Összevont és megszűnt járatok: módosította a megyei tanács a tömegközlekedésre kiírt pályázatot

Módosította a Hargita megyei tömegközlekedésre kiírt pályázatot hétfői soron kívüli ülésén a megyei önkormányzati testület, így várhatóan hatvan nap elteltével lezárják az eljárást. A járatok összevonását, illetve megszüntetését az utasok számának csökkenésével indokolták a busztársaságok.

Vlaicu Lajos
Összevont és megszűnt járatok: módosította a megyei tanács a tömegközlekedésre kiírt pályázatot
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

Hargita Megye Tanácsa hétfői rendkívüli ülésén határozatban módosította a megyei menetrend szerinti tömegközlekedési közszolgáltatási programot a 2023–2033 közötti időszakra. 

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke szerint az év elején indították a tömegközlekedési programot, az egy évvel korábban készített tanulmányra alapozva. A közbeszerzést követően az érdekelt cégek közös petícióban kifogásolták a program egyes részeit. Ennek egyik oka, hogy a közelmúltban Székelyudvarhelyen számos munkahely megszűnt, ezért a tömegközlekedést használók száma csökkent, így kevesebb járatra van szükség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A módosított program szerint a Székelyudvarhelyről Küküllőkeményfalvára tartó utasok a 22-es, 23-as járatokkal utazhatnak, ezek a járatok Varságot és Ivót is érintik. Azaz nem lesz olyan járat, amely csak Küküllőkeményfalváig megy, mint a korábbi kiírásban. Ugyanígy Székelyudvarhelyről sem Fenyédre, sem Máréfalvára nem közlekedik külön járat, hanem a Szentegyházán át Homoródalmásra tartó járatot használhatják az utasok. Továbbá a Tusnád község és Tusnádfürdő útvonalon közlekedő járatokat is összevonták, illetve a csekély érdeklődés miatt törölték a büdösfürdői járatot.

Paradox módon, ahol az utakat korszerűsítettük, ott csökkent az igény a tömegközlekedés iránt. A mai napon meghatároztuk azt a 49 útszakaszt, amelyen menetrend szerinti buszjáratok fognak közlekedni, korábban 53 útvonal volt. A busztársaságokkal megegyeztünk, mindenki észrevételeit megfontoltuk, és tudomásunk szerint nincs olyan busztársaság, amely ne indulna a járatok üzemeltetésére kiírt pályázaton

– hangsúlyozta a megyeelnök, mondván, ragaszkodtak a helyi cégekhez azért, hogy a helyi közösségek igényeinek figyelembevételével szervezzék járataikat.

Borboly Csaba kiemelte, a program kapcsán akadtak nehézségek, amelyek késéshez vezettek, ugyanis azokban a megyékben, ahol elindult a program, a nagy busztársaságok kiszorították a kisebbeket. Mint mondta, a megyei tanács nem szerette volna, ha ez nálunk is bekövetkezne.

– Ha alkalmazni tudnánk az EU-s előírást, akkor nem lenne gond a buszjáratoknál, csakhogy anyagi forrást nem rendeltek mellé, így a járatokat nem tudjuk támogatni. Erről korábban is egyeztettünk, de nem tudtunk érdemben lépni, és ez nem a megyei tanács hibája – hívta fel a figyelmet az elnök.

Mint mondta,

a tanulmány frissítésének határideje július vége, ekkor majd a testületnek határozattal kell elfogadnia a dokumentumot, szeptemberben kiírhatják a közbeszerzési eljárást, tehát még két hónapot várni kell ahhoz, hogy a program életbe lépjen.

Az elnök újságírói kérdésre elmondta: a cégek autóbuszai meg kell hogy feleljenek az uniós és környezetvédelmi előírásoknak egyaránt, s hozzátette, hogy ha egy buszjárattal gondok adódnak – zsúfoltak, nem adnak az utasnak jegyet stb. –, a fogyasztóvédelemhez kell fordulni.

A közbeszerzési eljárás lezárását követően a menetrend elérhető majd a hargitamegye.ro oldalon. 

Hét év szolgálat után elköszönt 
Az ülés elején elköszöntek Tóth Lászlótól, Magyarország csíkszeredai főkonzuljától, akinek a megyei tanács elöljárói is megköszönték az elmúlt évek közös munkáját. A leköszönő főkonzult 2017-ben nevezték ki a csíkszeredai főkonzulátus élére, most visszatér Budapestre. A jövőbeli feladatiról nem nyilatkozott, de hozzátette, ha segítségre lenne szükség, számíthatnak rá. „Kicsit fáj elhagyni Csíkszeredát, magam is kicsit csíkinak vallhatom magam, köszönöm nektek, önöknek az együttműködést” – mondta búcsúzóul a főkonzul.

Az ülésen elhangzott még, hogy elkészült Hargita megye sportstratégiája a 2024 és 2038 közti időszakra, a stratégiában a megye 141 éves múltjának részletes bemutatóját, sportelemzést és az országos sportstratégiát is figyelembe vették. Felmérték a megyei sportban érdekeltek céljait és igényeit, eszerint dolgozták ki a hétfőn elfogadott dokumentumot, hangzott el az összegzőben.

A megyei önkormányzat közvagyonba vette és átadta a Székelykeresztúron épült központ üzemeltetési jogát a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság számára, ahol nappali terápiás foglalkozások lesznek speciális igényű és fogyatékkal élő gyermekek számára. 

A hatszázalékos adóvisszaosztásból 75 ezer lejt kapott Csíkkszenttamás a kúlturotthon befejezésére, és 26 ezer lejt Csíkszentgyörgy a focipálya befejezésére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!