Hirdetés

Stresszes a cikluszáró vizsgák időszaka, de léteznek jó gyakorlatok a helyzet kezelésére

Kicsengetés, családi ünnep, az érettségi bankett foglalja le a napokban a középiskolás végzősöket, ám jövő héttől ismét előtérbe kerül a közelgő vizsga. Számukra véget ér pénteken a tanév, de a nyolcadikosok is végeznek hamarosan, és a hónap végén ők is megmérettetnek. Stresszes időszak ez számukra, de léteznek jó gyakorlatok a helyzet kezelésére. 

Asztalos Ágnes
Stresszes a cikluszáró vizsgák időszaka, de léteznek jó gyakorlatok a helyzet kezelésére
Mentálisan is érdemes felkészülni. Vizsgák előtt a diákok Fotó: Hodgyai István

Sokaknál a vizsgák kellemetlen velejárója a lámpaláz, a diákok jelentős része tart attól, hogy lefagy, a stressz magas szintje miatt nem tud megfelelően koncentrálni, és nem jutnak eszébe a megtanult információk. Szakembertől kértünk hasznos praktikákat a helyzet kezelésére, hiszen a tét nem kicsi, nemcsak a tudás, hanem a mentális felkészülés is fontos.

Még van idő relaxációra

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a leghatékonyabb módszer az erős lámpaláz kezelésére, a megemelkedett stressz-szint csökkentésére. Nagy Ágnes Sarolta relaxációs és szimbólumterapeuta, klinikai pszichológus kidolgozott egy tízalkalmas stresszkezelő programot, és – mint közölte kérdésünkre – pozitív visszajelzéseket kapott a diákoktól. – Vizsgadrukk esetén hosszú távon (tehát felkészülés szintjén) mindenképp segít a relaxáció, az autogén tréning alkalmazása vagy a szimbólumterápia, és ha csak pillanatnyi stresszkezelésről van szó vizsgahelyzetben, akkor a légzéstechnikák és mindfulness-gyakorlatok lehetnek a hasznosak. A mindfulness egyszerűen tudatos jelenlétet, éber figyelmet jelent – mondta. A szakembertől konkrét, vizsgahelyzetben jól alkalmazható praktikákat kértünk.

– Légzéstechnika esetében az egyik legismertebb az, amikor 3 másodpercig belélegzünk, 3 másodpercig bent tartjuk a levegőt, 3 másodpercig kilélegzünk. Van ennek 5, illetve 7 másodperces verziója is, a lényeg, hogy a ki- és belégzésre koncentrálva rövid ideig eltereljük a figyelmünket minden egyébről. Egy másik gyakorlat az, amikor elhelyezkedünk kényelmesen egy széken, és csak a légzésünkre figyelünk. Segíthet ilyenkor, ha a kezünket a hasunkra vagy a mellkasunkra helyezzük, és arra koncentrálunk, ahogy az emelkedik és süllyed belégzéskor és kilégzéskor. Olyan is lehetséges, hogy valaki a pulzusára koncentrál, és azt számolja. Ez már mindfulness-gyakorlat, a testérzetekre való koncentrálással nem rágódunk azon, ami már megtörtént, és nem aggódunk amiatt, ami megtörténhet, hanem csak az itt és mostra, a jelenre koncentrálunk – részletezte Nagy Ágnes Sarolta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Vizsgázóknál a kavargó gon­dolatok rendszerezésében segíthet a jegyzetkészítés, különböző ábrákkal felvázolni a feladat ot, illetve a megoldást. A klinikai pszichológus javasolja, hogy ha valaki úgy érzi, hogy nem jut eszébe semmi, álljon meg egy pillanatra, vegyen három mély levegőt, és utána folytassa tovább, vagy válasszon ki egy pontot maga körül, és azt nézze egy percig.

A vizsgák menetrendje

Pénteken véget ér az idei érettségire a beiratkozás. Megyénkben a márciusi próbaérettségin összesen mintegy 2200-an vettek részt, elvileg ennyi fiatal biztosan nekivág a megmérettetésnek, hozzájuk adódik azoknak a száma, akik az előző években sikertelenül vizsgáztak és idén újra megpróbálják. Az érettségi szóbeli szakasza, azaz a különböző kompetenciák mérése június 17–27. között zajlik, a középiskolák végzőseinek az anyanyelv-, román-, idegennyelv- és digitális felkészültségükről kell számot adniuk. Az írásbeli szakasz július elsején rajtol a románvizsgával, utána a szaknak megfelelő kötelező, majd a választott tantárgy következik, végül július 5-én az anyanyelvpróbával ér véget. Az első eredményeket július 8-án közlik, majd a megóvott dolgozatok újrajavítása után a végleges eredményeket július 12-én hozzák nyilvánosságra. A szóbeli szakasz a diákok saját iskolájában zajlik, az írásbeli már érettségi vizsgaközpontokban. A kompetenciavizsgákon minősítést kapnak a diákok, az érettségi általánost a kisebbségi nyelven tanulók esetében négy írásbeli vizsgán elért jegy számtani átlaga adja. Tantárgyanként átmenő jegynek az 5-ös számít, a sikeres érettségihez viszont az általánosnak el kell érnie a 6-ost.

Jövő pénteken, június 14-én megyénkben mintegy közel 2900 nyolcadikos tanuló számára is véget ér a tanév. Jövő héten iratkozhatnak ők be a cikluszáró vizsgára, amely június 25–28. között zajlik három tantárgyból (román, matematika és anyanyelv), a végleges eredmények kihirdetése július 9-ére várható. Esetükben gyakorlatilag nincs sikertelen vizsga, viszont a jegyek átlaga képezi a felvételi jegyet, amely meghatározza, hogy hol folytathatja tanulmányait a fiatal.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!