Mind több iskola veszi fontolóra és dönt az egyenruha bevezetéséről

Részben áthidalja a szociális különbségeket, praktikus és elegáns, az együvé tartozás érzését erősítve büszkeséget, belső tartást ad – íme néhány olyan tényező, amely miatt egyre több Hargita megyei tanintézet teszi le voksát az iskolai egyenruha mellett. 

Hadnagy Éva
Mind több iskola veszi fontolóra és dönt az egyenruha bevezetéséről
Udvarhelyszéki iskola egyenruhái. Sok szülő pártolta a bevezetésüket Fotó: Hodgyai István

Évről évre nő azon tanintézetek száma, ahol kötelezővé válik az egyenruha viselése a diákok számára, a leggyakoribb megindoklás szerint azért, mert az uniformis egy adott közösséghez való tartozás jelképe és identitáserősítő hatása van. Ezek mellett pedig segít – legalábbis a megjelenés szintjén – áthidalni a diákok közötti szociális különbségekből származó feszültséghelyzeteket – állítja több iskola vezetősége is.

Vidéken is népszerű lett

A városi tanintézetek mellett számos udvarhelyszéki településen is kötelező az egyenruha viselése. Úttörőként talán a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola említhető, ahol már közel egy évtizede járnak egyenruhában a gyermekek. Somorai Árpád igazgató elmondta, nagyon jók a tapasztalataik, és mindenképp hasznos volt, hogy az egyenruha mellett döntöttek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az elmúlt tanévben, ha nem is egyenruha, de „egyenpóló” bevezetéséről döntöttek az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola alárendeltségébe tartozó székelyszentkirályi általános iskolában is. Ozsváth Júlia aligazgató szerint a szülők egyöntetű kérésére hozták meg a döntést. – Szentkirályon volt rá igény a községből, de ide is több faluból járnak a gyermekek iskolába. A lányok piros, a fiúk kék, emblémával, az iskola nevével ellátott pólót viselnek. Ez egyelőre alapszintű megoldás, de az elmúlt év eredményei azt bizonyítják, hogy hasznos a kezdeményezés – jelezte az aligazgató. Hozzátette, a jövőben az igények függvényében akár a teljes egyenruha bevezetéséről is beszélhetnek. 

Mind több iskola veszi fontolóra és dönt az egyenruha bevezetéséről

Költséges, de megtérül

A Korondi Szakközépiskolában is bevezetik idén az egyenruhát, így az előkészítősöktől egészen a tizenkettedikesekig mindenki ugyanolyan uniformist fog viselni. Tófalvi György Rozália igazgató elmondta, az elmúlt tanévben már véglegesedett az egyenruha bevezetésének ötlete. – A szülők nagyon pozitívan fogadták a felvetést, és megerősítettek abban, hogy szükség van rá, illetve biztosítottak támogatásukról – mondta az intézményvezető. Hozzátette, többször is volt gond abból, hogy egymás öltözetét kommentálták diákok, ennek elkerülésére is hasznos a kezdeményezés. Nemcsak a Korondon, hanem a Pálpatakán, Fenyőkúton és Atyhában tanuló diákokra is kiterjesztették az egyenruha viselését, miután ezek az oktatási intézmények is a Korondi Szakközépiskola alárendeltségébe tartoznak. Kék-zöld színkombináció mellett döntöttek: a kisiskolások kardigánt, a nagyobbak zakót, a lányok kockás szoknyát, a fiúk sötét nadrágot viselnek majd az egyenpóló mellé. Tófalvi György Rozália arra is kitért: az egyenruha megvásárlása megnöveli az iskolakezdés költségeit, az alapszett ára ugyanis 300 lej körül van – ám hosszú távon mindenképp megtérül ez a befektetés.  

Mind több iskola veszi fontolóra és dönt az egyenruha bevezetéséről

A farkaslaki Tamási Áron Általános Iskolában is kötelezővé válik a 2024–2025-ös tanévben az egyenruha. A tanévnyitón még csak a felsőbb tagozatosok viselnek uniformist, de az első tanítási modul végére az elemi osztályosok számára is elkészül a viselet. Egyelőre a két általános iskolában, azaz Farkaslakán és Székelyszentléleken lesz kötelező, a kisebb falvakban majd a szülőkkel közösen hozzák meg a döntést, hogy legyen-e egyenruha. Mihály Edit igazgató szerint számos előnye van az egyenruhának, amelynek bevezetését a szülők kezdeményezték és támogatták. – Az egyenruha egyfajta tartást ad a viselőjének, erősíti a valahová tartozás érzését, de nagyban megkönnyíti a reggeli öltözködést, nem utolsósorban kiküszöböli az iskolai „divatbemutatókat” is – vélekedett. Hozzátette, igyekeztek olyan színösszeállítást választani – bordó, kék –, amelyet jó szívvel viselnek majd a diákok, de a kényelem is fontos tényező volt, hiszen mindennapi viselésre szánták. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!