Hirdetés

Elköltözne a mini Erdély

A közösségi médiában lebegtette be Fazakas Szabolcs, hogy elvinnék a Mini Erdély Parkot a Szejkefürdőről. A turisztikai látványosság csak az idén mintegy százhúszezer látogatót vonzott a Székelyudvarhely melletti fürdőtelepre, a városban azonban ezenkívül mintha megállt volna az idő. Fazakasék úgy látják, hogy a településnek is tennie kell azért, ha itt akarja tartani a nevezetességet.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Elköltözne a mini Erdély
Fotó: Mini Erdély Park

A Mini Erdély Parkot a Székelyföldi Legendárium csapata álmodta meg, az Erdély építészeti sokszínűségét reprezentáló épületmaketteket felvonultató létesítményt 2020 augusztusában nyitották meg a Szejkefürdőn. Azóta elkészült az Orbán Balázs Látogatóközpont, ugyancsak a Fazakas Szabolcs vezette Legendáriumnak és Visus Kulturális Egyesületnek köszönhetően, és összekötötték ezeket a Haáz Rezső Múzeum nyaranta nyitva tartó Borvízmúzeumával. A valóságos turistamágnesként működő komplexum a város területén működik, amelyre huszonnégy éves koncessziós szerződést kötöttek Fazakasék. Bár kissé távolabb saját területet is vásároltak, annak idején a városvezetés kérte, hogy a jelenlegi helyen alakítsák ki a létesítményt.
Fazakas Szabolcs elmondása szerint szóbeli egyezség alapján parkolót, vizet, csatornahálózatot ígértek – ami egyébként már bő három éve készen is van, csak épp a város még nem vette át, és nem is üzemelték be. Végül maguk vették kézbe a dolgot, de ez nehézkes és sokba is kerül. 
– A főszezonban vagy hétvégente naponta 1200-1500 turista keresi fel a Mini Erdély Parkot, miközben nincs vezetékes víz, és nincs szennyvízhálózat, a terhelést pedig nem bírják az általunk kiépített rendszerek. Kutat ástunk, saját költségen üríttetjük – adott esetben hetente kétszer is – az ülepítőt. Saját költségen kellett parkolót építenünk, utat javítottunk, összeszedjük a szemetet, mert ez a dolog is akadozik a Szejkefürdőn. Nyáron kiszáradt a Mini Erdély Parkban a növényzet, mert ahhoz már nem volt elegendő a víz, hogy még locsoljunk is – sorolta Fazakas a nehézségeket.

Tény, hogy panzió is működik, lakóház is van a Szejkén, miközben folyik be a szennylé az oldalon, ugyanakkor lehangoló látványt nyújt az évek óta bezárt, egyre elhagyatottabb strand, a mofetta épülete, azaz nem igazán mondható látogatóbarátnak a környezet. Fazakas Szabolcs a látogatók biztonságáért is aggódik: bár sebességkorlátozást vezettek be a nyárra a 13A országút mentén, csúcsidőben így is veszélyes, szerinte járdasziget kéne oda, és jelzőlámpa. 
Még két létesítményt szeretnének létrehozni a Szejkefürdőn, egy Lego-múzeumot és egy bogárparkot, de nem mernek nekifogni, mert hiányzik a közműhálózat, a kellő infrastruktúra. 
– Én nem hibáztatok senkit, csak úgy látszik, hogy csupán ennyi idejük és energiájuk van velünk foglalkozni. Nem fontos a Szejke a városnak, nem fontos, hogy az idén például idehoztunk már 120 ezer turistát. De ha nem tudunk ott létezni, mi legyen? Én nem bosszúságból, hanem kényszerből költöznék el. A legszomorúbb az, hogy nincs kommunikáció köztünk és a város között – jegyezte meg Fazakas.

Lapunknak azt nyilatkozta a Mini Erdély Park tulajdonosa, hogy a telet még lehet, hogy kihúzzák, mert a hideg évszakban nincsen annyi turista. Azt is mondta, hogy más településeken szívesen fogadnák a parkot, környékbeli polgármesterek részéről is kaptak már ajánlatot.

Az önkormányzat mai ülésén kiderült, hogy a szejkefürdői csatornahálózat ügyében tavasz előtt nem lesz változás.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!