Hirdetés

Önismeret kell a jó döntéshez

Komplex tesztcsomag segít a pályaválasztásban több mint kétezer Hargita megyei diáknak ebben a tanévben. A román és magyar nyelven is elérhető pszichopedagógiai eszköz iskolai alkalmazása a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, valamint a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ együttműködésének köszönhető.

Asztalos Ágnes
Önismeret kell a jó döntéshez
Sokrétű felmérés, hasznos visszajelzés Fotó: Illusztráció: B. Á.

Amúlt tanévben kísérleti jelleggel több Hargita megyei iskolában alkalmazták az AMN pályaorientációs tesztrendszert, összesen 365 nyolcadikos diák vett részt a programban, amelyet Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kezdeményezett és finanszírozott. Amint Kelemen Beáta, az ügynökség munkatársa elmondta, pozitív visszajelzéseket kaptak, ez megerősítette őket a folytatásban, illetve a program kiterjesztésében. A 2024–2025-ös tanév eleji felhívásra jóval többen jelentkeztek és nem csupán nyolcadikosok, így idén a tanév során a megye minden részéről több mint 2000 diák – többségük nyolcadikos, de van köztük hetedikes, tizenegyedikes és 506 tizenkettedikes tanuló is – kap szakszerű pályaorientációs támogatást a teszt kitöltése által. A felmérés lebonyolítása a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal partnerségben valósul meg.

Önismereti információk

A Hollandiában kidolgozott, Romániában is bevezetett és egy hazai cég által működtetett tesztrendszer egy sokrétű pszichopedagógiai felmérés, online kitölthető tesztekből és kérdőívekből áll, amelyek többek között a személyes kompetenciákra, képességekre, érdeklődési területre, motivációkra, tanuláshoz való viszonyra, karrierelképzelésekre fókuszál, illetve a Holland-féle személyiségteszt révén nyújt hasznos önismereti információkat a kitöltőnek.

– A diákok megismerik személyiségük, képességeik és érdeklődési területeik keresztmetszetét, tehát egy képet kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen irányban érdemes tovább gondolkodniuk, melyik lehet számukra megfelelő szakterület, amely személyiségükhöz és érdeklődési területeikhez leginkább igazodik

– fogalmazott Kelemen Beáta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szülői beleegyezés szükséges

A tesztcsomag román és magyar nyelven is elérhető, a programban részt vevő diákok kapnak egy belépési kódot, a kitöltés a tapasztalatok szerint másfél-két órát vesz igénybe – tudtuk meg. Ezt követően személyre szólóan érkezik a 14 oldalas komplex, átfogó kiértékelés (igény szerint magyar nyelven is!), amelyet a szülők is megkapnak, ha kérik. 

– A teszteket az iskolákban végzik el, a részvételhez szülői beleegyezés szükséges

– tájékoztatott Szabó Irén Ottília, a Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ igazgatója.
A tesztek kitöltése az iskolai tanácsadó tanárok irányításával zajlik, akik választ adnak a felmerülő kérdésekre, majd a kiértékelés birtokában igény szerint megbeszélik azt a diákokkal, az ajánlás szerint a szülő(k) jelenlétében.

– Munkatársaink visszajelzései szerint a tesztcsomag jó, a realitáshoz nagyon közel álló képet nyújt a pályaválasztásban érintett személyiségterületekről. A magyar nyelvű változatban viszont voltak fordítási hibák, amit a szolgáltató ígérete szerint igyekeznek kijavítani

– mondta Szabó Irén Ottília. 

Érvényesülni itthon

A Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Cilip Árpád szerint ez a program jól illeszkedik az általa vezetett intézmény fiatalok itthon maradását, itthoni érvényesülését támogató kezdeményezések közé.

– A cél az, hogy segítsük a sikeres pályaválasztást, amely által itthon is megtalálja a helyét, a boldogulását a fiatal, akár a számára megfelelő szakma, egyéb továbbtanulási lehetőség választása, akár vállalkozás indítása révén

– tette hozzá.
Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke pedig azt emelte ki, hogy ezzel a lehetőséggel sikerült hozzájárulni a jövő generációjának tudatos neveléséhez, illetve ezáltal hatékonyan támogathatók a fiatalok a jövő tervezésében és kitűzött céljaik megvalósításában.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!