Felvonó hiányában vállvonás

Egy EU-s projekt keretében közel másfél éve beépítették és használhatóvá tették a gyergyószentmiklósi kórház járóbeteg-rendelőjének tetőterét. A mintegy hatszáz négyzetméternyi felület azonban azóta is üresen áll: a kórház a felvonót hiányolja, az önkormányzat viszont állítja, maradéktalanul teljesültek a projektben foglaltak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Felvonó hiányában vállvonás
A gyergyói municípiumi kórház járóbeteg-rendelője. 2 millió lejbe került a tetőtér beépítése, de nem használják Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyószentmiklóson a jelenlegi állapot szerint hiába nyertek mintegy 600 négyzetméter hasznos felületet a kórházi járóbeteg-rendelő tetőterének beépítésével: bár az európai uniós források felhasználásával teremtett új tér már majdnem másfél évre kulcsrakész, soha nem használták azt. 

Felvonóban rekedt szándék

A kórház ugyanis nem veszi át az önkormányzattól a beruházást: indoklásuk szerint azért, mert céljaikra az épület lift nélkül a vonatkozó törvények értelmében nem használható. Állításuk szerint ezt a hiányosságot a beruházás kezdetétől többször is jelezték, de hiába: nem született megoldás rá.
A gyergyószentmiklósi kórház korszerű felszerelésekkel való ellátását és a járóbeteg-rendelő tetőterének felújítását finanszírozó projekt szerződését még 2019-ben írta alá Nagy Zoltán akkori polgármester. A több mint 9 millió lej értékű beruházás révén a municípiumi kórház röntgenkészülékeket, mammográfiás berendezést, csontsűrűségmérőt kapott, valamint hét működő orvosi kabinet klinikai ultrahang-készülékét cserélték újabbra: a kivizsgálási lehetőségek szempontjából rendkívül hasznos eszközök a projekt költségvetésének 75 százalékát tették ki. 
A járóbeteg-rendelő tetőterének beépítése már nehezebben indult: az eredeti tervek szerint a munkálatra azért volt szükség, hogy a kórházzal szerződéses viszonyban dolgozó klinikai laboratórium ide költözhessen, annak helyére pedig a kórház ditrói részlegét költöztessék.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kórházmenedzser: Én szóltam…

– Amikor én először találkoztam a projekttel, még tervezési szinten volt. Az önkormányzat képviselőivel közösen beszélgettünk el a tervezőkkel, és én akkor azonosítottam a problémát, miszerint az épületrészhez nem tartozik lift. Márpedig a 2006/448-as törvény szabályozza azt, hogy az állami intézményekben a mozgáskorlátozottak közlekedését biztosítani kell. Függetlenül attól, hogy zárt rendszerű a tetőtérben lévő laboratórium – vagyis a pácienseknek nem kell ide felmenniük –, bármikor bekerülhet a rendszerbe mozgásában korlátozott munkatárs vagy olyan személyzet, aki a labor ellátását biztosítja és mozgásában akadályozott. Ezt az észrevételemet akkor és utána is többször jeleztem személyesen és átiratban is az önkormányzat felé, ennek ellenére a beruházás felvonó nélkül valósult meg. Ez még további problémákat is magával hoz: lift nélkül nem lehet felvinni a tetőtérbe több nagy volumenű, a labor működéséhez szükséges gépet és berendezést

– ismertette lapunkkal Fülöp Enikő kórházmenedzser, aki 2021-től – ami egybeesik a beruházás kezdetével – tölti be funkcióját az intézményben. 

Nem költözhet a ditrói részleg

A projekt részeként a belgyógyászathoz tartozó gyer­gyóditrói részleget is Gyer­gyó­szentmiklósra kellene költöztetni – az eredeti tervek szerint a vérvizsgálati laboratórium helyén, az első emeleten kapott volna helyet a részleg. Ennek az elképzelésnek az a gyenge pontja, hogy ahhoz, hogy a laboratórium helyén bennfekvő betegeket lehessen ellátni, átfogó felújításra lenne szükség. A kórházmenedzser szerint viszont ennek a költsége sehol sem jelenik meg. 
Fülöp Enikő kérésünkre végigvezetett a tetőtérben. Az épületrész feljárata kívülről nyílik, de a poliklinika folyosóiról is meg lehet közelíteni: a lépcsőházból felérve a tetőtérbe, több kisebb, elkészített helyiség fogad, amelyek mindegyike üresen áll. 

Felvonó hiányában vállvonás
Új felületekkel bővülhetne a gyergyói járóbeteg-rendelő. Kulcsrakész patthelyzet

Polgármester: Végig a tervhez igazodtunk!

Az ügyben Csergő Tibor András polgármestert is megkerestük. A városvezető azt mondta: a tervekhez igazodva az önkormányzat száz százalékban teljesítette a projektben foglaltakat.

– Az eredeti tervekben nincs szó liftről, és valójában nincs is rá szükség, mivel a laboratórium zárt rendszerben működik, tehát a pácienseknek nem kellene felmenniük a tetőtéri helyiségekbe. A projekt kivitelezése és tervezése egy licitbe volt foglalva, ebben nem szerepelt a lift, nem támogatta a finanszírozó, a felvonó megépítése pedig jelentős pluszköltséget rótt volna a város költségvetésére. Akár utólag is hozzá lehet építeni, ha nagyon kell, ahhoz viszont a zárt laboratórium rendeltetést kell megváltoztatni

– mondta az elöljáró, hangsúlyozva, hogy mindezek ellenére kérték a minisztériumtól az épület rendeltetésének megváltoztatását a kórház igényei szerint, de ezekre a többszörös kérésekre nemleges választ kaptak. 

– A finanszírozó egyértelmű kérése, hogy arra kell használni a helyiségeket, amire a projekt szerint eredetileg tervezték azokat. A polgármesteri hivatal már négy alkalommal próbálta átadni a kórháznak az épületrészt, de hiába, és a városi tanácstestület sem szavazta meg az átadását

– részletezte az elöljáró.

Kétmilliós kérdés

A projektben foglaltak szerint a kórház működését nagymértékben segítő gépek 6 millió 654 ezer lejbe, a tetőtér kiépítése pedig több mint 2 millió lejbe került: előbbiek jó ideje használatban vannak, a tetőtér továbbra sincs. Értesüléseink szerint a finanszírozás elszámolása ezért egyelőre lezáratlan. 

– Természetesen működés szempontjából előnyösebb lenne a kórháznak, hogyha a ditrói részleg is ide költözne, de ahhoz, hogy kompetens kórház legyen a gyergyói, az aktív betegellátásra sokkal többet kellene áldoznunk. Amennyiben ebben a formában átvennénk az épületrészt, nemcsak a 448-as, a mozgáskorlátozottak jogaira vonatkozó törvényt sértenénk, hanem a tízéves, a helyi tanács által jóváhagyott stratégiai tervünket sem tudnánk teljesíteni. Keressük a megoldást, de egyelőre nincs előrelépés

– összegzett Fülöp Enikő. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!