Bűzös, zavaros a csapvíz

Zetelaka és Fenyéd községekben időszakosan visszatérő probléma, hogy a háztartások csapjaiból folyó vezetékes víz zavaros, habzó, és szokszor kellemetlen szagot is áraszt. A jelenséget nagyban befolyásolja, hogy a hálózat régi, és bár végzett rajta kisebb felújításokat a szolgáltató, a hosszú távú megoldásra várni kell.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Bűzös, zavaros a csapvíz
Jelentősebb esőzésekkor használhatatlanná válik a vezetékes víz. Kormányzati pénzforrások tisztíthatnák meg Fotó: László F. Csaba

Zetelaka és Fenyéd községek lakóinak nyaranta és főleg nagyobb esőzések után jelent gondot, hogy használhatatlanná válik a vezetékes víz: ilyenkor a csapokból huzamos ideig zavaros, kellemetlen szagú víz folyik. Korántsem új keletű problémáról van szó, régóta próbálnak javítani a helyzeten, ám a szolgáltató által a vízvezetékrendszeren végzett kisebb felújítások nem elégségesek ahhoz, hogy orvosolják a problémát. Az eleve avítt, elöregedett rendszer jelenleg sokkal több háztartást lát el, mint amennyire eredetileg tervezték és kiépítették, a víztisztító pedig a felszíni vizeket gyűjti össze, amelyek jelentős esőzés során, de például a fakitermelés járulékos következményeként is zavarosok lesznek. A víztisztító pedig, főleg megnövekedett hozamok idején, nem tudja megfelelően tisztítani az üledékes vizet. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Pályázat híján önköltségen újítottak

A községek vezetékesvíz-ellátását a 2004-ben épült ivói vízmű biztosítja, amelyet annak idején elsősorban utcai kutak ellátására létesítettek. Mint a regionális szolgáltatótól megtudtuk: a vízmű és a szállító vezetékek a megyei tanács tulajdonát képezik, a rendszer többi eleme az önkormányzatoké. A Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató csak üzemeltetője a rendszernek, így a bővítés, korszerűsítés anyagi vonzata a tulajdonosokat terheli. 
Lányi Kinga, a regionális szolgáltató szóvivője megkeresésünkre elmondta: a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) nagyberuházás csúszásának ellenére felújításokat hajtottak végre a rendszeren, főként a gyűjtőmedencén. A korszerűsítés során szigetelték a gyűjtőmedencét, hogy hatékonyabban tudja ülepíteni a beáramló vizet, és új mechanikus beömlőszelepeket szereltek fel, amelyek lehetővé teszik a víz elzárását akkor, ha a patak nagymértékben zavaros. Lányi Kinga szerint a beömlőrendszer automatizálásán is dolgoznak, ám mivel fél évet kellett várni az építési engedély kiadására, a kivitelezés még tart. Ugyanakkor a munkálatokat kizárólag az áramszolgáltató végezheti el, a rendszert pedig csak a villanyóra felszerelését követően lehet beüzemelni, ami a szóvivő szerint körülbelül három hét múlva már működni fog. 
A szóvivő ugyanakkor kiemelte, továbbra is várják a vízhálózat bővítését célzó POIM-nagyberuházáshoz szükséges kormánypénzeket, hiszen az hosszú távú megoldást jelentene a problémára. Bár a projekt jóváhagyása a Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztériumnál (MIPE) elakadt, a szolgáltató azt reméli, hogy 2025-ben elkezdhetik a munkálatokat.

Bűzös, zavaros a csapvíz
Időnként zavaros a víz. Ilyenkor csökkentett áron számlázzák

Nem adják ingyen, de kevesebbe kerül

Lányi Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a víz zavarosságát befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás, a másik a fakitermelés: ezek következtében a nyersvíz zavarossága annyira megnő, hogy a vízmű ezt nem tudja megtisztítani, ezáltal pedig a normáknak sem felel meg és fogyasztásra sem alkalmas. 

– Hasonló esetekben, mikor a megengedett értékeket meghaladja a víz zavarossága, a szolgáltató értesíti az érintett lakosságot az önkormányzatokon és Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon keresztül, és ugyanezt teszi, amikor a paraméterek visszatérnek a normális szintre. Ilyenkor két lehetőség van: vagy nem szolgáltatunk vizet, vagy a zavaros vizet olcsóbban kapják a háztartások. Pontos és egyértelmű nyilvántartást vezetünk a nem megfelelő időszakokról, és a számlázásnál a törvény által megengedett maximális, 30%-os kedvezményt biztosítunk ezekre az időszakokra a jogszabályi előírásoknak megfelelően

– tudatta a számlázásról a vízszolgáltató sajtóreferense. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!