Hongkongban a csíkszeredai Fabton

Innovációs díjjal tér haza a csíkszeredai Fabton csapata Hongkongból a First Lego League Asia Openről, amelyre egyetlen európai csapatként kaptak meghívást.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hongkongban a csíkszeredai Fabton
Mesterséges intelligenciára alapozott innováció. Díjazták Fotó: Fabton Oktatási Központ

Hongkongban versenyzett a csíkszeredai Fabton a 2024-es First Lego League Asia Openen. A csapatot a korábbi versenyeken elért eredményeik alapján hívták meg a hongkongi versenyre. Ahogyan már megszokhattuk tőlük, ezúttal is kiemelkedően teljesítettek. Simon Norbert, a Fabton csapatfőedzője és alapítója a verseny után Hongkongból számolt be az elért eredményekről, ő és csapata ma indul haza. 

Egyedüliként Európából

– Büszke vagyok a csapatomra, a háromnapos versenyen összesen tizennyolc ország vett részt, mi egyedüliként Európából. A verseny jóval színvonalasabb volt az eddigieknél, amelyeken részt vehettünk. Többek között versenyeztünk az idén Houstonban szervezett világbajnokság résztvevőivel, bajnokaival és dobogós helyezettjeivel is

– mondta Simon Norbert. Hozzátette: az elmúlt hétvégén tizennyolc ország több mint ötszáz csapata versenyzett egymással, ahol a Fabton a 9–16. évesek korosztályában közel százhúsz csapattal szállt harcba. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A díjról és a versenyről 

A verseny négy fordulóból áll, akárcsak a korábbi versenyek, amelyeken részt vettek: Lego Robot-futam, Alapértékek, Lego Robot-dizájn és Innovációsprojekt-készítés, ahol elnyertük a fődíjat. Az Innovációs projekt a verseny azon része, ahol a gyerekek valós, létező problémára kell megoldást kidolgozzanak. 

– Szakemberekkel kell egyez­tessenek, prototípust kell létrehozzanak, és kézzel fogható kell legyen az elért eredmény az innováció terén. A győztes projektünk dióhéjban: mesterséges intelligencián alapuló applikációt hoztunk létre, amellyel a hangosításért felelős szakemberek munkáját könnyítik meg az AI és szenzorok segítségével. A koncerten részt vevők applikáció segítségével tudnák értékelni a hangzást, és a visszajelzett információk alapján, a mesterséges intelligenciával már a helyszínen jobb hangzásminőséget állíthatnak be, amiért cserében az applikáció használói kuponokat kapnak. Ennél is fontosabb viszont, hogy a hangosítók munkáját könnyítenénk: a frekvenciák beállításával, a visszhangok kiszűrésével és a hangfalak felszerelésében egyaránt

– avatott be a Fabton csapat főedzője. 

Hongkongban a csíkszeredai Fabton
Minden kategóriának van egy külön győztese és végül egy összetett bajnok. A csíki csapat az innovációs díj mellett a Robot-futamban is kiemelkedően, majdnem maximális pontszámot ért el. Az összesített helyezést nem tudják, ugyanis az összetett legjobb eredményei közé nem került be a csapat, de az oktató elégedett az eredménnyel, és köszönetét fejezte ki a szülőknek és a csapat támogatóinak. 

– Elmondhatatlan élmény és megtiszteltetés ilyen jó csapatot vezetni, mentorálni, formálni. Az elmúlt hét annyi élményt, izgalmat és meglepetést adott, amit normális esetben évek alatt sikerül gyűjteni. Egy ekkora versenyen részt venni is nagy élmény, a díj már csak ráadás. Sok jó barátság köttetett

– jegyezte meg Simon Norbert lapunknak adott helyszíni beszámolójában. 
A csapattagok névsora: Táncos Kristóf, Imre Tas, Lázár László, Sulyok Gergő, Szántó Benjámin, Szántó Ruben, György Dániel, Aranyos Ávéd Bence, Simon Norbert főedző és csapatvezető, illetve Benedek Áron másodedző.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!