Hirdetés

Három napig ünneplik a töltött káposztát

Pikáns, édes, savanyú, csomborral vagy kaporral, csülökkel vagy malacfarokkal, esetleg újragondolva teljesen más köntösben kóstolhatták a kilátogatók a töltött káposztákat a hétvégén Parajdon, ahol immár 26. alkalommal szervezték meg a gasztronómiai fesztivált.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Három napig ünneplik a töltött káposztát
Változatos ízek, gazdag kínálat Fotó: Hadnagy Éva

Csábító illatok lengték be szombaton Parajd központját, elég volt csak az orrukat követni az arra járóknak, és a parkban találták magukat, ahol idén 26. alkalommal szervezték meg a Töltöttkáposzta Fesztivált. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend, ezúttal is zsúfolásig telt a művelődési ház melletti park.

Hadnagy Éva

Az egész hétvégés rendezvény Székelyföld és egyben Románia első gasztronómiai fesztiválja, egy egyedi és jellegzetesen Parajdhoz fűződő esemény, annak ellenére is, hogy Parajd nem egy káposztatermő vidék.

Nyágrus László, Parajd község polgármestere elmondta, fontos esemény a parajdiak számára ez a rendezvény, amelyet örökségül kaptak, és igyekeznek a jövőben is megtartani.

– A káposzta egy olyan zöldség, alapanyag, amelyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. A töltött káposzta pedig az egyik legelterjedtebb változata, amit mindenki ismer és szeret. A fesztiválon pedig a csapatok bizonyíthatják, hogy ebből sincs két egyforma

– fogalmazott az elöljáró.

Hadnagy Éva

Pénteken már elkezdődött a rendezvény, különböző sport- és kulturális programok zajlottak, és a gyermekeké volt a főszerep. Ők is bizonyíthatták főzési tudományukat. Tizenöt csapat nevezett be idén a gyerekeknek szóló Töltöttkáposzta Fesztiválra, s bár az eső kissé megzavarta a rendezvényt, derekasan helytálltak az apró szakácsok. Szombat délelőtt hivatalosan is megnyitották a rendezvényt annak rendje s módja szerint, felvonulással, huszárokkal és fúvószenekarral, majd a központi parkban ismét begyújtottak az üstök alá. Tizenöt csapat kondérjában rotyogott a közkedvelt káposztás eledel, amelyek közül az öttagú szakmai zsűri választotta ki a legízletesebbet. Pontozták többek között a tálalást, a külalakot, az állagot és az ízvilágot.

Hadnagy Éva

Gyarmati Dezső, a zsűri egyik tagja elmondta, számos érdekes ízesítést kóstoltak a klasszikus, megszokott ízek mellett, és majd az általuk adott pontszámokat összevetve hirdetnek győztest. Ez azonban koránt sem szokott olyan egyértelmű lenni – jegyezte meg mosolyogva. A környékbeli csapatok mellett számos magyarországi csapat is jelen volt, egyesek első alkalommal, mások pedig hosszú évek óta résztvevői a Töltöttkáposzta Fesztiválnak.

Hadnagy Éva

Sárközi káposztából, marha-, sertés- és füstölt csülkös töltelékkel, csomborral, csípős paprikával és babérlevéllel ízesítve készültek a Szekszárdról érkező Borvirág csapat méretes töltelékei. Nagy István elmondta, már hetedik alkalommal vesznek részt az eseményen, és nem az elismerés a fontos számukra, hanem a részvétel, hiszen itt mindig kiválóan érzik magukat. Hozzátette, öttagú csapattal érkeztek és a töltelékek előkészítését már pénteken elkezdték.

– Száznyolcvan káposztagombócot készítettünk elő, és úgy tűnik, ezúttal is ízlett, hiszen alig van már valami az üst alján. Számomra ez az igazi elismerés, hogy a mi káposztánk fogy el elsőre

– mondta a Borvirág csapat szakácsa, Nagy István.

Az elkészült finomságokat nemcsak a zsűri, hanem a kilátogatók is megkóstolhatták, miközben kulturális, szórakoztató műsorok váltották egymást a színpadon. Az estéket koncertek zárták, szombaton a Titán és a Karthago slágereire bulizhattak a Töltöttkáposzta Fesztivál résztvevői.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!