Hirdetés

Inflációkövető adó

Az infláció mértékével, vagyis 13,8 százalékkal emelkednek az adók és illetékek a megye városainak többségében. Ennek dacára kisebb költségvetéssel számolnak az önkormányzatok.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 7 perc
Inflációkövető adó
Idei helyi adóikat törlesztő városlakók. Nem szeretnek tartozni Fotó: Hodgyai István

Idén a helyi adók és illetékek 13,8 százalékkal emelkednek az inflációs ráta miatt. A 12 tonnás vagy annál nagyobb tengelysúlyú teherautók adózási mértéke szintén növekedett, amely kiszámítása az euró árfolyamához kötődik. Az önkormányzatok jogi úton tudják leginkább behajtani az elmaradásokat. Március végéig kedvezményes az adóbefizetés. 
A lakosság részéről nincsenek jelentős elmaradások, igyekeznek kifizetni az adókat, és sokan élnek a március 31-ig érvényes, tízszázalékos kedvezménnyel – derült ki a megye néhány városában az idei helyi adók és illetékek mértéke, illetve azok begyűjtési aránya felől érdeklődve.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Aki nem fizet, nyugdíjából, fizetéséből tudjuk visszatartani a be nem fizetett összegeket, megvan ehhez minden lehetőségünk, de elmondhatom, hogy az adók több mint nyolcvan százalékát sikerül behajtani. Többnyire azok a cégek fizetnek nehezebben, amelyek jelentősebb összegű épület-, illetve területadót kell befizessenek

– tájékoztatott érdeklődésünkre Mik József, Borszék polgármestere.
Hangsúlyozta: mivel idéntől évtől a nyugdíjak utáni személyi jövedelemadó is a központi költségvetésbe kerül, Borszék esetében ez egymillió lejjel kevesebb bevételt jelent. 
Gyergyószentmiklóson inkább a magánszemélyeknek vannak adóhátralékai, igaz, nem túl jelentős a tartozás.

Hodgyai István
Adófizetők. Sokan igyekeznek kihasználni a kedvezményt

– Akik nem fizetnek adót, végrehajtják őket, ennek első lépése a bankszámla zárolása, majd következhet az ingó és ingatlan javak lefoglalása

– tájékoztatott Orbán Enikő, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala adó és illeték osztályának vezetője.
Hangsúlyozta: a behajtás a türelmi idő lejárta után bármikor elkezdődhet.
Hasonló helyzetről számolt be Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere is.

– Fizetési felszólítást küldünk, amennyiben az adós így sem teljesíti a kötelességét, letiltást tudunk kérni a jövedelmére, fizetésére, nyugdíjára stb.

– közölte Butyka.
A fürdőváros polgármestere arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat adókból befolyt jövedelme tavaly 1 058 716,72 lej volt. Megközelítőleg az adóalanyok 25 százaléka – cégek és magánszemélyek – 3 369 351,91 lej össztartozást halmoztak fel az évek során, a kamattal együtt.
Hozzátette: az adókedvezmény idén is – a korábbi évekhez hasonlóan – március 31-ig érvényes és tízszázalékos. A ház- és területadó, valamint az autók utáni adó emelkedett az infláció mértékével, ami 13,8 százalék, az illetékek változatlanok, mint például a tűzoltóilleték, hirdetési illeték és cégilleték. 
A kedvezményes adófizetés lehetőségére hívta fel a figyelmet Bodor Attila, Maroshévíz alpolgármestere is:

– Maroshévízen sokan élnek a tízszázalékos adókedvezmény lehetőségével, így sorba kell állnia annak, aki készpénzzel szeretné kifizetni az adókat és illetékeket. A hivatalban ugyanakkor segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a jövőben élnének az online adófizetés lehetőségével

– tájékoztatott az elöljáró.

László F. Csaba
Adóbefizetés. Kötelező növekedés


Țiriac Rodica, a csíkszeredai városháza adó és illeték osztályának vezetője arról számolt be, hogy tavaly összesen 25,2 millió lej folyt be adókból. Ebből magánszemélyek közel 8,4 millió lej adót fizettek be, illetve jogi személyek nagyjából 12 millió lejt kellett fizessenek. A kültelekadóból, bérbeadásból és haszonbérből, illetve a különleges illetékekből, büntetésekből és bírságokból befolyt összeg közel ötmillió lej volt. 

– Azoknak a jogi személyeknek, akiknek lejár az ingatlanjuk felértékelése, újra fel kell értékeltetniük, így az ő esetükben is változhat az adó mértéke. További változás, hogy a 12 tonnás vagy annál nagyobb tengelysúlyú teherautók adózási mértéke növekedett, az euró árfolyamának függvényében

– húzta alá Țiriac Rodica.
Székelyudvarhelyen tavaly decemberben fogadták el a következő évre vonatkozó adóemeléseket, amelyek csak a területadók esetében növekedtek az infláció értékével. A lakóépületek adója egy kétszobás lakásnál 10, egy háromszobásnál 13, négyszobásnál 17 lejjel növekedett. Egy száz négyzetméteres lakóház adója az A, B és C övezetben 14 lejjel, míg a D zónában 13 lejjel emelkedett, a hasznos felületek esetében 550 lejjel nő egy 50 négyzetméteres lakófelület, 687 lejjel egy háromszobás, míg 909 lejjel egy négyszobás lakás éves adója. A telekadók is emelkednek: egy ötszáz négyzetméteres esetében az A zónában 73, a B zónában 51, a C zónában 32, míg a D zónában 17 lejjel nőtt az idén. A belterületnek számító gyümölcsösökre, szántókra és egyéb mezőgazdasági területekre kiszabott adók is növekedtek, de az emelkedés mértéke jóval alacsonyabb a többi kategóriáénál. Külterületek esetében hektáronként már több 10 lejes adóemelkedéssel kell számolni. Személygépjárművek esetében is jelentős az adóemelkedés, ami 1000–2000 köbcentis járművek esetén 413 lejes, míg 3000 köbcenti feletti járművek esetében akár 660 lejes növekedést jelent. A tizenkét tonnánál nagyobb szállítójárművek esetében 7 lejjel növekszik az éves adó, a hibridautóval közlekedők 75 százalékos adókedvezményben részesülnek a korábbi 95 százalék helyett.
A tavalyi adóbefizetési mutatókról is beszámolt Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza szóvivője. Az adatok szerint a második félévben kevéssel több jogi és magánszemély fizetett be adót (összesen több mint 13 ezer), mint az első félévben (több mint 11 ezer). Mint a szóvivő rámutatott, a városháza pénztára mellett a ghiseul.ro felületen, valamint a Román Posta két munkapontján is lehet adókat és illetékeket fizetni március 31-ig kedvezményesen.
Amúgy a városok többségében az adókat a ghiseul.ro oldalon is befizethetik a polgárok. 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Pál Emil, Vlaicu Lajos

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!