Csővezetékrendszer van, a gázra várnak

A gázhálózatok kiépítése majdnem teljesen kész az alcsíki és a felcsíki nagyközségekben, a legtöbb helyen a gázátadó állomások kialakítása van folyamatban vagy hátra, majd a beruházások engedélyeztetése. Gyergyóremetén a tervek szerint már ebben a hónapban hozzáférhetővé válik a szolgáltatás, máshol a tesztüzemmód főként a jövő tavaszra várható.

Bíró István , Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Csővezetékrendszer van, a gázra várnak
Munkások dolgoznak Felcsíkon, 2023 áprilisában. Lassan rajtvonalra sorakoznak a települések gázhálózatai Fotó: László F. Csaba

Négy évvel ezelőtt, 2020 őszén, a tél elején jelentette be több Hargita megyei település polgármestere, hogy sikeresen pályáztak az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által meghirdetett kiíráson gázhálózat létesítésére, illetve a meglévő rendszerek bővítésére és korszerűsítésére. Alcsíkon és Felcsíkon több település fejlesztési társulásba tömörült, aminek oka, hogy külön-külön az ilyen nagy beruházásokra egyik sem tudott volna pályázni, pontosabban nem tudtak volna megfelelni a pályázati követelményeknek. 

Részfinanszírozóra várnak Felcsíkon

Felcsíkon a Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos települések alkotta Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás összesen 73 kilométer hosszúságú gázhálózat építését, illetve nyomáscsökkentő állomás létesítését vállalta. A három községben az előzetes felmérések szerint mintegy kétezren csatlakoznak majd a hálózatra. A beruházásra 42 millió lejt nyertek, és összesen 13 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk.

– A hálózatot kiépítettük, a dobozokat felszereltük, ami még hátravan, az a gázátadó nyomáscsökkentő állomás. Erre a múlt hónapban írtuk alá a kivitelező céggel a szerződést. A gázátadó megépítésére, illetve egy kilométer hosszúságú fővezeték lefektetésére kilenc hónap áll a kivitelező rendelkezésére. Amint ezzel is kész vagyunk, kezdődhet az engedélyeztetés

– közölte érdeklődésünkre Szentes Csaba pályázatfelelős, Madéfalva polgármestere. A hátralévő munkálatok mintegy 3 millió lejbe kerülnek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csíkszentdomokos önkormányzata szintén közösen pályázott az összesen 86 kilométeres gázhálózat építésére, illetve két gázátadó létesítésére. A beruházás összértéke 62 millió lej, az öt község önrésze mintegy 5 millió lej. A hálózat 5036 fogyasztó számára biztosítja a szolgáltatást, szintén az előzetes felmérések szerint ebből 3837 rácsatlakozás lesz. A gázvezeték lefektetése, a fogyasztásmérők felszerelése megtörtént, a telekhatároknál a csatlakozásokat is előkészítették, ám itt is hátravan még a gázátemelő állomás telepítése. Az előbbi munkálatokat a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) támogatásából, illetve önrészből elvégezték, de utóbbi megépítéséhez szükséges eszközöket nem tudták tavaly év végéig beszerezni. Ezért más támogatásra számítanak – akárcsak a Forest társulás. 

– A Környezetvédelmi Alap Igazgatóságától (AFM) kaptunk ígéretet támogatásra. Jelenleg várjuk a kormányhatározatot, amivel az AFM felvállalhatja és biztosíthatja a mintegy 20 millió lejes összeget

– mondta lapunk érdeklődésére Bőjte Csongor-Ernő projektfelelős, Csíkdánfalva polgármestere. Megjegyezte: abban az esetben, ha elnyerik a szükséges támogatást, akár már ebben az évben megtörténhet a gázhálózat átadása és tesztelése.

Engedélyeztetésre készülnek Alcsíkon

Alcsíkon Csíkszentimre és Csík­szentsimon község szintén közösen pályázott a gázhálózat létesítésére. A 45 kilométer hosszúságú vezeték és a gázátadó állomás összértéke 30 millió lej, a két község összesen 7 millió lejes önrészt vállalt.

– A beruházás mintegy 98 százalékát már elvégeztük, még csak néhány helyen dolgoznak a szakemberek. Várhatóan a hónap végéig befejezzük a munkát. Aztán a dokumentáció összeállítása következik a kivitelező és a tervező segítségével, hogy megszerezhessük a létesítési engedélyt az Országos Energetikai Szabályzó Hatóságtól (ANRE)

– részletezte Kozma István projektfelelős, Csíkszentsimon polgármestere. Megjegyezte: még több százezer lejes kifizetéseik vannak. Az önrész biztosítása nagy megterhelés a község költségvetésére nézve, de reményeik szerint az ősz folyamán rendezni tudják a tartozásaikat. Hozzátette: a tesztüzemmód az engedélyek megszerzésétől függ. A pályázati követelmények szerint 1001 rácsatlakozó szükségeltetik a gázhálózatra, de ugyancsak a korábbi felmérések szerint a két községben 2367-en igénylik majd a szolgáltatást. 

Csővezetékrendszer van, a gázra várnak
Az új beruházások közül várhatóan csak a remeteiek fognak a télen gázzal fűteni. Máshol is nagy az igény

Gyergyóremetén közel a rajt

– A szolgáltató Delgaz Grid megkapta a létesítési engedélyt az Országos Energetikai Szabályzó Hatóságtól, a nyomáscsökkentő állomás össze van kötve a szállítóvezetékkel. Elvégezték a nyomáspróbákat és véglegesítették a dokumentációkat, ezek engedélyeztetése folyamatban van

– tájékoztatott Laczkó-Albert Elemér polgármester a gyergyóremetei gázhálózat jelenlegi helyzetéről. A tervek szerint még ebben a hónapban kezdődhet a szolgáltatás. A településen közel 2600 bekötés lesz: több száz család már elkészíttette a terveket, egyes helyeken már a belső hálózat kiépítése is elkezdődött, de aki még nem tette meg, van lehetősége rá, hogy elkészíttesse a terveket. Az órákat a szerződések megkötésekor szerelik fel. 
Gyergyóremetén 65,5 kilométer gázvezetéket helyeztek a földbe; az infrastrukturális nagyberuházás összértéke 63 millió lej, a projekt eddig elszámolható részét 2023. december 31-én zárta le a remetei önkormányzat, ehhez azonban több mint 15 millió lejes hitelt kellett felvenniük. A pályázat önrésze 17 millió lej, ebből fedezik a munkálatokhoz szükséges fennmaradó összegeket. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!