Hirdetés

Terjed a lepkehimlő

Az utóbbi időben egyre több lepkehimlős megbetegedésről hallani Hargita megyében, járványtól azonban nem kell tartani.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Terjed a lepkehimlő
Kevésbé szembetűnő himlőfajta. Gyors gyógyulás

A lepkehimlő egy „klasszikus” gyermekbetegség, a többi himlőfajtához képest enyhébb lefolyású. Kevesebb látható tünettel jár, ezért nehezebb diagnosztizálni is. A betegség enyhe lefolyása miatt nem szerepel a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felügyelete alá tartozó fertőző betegségek listáján – tudtuk meg dr. Lázár Cecília járványtanásztól, így arról, hogy hány megbetegedést jegyeztek a megyében az elmúlt időszakban, nem is tudott adatokkal szolgálni. Hozzátette, ez egyfajta virózis, amely „magától elmúlik”, ezért nem is szükséges védőoltás, mint például a kanyaróra, hiszen nem jelent életveszélyes fenyegetést a betegre. A kanyarós megbetegedések száma is csökkent az elmúlt hetekben Hargita megyében, csupán pár megbetegedést jegyeztek júniusban, jóval kevesebbet, mint májusban – ismertette a járványtanász.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Dr. Csáki Mária székelyudvarhelyi családorvosnak ugyan van tudomása a betegség előfordulásáról a városban, páciensei közül azonban csak egy esetben diagnosztizáltak lepkehimlőt. A vírus általában kiskorú gyermekeket fertőz, de felnőttek is elkaphatják. Cseppfertőzéssel terjed, így megelőzésében a gyakori, alapos kézmosás sokat segíthet. A vírussal való találkozást követő 5-10 naptól kezdve fertőznek a betegek, mely kb. 5 napig tart. Ilyenkor még gyakran tünetmentesek maradnak, vagy enyhe, influenzaszerű panaszaik vannak, mint pléldául hőemelkedés, fej- és torokfájás, köhögés, hasmenés, hányinger, kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, felnőtteknél pedig izomfájdalmak is jelentkezhetnek.

– A pöttyök megjelenése minimális, nem úgy, mint más himlőfajtánál, és inkább csípésekre hasonlítanak, éppen ezért a betegség legbiztosabb tünete a kipirosodott arc

– ismertette a családorvos. Tüneti kezelést alkalmaznak rá, ha szükség, hiszen a betegség néhány napon belül magától elmúlik.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!