Hirdetés

Csíkiak is küzdöttek Taskentben

A román válogatott tagjaként három szépvízi sportoló és edzőjük vett részt szeptember 8–10. között az Üzbegisztánban tartott shotokan karate világbajnokságon. A székelyek élményekkel és rengeteg tapasztalattal tértek haza Taskentből.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csíkiak is küzdöttek Taskentben
Élményekkel és tapasztalatokkal tértek haza a karatekák Üzbegisztánból Fotó: SIC Szépvíz Karate-do

Az üzbég főváros adott otthont szeptember 8–10. között a shotokan karate világbajnokságnak, amelyen harminc ország mintegy ezer sportolója vett részt. Romániából 14 karateka utazott a viadalra, közülük hárman Szépvízről, akiket elkísért edzőjük, Szatmáry Domokos Zsolt is. A csíkiak élményekkel és rengeteg tapasztalattal gazdagodva tért haza az ázsiai országból.

– Júliusban Kézdivásárhelyen vett részt csapatunk, a SIC Szépvíz Karate-do több sportolóval egy kvalifikációs versenyen, ahol a dobogós helyezettek jogot nyertek arra, hogy részt vegyenek a világbajnokságon. Csapatunkból öt sportoló végzett érmesként Kézdivásárhelyen, ám végül csak három karatekával indultunk Üzbegisztánba

– nyilatkozta lapunknak a szépvízi csapat edzője. Kuna Hanna, Biró Szakács Zalán és Maksai Krisztina a 12–14 éves korcsoportban, barna övesként lehetőséget kapott a világbajnoki megmérettetésre, edzőjük szerint megérdemelten, hiszen nyolcéves kemény munka áll mögöttük.
Zalán és Krisztina kumite, azaz harc szakákban lépett tatamira, míg Hanna formagyakorlatban – kata – mutatta meg tudását Takentben. 

– Az igazság az, hogy az ázsiaiak uralják a shotokan karatét is, így számunkra a tisztes helytállás volt a cél. Vallom, hogy a gyerekek és én is rengeteg tapasztalattal tértünk haza Üzbegisztánból

– nyilatkozta Szatmáry, hozzátéve, hogy a taskenti volt a negyedik világbajnokság, amelyen a SIC Szépvíz Karate-do csapatából voltak sportolók.

– Azt tapasztaltuk, hogy Ázsiában a shotokan karate nemcsak egy sport, hanem életforma, és kiskortól már így nevelik a szülők, az oktatók a gyerekeket. Mi ettől fényévekre állunk, úgy látom, hogy az Uraltól nyugatra inkább beteg, mint egészséges a társadalom. Ezen szeretnénk mi a klubon belül változtatni, remélem, sikerül

– mondta Szatmáry Domokos Zsolt. Hozzátette, a taskenti utazás hosszú, fárasztó és nagyon költséges volt, de támogatóiknak hála – Szépvíz Önkormányzata, Szépvízi és Csíkszentmiklósi Közbirtokosság, Csengő tejszövetkezet, Kassay Fogadó, Kishavas Panzió és a sportolók családjai – sikerült Üzbegisztánba utazni és részt venni a sportág 13. világbajnokságán.

– Célunk egy egészséges fiatal generáció nevelése, éppen ezért edzéseinken a shotokan karate mellett fegyelmet, következetességet, kitartást, ön­védelmet tanítanak, de a gyerekek mentálisan és fizikailag is fejlődhetnek

– mondta Szatmáry Domokos Zsolt, majd hozzátette, úgy látja, a mai fiataloknak nem okoz gondot, ha véletlenül kevés vagy nincs étel az asztalon egy-egy étkezés során, de ha nincs mobiljel, az egyenesen katasztrófa. Az edző azt mondta, ezen a mentalitáson is szeretne változtatni a SIC Szépvíz Karate-do, amely októbertől újabb toborzót indít a hatodik életévüket betöltött gyerekek számára. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!