő nagyvadak ártalmatlanítását. 

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kilőttek három medvét Csíksomlyón
Nagyvadak a Kissomlyón. Órákig hajtották, sikertelenül Fotó: Barabás Barni

Az elmúlt napokban többször, több órán keresztül próbálták elzavarni a hatóságok a Csíksomlyóra betérő három fiatal, három év körüli medvét, sikertelenül. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Kedd este ismét RO-Alert riasztást kaptak a városlakók, ugyanis a három medve, amely napok óta a környéken ólálkodott, a Fodor Ház udvarán tartózkodott, felborították a szemeteskukákat és többször megpróbáltak bejutni az épületbe. A helyszínre siettek a csendőrség, a mentőszolgálat és a rendőrség csapatai, valamint az alpolgármester is, de

a nagyvadak sem a csendőrség járműveinek megkülönböztető hang- és fényjelzéseinek, sem a kiabálás hatására nem tágítottak,

ezért kénytelenek voltak értesíteni a vadásztársaság képviselőit és az állatorvost is, mondta érdeklődésünkre Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere.
– Nagyjából fél óra elteltével elhagyták a Fodor Ház udvarát, majd a Csobotfalva felé vezető Kájoni János utcán sikerült a Köves utcáig terelnünk őket. A Kissomlyó Sípályánál ismét fél órán át kergettük, hajtottuk őket, de folyamatosan vissza akartak térni a lakott területekre, majd a csíksomlyói borvízforrásnál a csapatunkkal is szembeálltak. Több akcióban részt vettem már, de korábban soha nem tapasztaltam hasonlót, hogy ennyire bátrak legyenek a nagyvadak, ne érdekelje őket az emberek jelenléte – részletezte Bors Béla.
Több mint kétórányi – és az előző esti közel hatórányi – sikertelen hajtás után élesben kellett alkalmazzák a medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, amely kimondja, hogy veszélyhelyzetben a helyi bizottság (tagjai a polgármester vagy alpolgármester, a polgármesteri hivatallal szerződésben álló vadásztársulat, állatorvos és a csendőrség munkatársai) dönthet arról, hogy mi az azonnali teendő, így éjfél után nem sokkal, egyhangú döntés alapján kilőtték a három nagyvadat.

A lövések éjfél után dördültek el a Kissomlyó utcában lévő borvízforrásnál.

Az alpolgármester beszámolója szerint a helyszínt természetesen biztosították, hogy biztonságos körülmények között ártalmatlaníthassák a vadakat. A három medve – amelyek testvérek – mindegyike találatot kapott, egy hím és két nőnemű egyed volt köztük.
– Annyira megszokottá vált számukra az emberek közelsége, hogy nem volt más lehetőségünk, azt pedig nem akartuk megkockáztatni, hogy veszélyeztessék az ott lakók biztonságát. Ellenben arra számítottunk, hogy az első lövés után a másik két medve ösztönösen elszalad, de nem ez történt. Tekintettel arra, hogy már két órája hajtottuk őket, és nem akartak engedelmeskedni, nem volt más megoldás – részletezte az elöljáró. 
Ugyanakkor emlékeztetett:

amíg a vadállat nem veszélyeztet emberi életet, vagyis nem támad, addig a törvény szerint nem lőhető ki,

az első opció mindig az elhajtása, a következő az altatólövedékkel történő kiiktatása, majd ketrecbe helyezése és elszállítása. Megjegyezte: jelentős medvetúlszaporulat van, és a helyzet várhatóan csak súlyosbodni fog, amennyiben nem módosítják a jogszabályokat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!