Hogy válasszunk napszemüveget?

Stílusos kiegészítőként, spor­toláshoz, autóvezetéshez, egyéb tevékenységek­hez hordunk napszemüveget, de a sok szempont között hajlamosak vagyunk hát­rébb sorolni az elsődleges funkcióját: az egészség­védelmet. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy melyek a jó napszem­üveg ismérvei, milyen előnyei vannak egy minőségi, és milyen hátrányai egy gyenge darabnak?

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Hogy válasszunk napszemüveget?
Változatos színek és formák minden arctípushoz. A látásunknál nem lehet drágább Fotó: László F. Csaba

Napszemüveget hozzá­értéssel rendelkező he­lyen, lehetőleg optikában vásároljunk – javasolja ökölszabályként mindjárt a beszélgetésünk elején Kolumbán Lóránt csíkszeredai látszerész és optometrista. Ugyanakkor szerinte nem árt, ha napszemüveg-választás előtt fontolóra vesszük: milyen típusút kedvelünk, a korábban használt darabban mit szerettünk és mit nem, miért akarunk újítani, tisztában vagyunk-e az UV-fényszűrés és a polarizált lencse paramétereivel, milyen színt, illetve formát részesítünk előnyben? Miközben nem ez a jellemző, e célból ajánlott lenne szakembertől tanácsokat kérni, és azokat összehangolni a saját elképzelésünkkel és szükségleteinkkel. 
A napszemüvegek lencséje műanyagból, polikarbonátból vagy üvegből készül. Mindhárom anyag képes hasonlóan magas védelmet nyújtani, a gyártók minddel el tudnak érni magas UV-védelmet, emellett a szín- és filterkategóriákat is ki tudják alakítani. Az, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, attól függ, hogy mire használja – de megjegyzendő, hogy az aktuális kínálatban a lencse leggyakrabban műanyagból és polikarbonátból készül. Ha valaki mindennapos használatra keres napszemüveget, annak érdemes az üvegből készült lencsét választani, mivel az – a műanyaggal szemben – kevésbé karcolódik. Ám ami az előnye, az a hátránya is: könnyebben eltörhet, ezért sportoláshoz, szabadidős tevékenységekhez a sérülésveszély kiküszöbölése okán jobb a „törhetetlen” polikarbonát lencse.  


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hogy válasszunk napszemüveget?
Az optikákban kikérhetjük a szakemberek tanácsait

A lencsék technikai felépítése

A jó napszemüveg legfőbb tulajdonsága, hogy magas szintű UV-védelmet biztosít, de a lencsék sötétsége, vagyis fényáteresztő képessége is lényeges. Jó tudni, hogy a sötétebb lencse a szemünkbe jutó látható fényből enged át kevesebbet, de nem befolyásolja az UV-sugárzás elleni védelmet. A lencsék esetében a gyártók egységes kategorizálást használnak 0-tól 4-es jelzésig, mindegyik kategória más igényekre és felhasználásra készül, tudtuk meg.
A 0-s a „legkevésbé napszemüvegnek nevezhető” kategória, ugyanis a látható fény 80–99%-át átengedi. Az 1-es kategóriás lencsék nagyjából a fény 75%-át engedik át, a 2-es kategóriásak 40–50%-át. A 3-as kategóriájú napszemüveglencsék a látható fény nagyjából 25%-át engedik át, ezek a legalkalmasabbak szem védelmére, legkényelmesebbek a szemnek. A 4-es kategóriás lencsék a legsötétebbek, csupán 3–8%-ot engednek át, ezeket általában extrém fényérzékenyeknek ajánlják, de a kimondottan sportoláshoz készülő napszemüvegek is ebbe a kategóriába tartoznak.
A tapasztalat szerint napszemüveg-választásnál sokaknak fontos a lencse színe. A leggyakoribb, a szem számára legmegnyugtatóbb a fekete, barna, szürke és a zöldesszürke színű. A többi színes lencsét – mint piros, lila, kék, zöld, sárga – viszonylag kevesen választják. Ezek lehetnek divatosak, de használatuk bizonyos idő után irritálhatja a szemet.

Hogy válasszunk napszemüveget?
300-400 lejért is lehet jó minőségű, megfelelő védelmet biztosító napszemüveget vásárolni


Ma már a legtöbb napszemüveg polarizált lencsével van ellátva, ami háromrétegű lencsét jelent: két vékony lencse közé építenek be egy polarizációs filmfóliát, ami kizárólag a függőleges irányú fénynyalábot ereszti át, a vízszintes felületeken megcsillanó fényt megszünteti. Így a vakító fény nem tud átjutni a polarizált lencsén, ezzel is védve a szemet. Vízpart mellett tartózkodáshoz és vezetéshez is kimondottan ajánlott polarizált lencséjű napszemüveget viselni, mivel komfortosabb és jobb látást biztosít, élénkebb színeket ad.

– Autóvezetéshez polarizált, 2-es vagy 3-as kategóriájú lencsét ajánlunk, de vannak fényre sötétedő napszemüvegek is, melyek alkalmazkodnak a fényerősséghez. Vannak továbbá fotokróm – változó árnyalatú – lencsés napszemüvegek, melyek reagálnak az UV-fényre, erős fényviszonyok között elsötétülnek. Ezek között van, amely nulláról 75–80 vagy 25-ről 70–75 százalékosra sötétedik

– részletezte a szakember.

Minőségbeli különbségek

Mivel a piacon ötven és két­ezerötszáz lejes napszemüvegeket egyaránt könnyen találunk, felmerül a kérdés, hogy egészségügyi szempontból van-e értelme drágább, minőségibb darabot választani, vagy csupán a brandet, a márkajelzést fizetjük meg? A szakember szerint mindkettő igaz, de szemünk egészsége és az időtállóság érdekében is ajánlott drágább, jó minőségű napszemüveget vásárolni. 
Ajánlott odafigyelni, mert egy olcsó napszemüveg nemcsak azt jelenti, hogy kevésbé leszünk divatosak, hanem lencséje kevesebb védelmet nyújt, sőt, sok esetben többet árt, mint használ. 

– A gyenge minőségű lencsék miatt a szem csökkent fényerősséget érzékel, a pupilla kitágul, a nem csökkentett káros sugarak pedig veszélyesen nagy mennyiségben jutnak be a szembe, és az UV-fény felelős a szürkehályogért

– egészíti ki Bara Katalin, egy optikai szaküzlet üzletvezetője. Egy olcsóbb napszemüveg kerete is kevésbé tartós, mivel az UV-fény arra is hatással van, a gyenge minőségű műanyag néhány hét vagy hónap alatt eltörik, elpattan, a színezőanyagok pedig bőrön keresztül fel is tudnak szívódni.

– Aki nem ragaszkodik egy adott márkához, már 300-400 lejért tud minőségi, olyan védelmű napszemüveget vásárolni, hogy semmiféle káros sugárzás nem tudja elérni a szemét, retináját

– tette hozzá a látszerész.

Hogy válasszunk napszemüveget?
Napszemüvegválasztásnál a tanácsokat összehangolják az ügyfél elképzeléseivel.

Bazári napszemüvegek gyermekeken

Gyermekeken gyakran láthatunk olcsó napszemüveget – részben érthető, hogy a szülő nem akar sok pénzt kiadni olyasmiért, ami a gyermek kezében rövid életű. Csakhogy ezek lencséje és kerete is gyenge minőségű, miközben kiskorban, amíg fejlődésben van a szervezet és a szemgolyó is, jelentős károsodásokat tud okozni egy rossz minőségű napszemüveg, ezért esetükben kiemelten fontos lenne odafigyelni, hogy milyent vásárolunk. Meg kell bizonyosodni róla, hogy a választott darab rendelkezik UV-szűrővel, illetve jó a lencse és a keret minősége, a szemüveg takarja a gyermek szemét. Vannak gyártók, akik elfogadható áron, 200–300 lejért árulnak napszemüvegeket gyermekek számára, ismertették.

Szakemberi ajánlások

Kolumbán Lóránt kiemelte: a dioptriás szemüvegek és napszemüvegek esetében is kiemelten fontos témakör a tisztítás. Az alkoholtartalmú nedves törlőkendők semmilyen lencse tisztítására nem javasoltak, ugyanis már kevés használat után is eltávolítják a felület- és rétegkezeléseket és a tükrös, fényes réteget is. Léteznek egyszer használatos nedves törlőkendők, amelyek kifejezetten optikai felhasználásra vannak gyártva.
Sokan választanak dioptriás szemüvegükhöz mágneses, polarizált előtétet, így szükség esetén dioptriás szemüvegüket alakítják át napszemüveggé. Ennek előnye, hogy nem kell két különböző szemüveget használni, praktikus és egyre többen keresik, árban is alacsonyabb, mintha két különböző darabot vásárolnánk. Ugyanakkor Bara Katalin hozzátette: jó lehetőség az is, hogy ma már bármilyen optikai minőségű napszemüveget lehet dioptriáztatni, egyre többen igénylik is ezt, ellenben ez esetben két szemüveget kell váltogatni.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!