Hirdetés

Csillagos jövő, trágár jelen

A Cserehát városrészen található csillagvizsgáló sorsa hosszú évek óta téma Székelyudvarhelyen. Egy olyan építményről van szó, amely valójában sosem volt csillagvizsgáló, csak annak álmodták meg, mára pedig romos állapotban várja, hogy valamit kezdjen vele a közösség. Most úgy néz ki, hogy lebontják, de legalább a körülötte lévő területet pályázati pénzből még az idén rendbe teszik.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csillagos jövő, trágár jelen
Csillagvizsgálónak épült, de soha el nem készült. Halogatott megoldáskeresés Fotó: Hodgyai István

Az épület a 90-es évek elejére készült el, az akkori Univerzum Csi­lla­gá­szati Egyesületnek nagy tervei voltak vele, de a táv­csö­vet már nem tudták be­szerelni, aztán az amatőr csillagászok társulása is megszűnt. Mire újjáalakult az egyesület, az építmény nagyon leromlott. Az azóta eltelt évtizedekben többször is bekerült a közbeszédbe, hogy az aktuális városvezetés vagy valamely civil szervezet kezdene valamit az ingatlannal, de a gyakorlatban nem történt semmi. Aztán 2018-ban felcsillant a remény: a Regionális Operatív Programban nyert a polgármesteri hivatal korábban benyújtott, a létesítmény felújítására vonatkozó pályázata.

Aztán megint nem történt semmi

Önkormányzati üléseken több­ször is szóba került, hogy mi van a pályázattal, Gálfi Árpád polgármestert több alkalommal is számonkérték, hogy miért nem halad az ügy, majd bő két évvel ezelőtt kiderült, hogy a sorra kiírt közbeszerzési eljárások sikertelenek voltak, magyarán, jelentkező sem akadt, aki formába öntené a projektet. Idővel a gazdasági helyzet akkorát változott, hogy az eredeti áron már nem volt kivitelezhető az elképzelés.

Az időközben lemondott hivatali és önkormányzati tisztségviselők részéről nemegyszer hangzott el, hogy veszélyben van a csillagvizsgáló projekt, sőt az is, hogy talán el kéne engedni a dolgot.

A legutolsó hír tavaly augusztus elején jelent meg a polgármesteri hivatal honlapján, akkor arról számoltak be, hogy végre az ötödik, a tervezést és a kivitelezést is magában foglaló kiírásra volt jelentkező, július végén meg is kötötték a szerződést, így végre elindulhat a csereháti csillagvizsgáló épületének teljes felújítása, valamint a körülötte lévő terület rendezése.

Hodgyai István
A csillagvizsgáló jelenlegi állapotában. Lebontásra ítélve?


Az ötödik bejött

Akkor már ott tartott a városvezetés, hogy a magas önrész és a megemelkedett költségek miatt visszalép a pályázattól. De mivel a Viaduct Kft., az ING Service és a Total Structure Design cég alkotta társulás belépett a képbe, úgy döntöttek, mégsem hagyják veszni az uniós pénzt – tudtuk meg a polgármesteri hivatalnál. A szerződésben 7 126 447 lej szerepel, viszont a város önrésze már 50 százalékra emelkedett. A dokumentum a tervezésre három hónapot, míg a kivitelezésre tizenöt hónapot jelöl meg, a pályázat befejezési határideje az idei esztendő vége. Január elején járunk, és eszerint a terveknek már készen kell lenniük, ezért Zörgő Noémi sajtószóvivőt kértük, hogy tájékoztasson a fejleményekről. Elmondása szerint a terveket a nyertes társulás beadta már a hivatalhoz, ahol megvizsgálják, és még a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségének is jóvá kell hagynia azt. Ha mindez megtörténik, kezdődhet a kivitelezés.

Ha egyéb nem, park lesz

A szerződésben lévő határidőket nézve fennáll a veszély, hogy összességében nem sikerül befejezni a projektet – ismerte el a szóvivő, ám – mint hangsúlyozta – a cél az, hogy kezdődjön meg a munka, és az elnyert uniós pénzt fel tudják használni. Ennél a pontnál vált tisztábbá a kép, ugyanis megtudtuk, hogy ezt a pénzt, azaz az elszámolható összeget gyakorlatilag a mintegy kéthektáros terület rendezésére és felszerelésére szeretnék fordítani, az épülettel ebből az összegből nem foglalkoznak, mert nincs rá pénz, egyelőre.

A hivatalnál bizakodók arra vonatkozóan, hogy a tér­ren­de­zés az idén meg is valósulhat. Zörgő Noémi elmondta, hogy lesz egy asztrológiai park, több korosztálynak szóló játszótér oktató játékelemekkel, sétaút, kilátó a környék flóráját és faunáját bemutató információs pannókkal, pavilon, piknikezőrész, szabadtéri fitneszgépeket is felszerelnek, és egy olyan oktatóösvényt is kialakítanak, amely több szinten körbeölel egy fát, egészen annak koronájáig.

Hodgyai István


És az épülettel mi lesz? 

A pályázatban kifejtett eredeti elképzelés szerint az épület rendeltetése egyfajta természettudományi oktatási központ lenne, amelyben planetárium, természettudományi könyvtár, Iskola másként tevékenységre lehetőséget biztosító felület kapna helyet. Ezt a pályázat nem elszámolható költségrészéből, azaz a város önrészéből kell(ene) megvalósítani. De – mint közölte a sajtószóvivő – a valóság az, hogy az építmény annyira leromlott, anyagát az évek során annyira széthordták, méretei sem megfelelők, hogy a szakértők inkább a bontást javasolják, majd az újjáépítést. Mint megtudtuk, a város nem mond le a csillagvizsgáló-projektről, de a valóság talaján maradva, egyelőre ami megvalósulhat ebben az évben, az, hogy a 2018-ban elnyert uniós támogatás még elszámolható részével csupán a romok körüli területet tetetik rendbe.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!