Székelyföldi sikerek Hongkongban: Hargita Megye Tanácsa is díjazta a tehetséges fiatalokat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Hajdu Gábor parlamenti képviselő szeptember 9-én látogatott el a csíkszeredai Fabton Oktatási Központ csapatához, ahol a hongkongi versenyen elért kiemelkedő eredményüket Heuréka díjjal ismerték el.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Székelyföldi sikerek Hongkongban: Hargita Megye Tanácsa is díjazta a tehetséges fiatalokat
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

— Messzemenő elismerésünk azért a munkáért, amit végeztek itt az oktatási központban. Örülök, hogy nemzetközi szinten Hargita megye jó hírét viszik. Ők a mi nagyköveteink. Fontosak a jövő számára az ilyen fiatalok, mert a későbbiekben vállalkozók, innovátorok lehetnek, egy biztos jövőt építenek és munkahelyet teremtenek — mondott köszönetet Borboly Csaba a díjazottaknak.

A csíkszeredai Fabton csapata augusztus 4-én, egyedüli meghívottként Európából, Innovációs Díjat kapott a First Lego League Asia Open versenyen Hongkongban.

A Heuréka díjat azoknak a fiataloknak ítélik oda, akik tudományos, innovatív tevékenységet folytatnak Hargita megyében. A korábbi díjazottakról ezen a linken olvashatnak.

Hajdu Gábor parlamenti képviselő szerint

az új generáció megtette a lépéseket a XXI. század felé, és a székelyföldi hagyományokat ötvözni kell az újdonságokra való nyitással.

A helyszínen a fiatalok beszámoltak arról, hogy milyen élményekkel tértek haza Hongkongból. A csapatnak nem ez volt az első versenye, Debrecenben és Nagyváradon is megmérettették már magukat. Az itt elért eredményükért figyeltek fel rájuk Hongkongban és hívták meg őket egyedüli csapatként Európából. A versenyen 420 csapat mérte össze tudását, a Fabton csapatát Innovációs Díjban részesítették találmányukért.

A versenyen egy mesterséges intelligencián alapuló applikációt hoztak létre, amellyel a hangosításért felelős szakemberek munkáját könnyítik meg a mesterséges intelligencia és szenzorok segítségével. Élesben ez úgy működik, hogy egy koncerten részt vevők applikáció segítségével tudnák értékelni a hangzást, és a visszajelzett információ alapján a mesterséges intelligenciával már a helyszínen jobb hangzásminőséget állíthatnak be, amiért cserébe az applikáció használói kuponokat kapnak. 

A nyertes csapattagok névsora: Táncos Kristóf, Imre Tas, Lázár László, Sulyok Gergő, Szántó Benjámin, Szántó Ruben, György Dániel, Aranyos Ávéd Bence, Simon Norbert főedző és csapatvezető, illetve Benedek Áron másodedző. Simon Norbert, a csapat főedzője és vezetője elmondta, hogy a Fabtonnál céljuk, hogy a technológiát játékosan ismertessék meg a fiatalokkal.

 A Fabton Oktatási Központ minden évben indít képzéseket és táborokat azon gyermekek számára, akik mélyebben megismerkednének a technológiával és fejlődni szeretnének. A gyerekek itt megismerkedhetnek a 3D nyomtatóval, a lézervágóval és más különböző szerszámokkal. A fiatalok elmondása szerint a technológia nem egy olyan dolog, amitől tartani kell, hanem inkább nyitni kell az irányába. Érdemes úgy tekinteni a technológiára, hogy az nem átveszi a helyünket, hanem megkönnyíti az életünket – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!