Városon drága, vidéken költséges

A pandémiát követően megnőtt a vidéki ingatlanok iránti kereslet, miközben továbbra is magas maradt a tömbházlakások iránt érdeklődők száma. Az ingatlanárak jelenleg is az egekben vannak, piaci szereplők óvatos megfogalmazása szerint azok viszonylagos csökkenésére talán jövő évtől lehet számítani.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 9 perc
Városon drága, vidéken költséges
Legyen urbánus környezetben vagy falun, tömbházlakás vagy kertes ház: a közös nevező a magas vételár. Stabil költség Fotó: Hodgyai István

Tömbházlakások esetén leginkább garzont és kétszobás lakást keresnek a vevők, kertes házak esetében az új építésű ingatlanok népszerűek Hargita megyében, mutatja az elmúlt néhány év ingatlanpiaci trendje. Egy másik jellegzetes tényező a lapunknak nyilatkozó Sarkadi Zoltán, a WELL Ingatlanügynökség székelyudvarhelyi irodavezetője szerint az, hogy mivel a tömbházlakásokért jelenleg nagyon sokat kell fizetni, az emberek elkezdtek behatóbban foglalkozni a házvásárlás gondolatával – igaz, az még többe kerül, de úgy érzik, az ár-érték arány jobb.

Szerény környezet jómódú emberekkel

– Az elmúlt években az életszínvonal és a fizetések is emelkedtek, aki külföldről hazaérkezik családot alapítani, vagy itthon is jól keresőnek számít, már elgondolkozik, hogy 70 ezer euróért (mintegy 350 ezer lejért) vásároljon meg egy 30‑40 éves tömbházlakást, vagy inkább hozzápótol még, és kertes házat vesz – mutat rá az ingatlanértékesítő, kiemelve, hogy nagy és öngerjesztő a még mindig biztos befektetésnek látott ingatlan iránti kereslet, így gyakran előfordul, hogy egy‑egy lakást jóval a reális ár felett kínál eladásra a tulajdonosa. 
– Gyakran járnak úgy a tulajdonosok, hogy 60 ezer euróért (300 ezer lejért) hirdetnek és adnának el egy olyan ingatlant, amelyért ők maguk is legfennebb 40 ezret (200 ezer lejt) fizetnének. Az árak meghatározásakor minden esetben fontos lenne figyelembe venni az ingatlan korát, az infrastruktúra fejlettségét, a telek méretét és domborzati sajátosságait. Sokszor olyan tényezőn buknak el a túlsrófolt árak, hogy régiek a falakban lévő vezetékek vagy nem egyenletes az udvar szintje – sorolta, ugyanakkor kiemelte, hogy egy nagyobb telken álló ház megvásárlása esetén a telek hasznossága, hasznosíthatósága, így például a gyümölcsfák száma is nagyban változtathat az irányáron. Az aktuális kínálat szerint egy tömbházlakás ára négyzetméterenként 800–1300 euró (kb. 40000–6500 lej) között alakul, inkább a felső érték felé tendálva – az árkülönbséget főként a környék, a lakás minősége, építésének ideje, a tömbházban elfoglalt helye – emelet szerint – és felszereltsége hordozza. A jó adottságú, jól felszerelt, negyven évnél nem régebbi kertes házak ára 700–800 euró (3500–4000 lej) között mozog négyzetméterenként, de itt is meghatározó a hely: városi környezetben ez az ár könnyen lehet 1900­ euró (9500 lej) vagy több is. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Van, aki megépíti magának

A tapasztalat szerint jelentősen nőtt a városból falura költözők, vagy vidéken ingatlant vásárlók száma, ami főként a pandémiát követően vált jelenséggé – ám a beépítetlen belterületek iránti kereslet jelentősen csökkent. Ez nem jelent viszont árcsökkenést: például a városközeli településeken – mérettől és adottságoktól függően – a 2000–2500 eurót (10 000– 12 500 lejt) is meghaladhatja áranként egy belterület ára. Ugyanakkor olyan ingatlant is kevesen választanak, amelynek nincs kiépített közműrendszere, fel­szereltsége elmaradott. 
– Az igényesség minden tekintetben dominál, régebbi ház vásárlása esetén már fontos, hogy legyenek új nyílászárók, legyen vezetékes víz és villany, fürdőszoba. Ezektől a kritériumoktól jobbára csak azok tekintenek el, akik maguk tervezik felújítani a kinézett ingatlant, van rá idejük, örömüket lelik benne. Ők többnyire hozzáértők, szakmabeliek – mondta, kiemelve, hogy a vásárlók sokkal tudatosabbak lettek, kiszámolják, hogy mire jut idejük, pénzük, melyik lakásvásárlás éri meg jobban. Továbbá vidéken még mindig tényező a kaláka ereje: sokan maguk építenek házat, barátokat, családtagokat bevonva a munkába, amivel jelentős összeget spórolnak. 

Városon drága, vidéken költséges
Építőanyaggal, munkadíjjal 500 euró/m2 lehet a szerkezeti kivitelezés

Esni fognak az árak, de mikor?

Az utóbbi két évben nagyjából húsz százalékot emelkedtek a telek- és ingatlanárak, ám ezt a növekedést várhatóan egy meredek árzuhanás fogja követni – szól Sarkadi Zoltán prognózisa. Szerinte már így is jócskán kitolódott az ingatlanárak emelkedésének ideje. Az, hogy az árak még változatlanok, nagyban köszönhető annak, hogy választási évben vagyunk, amikor a kormány igyekszik fizetés- és nyugdíjemeléssel növelni népszerűségét. 
– Valószínűnek látom, hogy a nadrágszíj a következő év elején már szorulni fog. Ha például áfaemelés lesz, az további inflációt idéz elő, és hatalmas hatást fog gyakorolni az ingatlanpiacra. Ennek hatását azok is megéreznék, akik hitelből, részletre vásároltak ingatlant. Mivel városon és vidéken is sok a nem használt vagy bérbe adott ingatlan, ha anyagi gondok jelentkeznek, megnő majd a kínálat, miközben a kereslet alábbhagy – vélekedett. 

Városon drága, vidéken költséges

Csökkentek az építőanyagárak, de nem eleget

Számos építőipari vállalatot megkerestünk, hogy feltérképezzük az építési munkálatok és az építkezési anyagok aktuális árait. Az építőipari cégek megyénkben átlagosan 150–200 euró (750–1000 lej) munkadíjat számolnak fel egy ház szerkezeti kivitelezésére négyzetméterenként, ami építőanyag-beszállítással együtt 450–500 euró (2200–2500 lej) is lehet a műszaki tervekben szereplő sajátosságok szerint. A tervezőcégek négyzetméterenként 75–110 lejért készítik el a ház felépítéséhez szükséges terveket, amelyek mellé a közműhálózati és belső szerelési terveket is el kell készíttetni. Amennyiben olyan területről van szó, amelyre a víz és a villany is be van vezetve, ezeket a kiadásokat megspórolhatja a tulajdonos. Ha kivitelező vállalat bevonása nélkül vágna bele valaki házépítésbe, akkor sem tudná a permanensen magas anyagárakat megkerülni: egy raklap tégla ára 500–700 lej, a fenyőfaanyag ára köbméterenként 900–1000 lej, a PC betonvas ára 4, míg az OB vas ára 5 lej/kg, az egyik legtöbbet használt, C12/15-ös nyomószilárdságú beton köbmé­tere pedig 350 lej, aminek árát a kiszállítási út hossza és a pumpával felszerelt teherautó szükségessége további több száz lejjel is megnövelheti. Számításunk szerint egy szakcégnek kiadva a munkát akár 70 ezer euró (350 ezer lej) is lehet egy átlagos 150 négyzetméteres ház szerkezeti kivitelezése, amihez a belső munkálatok, a külső szigetelés, a nyílászárók beszerelése, a berendezés költsége és egyéb kiadások  adódnak még hozzá.  





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!