Pestis után himlő

A kiskérődzőket fenyegető, Romániában július elején kitört pestisjárvány csökkenőben van. A járvány tetőzésekor összesen 64 gócpontot azonosítottak az ország négy megyéjében – Tulcea, Konstanca, Ialomița, Temes –, jelen pillanatban 47 aktív gócpontról tudnak a szakemberek, akik viszont most arra figyelmeztetnek, hogy felütötte fejét a kiskérődzők himlője is a szomszédos Bulgáriában, ezért a hazai hatóságok szigorú intézkedéseket foganatosítottak.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Pestis után himlő
Fotó: Veres Nándor

Hargita megyét mind­eddig elkerülték a kiskérődzőket ve­szé­lyez­tető járványok, viszont az országban 64 pestisgócpontot azonosítottak, amiből mára 17-et kioltottak, vagyis megszüntettek. Jelenleg Tulcea megyében 40, Konstanca megyében 3, Temes megyében 4 gócpont van. Ialomița egyetlen gócpontját sikerült megszüntetni – tájékoztatta lapunkat Fodor Levente. A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) járványtani osztályvezetője egyúttal felhívta a figyelmet, hogy kiskérődzőket veszélyeztető himlő is felütötte a fejét, ami egy nem feltétlenül halálos vírus, de ellenálló képessége miatt veszélyes. A szomszédos Bulgáriában jelentettek nemrég egy esetet, ezért a román hatóságok óvintézkedéseket foganatosítottak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

„A főhatóság (Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság – ANSVSA) beszüntette az állattömörülések – vásárok, kiállítások, versenyek stb. – engedélyezését minden állatfajra vonatkozóan október 5-ig, ugyanakkor az állatok eladása is tilos. A kiskérődzők mozgását országos szinten beszüntették. Három kivétel van: ha az állat begyűjtőközpontba megy export céljából, ha vágóhídra viszik, vagy az esztenáról, nyári gazdaságokból hazatérnek az állatok” – magyarázta a szakember. Megtudtuk, ezek az intézkedések megyénkben is számos rendezvényt érintenek negatívan.

Elmarad az Alcsíki Fogatos Nap
Az országban pestisjárvány lappang, emiatt nem engedélyezik a szeptember 21-re tervezett, Csíkszentmártonban rendezett fogatos találkozót. A sürgősségi állategészségügyi rendelet értelmében tehát a lovas rendezvény meghatározatlan ideig elmarad – tájékoztattak a szervezők.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!