Hirdetés

Udvarokra is bejárnak a medvék

A pünkösdszombati búcsú idejére sikerült távolabbra űzni a csíksomlyói nyeregben kódorgó medvéket, de azok már szombat este és vasárnap is visszatértek, hétfőn pedig a Széked utcában okoztak riadalmat. A terv szerint a vadakat elkábítanák és elszállítanák.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Udvarokra is bejárnak a medvék
Hároméves medvebocsok Csíksomlyón. Élelem után járva a felnőtt példányok sem tartanak az embertől Fotó: Barabás Barni

A Szilos Vadásztársaság tagjai múlt csütörtökön és pénteken – mint arról beszámoltunk – vadászkutyákkal több ízben is átfésülték a Kis- és Nagy-Somlyó erdős területeit, az ott élő medvéket sikerült is elhajtaniuk, hogy azok ne zavarják vagy veszélyeztessék a szombaton a búcsúra érkező zarándokokat. A szervezett hajtást szombat hajnalban újból megismételték, akkor már nem találtak a helyszínen medvét, így az intézkedések arra elegendők voltak, hogy biztosítsák a pünkösdszombati nagybúcsú zavartalan lefolyását. De a tömeg elvonulása után nem sokkal az állatok visszamerészkedtek, akárcsak vasárnap és hétfőn is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fél tucat medve él a környéken

– Hétfő este tizenegy óra után a kutyáink vad, kétségbeesett ugatásba kezdtek, ahogy a szomszédok kutyái is. Kinéztünk az ablakon a fertőző kórház irányába, és két jól megtermett medvét vettünk észre a szomszédos, nem lakott területen

– nyilatkozta lapunknak egy somlyói lakos.
Az ő kertjébe nem, de szomszédja udvarára bement a medve, a szemeteskukákat felborította, ezért kiabálással, lámpák fényével és petárdákkal igyekeztek elzavarni a nagyvadat. 
Lapunknak több csíkcso­mortáni lakos is azt panaszolta, hogy szürkületben és sötétedés után félnek a saját udvaruk hátulsó részén tartózkodni, attól is tartanak, hogy a medvék ismét kárt tesznek mezőgazdasági épületeikben vagy haszonállataikban – ilyen eset néhány éve is történt a településen.

Udvarokra is bejárnak a medvék
Mackótestvérek. Csíksomlyó gyakori látogatói


Érdeklődésünkre Bors Bé­la, Csíkszereda alpolgármestere elmondta: hat-hét medvét tartanak nyilván Csíksomlyón, ezek közül három fiatal, három év körüli példány az, amely a napokban többször megjelent a környéken. Ezek 2-3 hete még az anyjukkal jártak, szemeteskukákban kerestek élelmet, nemrég választotta le őket az anyjuk, és mivel testvérek, továbbra is együtt maradtak. Ezek jelentek meg hétfő éjszaka Csíksomlyón a lakóövezetben, illetve a Kissomlyó sípálya környékén. A bizottság – amely a Szilos Vadásztársaság, a városháza, a csendőrség embereiből és állatorvosból áll – azonnal a helyszínre vonult, végigkergették az állatokat Somlyó utcáin, a Kissomlyó és Széked utcákban, a kórház – a tüdőgyógyászati és fertőző betegségek osztálya – udvarán, a Szék út felső felében, hátsó kerteken és a nyereg felé vezető úton. Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársaság vezetője azt mondta: az illetékesek éjjel három óráig a helyszínen tartózkodtak, hőkamerákkal figyelték az állatok mozgását, de a bevetés során nem sikerült elkábítani a medvéket, hogy el tudják szállítani. Az elszállításuk egyébként több helyszínre történhet: ha egy másik vadásztársaság befogadja az állatot, akkor oda viszik, ha nem, akkor a helyi, a Szilos Vadásztársaság területének egy távoli pontjára. Tavaly egy anyamedve és bocsának elszállítása például sikeres volt, nem bukkantak újra fel lakott területen.

Udvarokra is bejárnak a medvék

A medve az embereket, az emberek a medvét idegesítik

– A kereső- és hajtómunkát nagyban megnehezíti a „medveturizmus”, vagyis az, hogy a telefonos Ro-Alert figyelmeztetés után – ami pedig egyértelműen felhívja a figyelmet, hogy kerüljék el az érintett zónát – sokan autóba ülnek és a medve észlelési helye felé indulnak, hogy megnézzék és lefényképezzék. Sokszor, mire az állat megnyugszik, és az állatorvos meglőhetné altatólövedékkel, az érkező autók, a kíváncsiskodók elijesztik, így eredménytelen a munkánk. Nem mellesleg a hatóságok munkájának akadályozása bírsággal is járhat

– mutatott rá az alpolgármester.


Amíg a vadállat nem veszélyeztet emberi életet, vagyis nem támad, addig a törvény szerint nem lőhető ki, az első opció mindig az elhajtása, a következő az altatólövedékkel történő kiiktatása, majd ketrecbe helyezése és elszállítása. Ugyanakkor jelentős medvetúlszaporulat van, és – mint az alpolgármester is megjegyezte – a helyzet várhatóan csak súlyosbodni fog, amennyiben nem módosítják a jogszabályokat.

– A törvények kellene szabályozzák a medvepopuláció létszámát, vadállatoknak nincs keresnivalójuk semmilyen település beltelkén. Bár drasztikus megoldás, de amint betette oda a lábát, azonnali kilövési engedély kellene. Amíg gyökeresen nem változik a törvénykezés, kénytelenek leszünk elviselni a Ro-Alertet és az éjszakába nyúló vadhajtással járó hangoskodást, ugyanis egyelőre csak annyit tehetünk, hogy igyekszünk altatólövedékkel meglőni és elszállítani a vadat

– emelte ki.

Kürtőskaláccsal is próbálkoztak, de hiába

Az elmúlt hetekben a Szilos Vadásztársaság medvecsapdát is előkészített, benne csaliként méz, kukorica, csokis kifli, kürtőskalács volt elhelyezve, de az állatok egyike sem sétált bele – tudtuk meg. 
Csíkszereda környékén egy tucatnyi medve létezéséről tudnak, más-más példányok élnek Somlyón, a Suta-tónál, Szécsenyben, Zsögödben. Ezekkel sok esetben az a probléma, hogy nem félnek az embertől, és ha már rászoktak arra, hogy a kukákból egyenek, rendszeresen visszajárnak.

Udvarokra is bejárnak a medvék
Medvecsapda. Nem volt elég ínycsiklandó a csokis kifli




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!