Hirdetés

Zetelakáról a Bajnokok Ligájába

Öt évet töltött a Nagybányai Minaur női kézilabdacsapatánál, most két évre a Besztercei Gloriához igazolt, így továbbra is a honi kézilabda élvonalában játszhat Kerekes Éva. A zetelaki balszélső volt korosztályos román válogatott, bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is, játszott az EHF-kupában, most a Bajnokok Ligájában is pályára léphet.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 8 perc
Zetelakáról a Bajnokok Ligájába
Fél évtizedet töltött Nagybányán Kerekes Éva Fotó: Minaur

A Nagybányán töltött öt élvonalbeli idény után két évre az EHF- ezüstérmes Besztercei Gloriához igazolt a zetelaki Kerekes Éva. Új csapata az elmúlt idényben harmadik lett a bajnokságban és a Román Kupában, májusban döntőt játszott a kettes számú európai kupában, az EHF-ben, de alul maradt a norvég Storhamar Handball Elite csapatával szemben.
– Beszterce már egy ideje érdeklődött utánam, de amíg Nagybányához kötött a szerződésem, nem foglalkoztam a váltással. A célom az volt, hogy az élvonalban folytassam – közölte Kerekes. A zetelaki balszélső visszatérhet az európai kupaporondra is, most a Bajnokok Ligájában indulhat.
A 23 éves Kerekes Éva ötödikes diákként Zetelakán, Tamás Zoltán irányítása alatt kezdte a kézilabdázást. Nem sok emléke maradt első edzőjéről, azok is eléggé homályosak. 
– Azt tudom, hogy nagyon szigorú volt, de nagy szíve is volt. Neki köszönhetem, hogy elindultam ezen a pályán, ha ő nem hív kézilabdázni, most nem lenne, miről beszélnünk – vallja Kerekes.
Tamás Zoltán hirtelen halála után Gagyi Erika vette át a képzését, ezután a Székelyudvarhelyi ISK-nál egy évet Rigó Béla formálta, majd Mester Zsolt és Sándor Aliz edzők „keze alatt” a másodosztályos kézilabda-bajnokságban gyűjtött játéktapasztalatot. Kerekes elmondása szerint sokat köszönhet középiskolai testnevelő tanárának is, Mihály Annamáriának, aki sokat támogatta abban, hogy kitartson a kézilabda mellett.
Még Udvarhelyen játszott, amikor meghívást kapott az ifjúsági válogatottba, miután Carmen Amariei, a Dacia Mioveni edzője felfigyelt rá egy bajnoki mérkőzésen. Újabban pedig a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Irány Beszterce!

Nagybányára az érettségi után kötelezte el magát Kerekes Éva, de nem volt könnyű döntés.
– Sokat gondolkodtam, mert 3-4 csapat is érdeklődött irántam. Nagybánya tűnt szim­pa­ti­kusnak tűnt, ráadásul ott nem is volt túl nagy verseny a posztomra, 2 + 1 évre írtam alá, majd további két évet hosszabbítottam – meséli a zetelaki balszélső.
A nagybányai periódusnak főképp az első része volt sikeres, a Minaur bronzérmes lett, és az európai kupaporondon is elindulhatott. Egy évvel később ezüstérmes pozícióban végzett a csapat, és harmadik lett az EHF-kupában.
– Ezután történt egy edzőcsere, onnantól a csapat elindult a lejtőn, folyton a középmezőnyben végeztünk. Miután lejárt a szerződésem, úgy döntöttem, hogy Besztercén folytatom, a Gloriánál – meséli Kerekes.
Leigazolását a Gloria a múlt héten jelentette be, Kerekes a junior korosztályban 2018-ban világ-, 2019-ben Európa-bajnok Kácsor Gréta válogatott balátlövőnek lesz a csapattársa, aki Debrecenből igazolt a napokban a besztercei klubhoz. A Gloria szombaton kezdte meg a felkészülést az új bajnoki idényre. 

Zetelakáról a Bajnokok Ligájába

Mit hozhat a jövő?

Kerekes Évának gyerekkori álma volt, hogy győri színekben lépjen pályára, bár újabban a Fradi mezét is szívesen magára öltené. Eémondása szerint, ha netán elhívnák valamelyik csapatba, ő szívesen menne.
– Nagyon szeretnék a BL-ben játszani, de nem feltétlenül román klub színeiben, mert azok rendszeresen eljutnak a Final Fourba, de a végén mindig serleg nélkül maradnak – nyilatkozta Kerekes Éva.
A 2001-es születésű kézilabdázó hosszú távra tervez, még legalább 10-15 évet szeretne a pályán tölteni. Mint mondja, jól ismeri a fizikumát, tudja, hogy a teste elbírja ezt a terhelést. 
– Strapabíró vagyok, sosem volt komolyabb sérülésem – vélekedett a zetelaki balszélső.
A távolabbi jövőjét illetően elképzelhető a további kötődés a kézilabdához, de ha nem jön össze, akkor elképzelhető, hogy művészi pályán próbál érvényesülni.
– Szakemberként szívesen maradok a kézilabdában, de egyelőre semmiképp sem edzőként. Ez nyilván még változhat, attól függ, milyen tapasztalatokkal gazdagodok a jövőben – összegzett Kerekes Éva.

A női kézilabda-BL csoportbeosztása
A csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, Metz Handball (francia), Bukaresti CSM, Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Storhamar HE (norvég), Nykobing FH (dán), HV Podravka Vegeta (horvát), Besztercei Gloria.
B csoport: Vipers Kristiansand (norvég), Team Esbjerg (dán), Buducsnoszt Bemax (montenegrói), HB Ludwigsburg (német), Győri Audi ETO KC, Brest Bretagne HB (francia), Bukaresti Rapid, Odense Handbold (dán).





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!