Megduplázható lenne a megyei állatállomány

Hargita megye gyepterületeinek fele kihasználatlan, így az állatállomány megduplázása elérhető cél – mondta Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Pásztornap a Hargitán elnevezésű szakmai konferencián múlt héten Zetelakán.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megduplázható lenne a megyei állatállomány
A szarvasmarhák számát tekintve Hargita megye országos szinten második. Megélhetési lehetőség Fotó: László F. Csaba

A Hargita megyei mezőgazdálkodás múltja, jelene és jövője – Lehetőségek című előadáson többek között elhangzott, hogy Hargita megye kiváltságos helyzetben van a Székely Gaz­daszervezetek Egyesülete révén, amely lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot a gazdálkodók és a mezőgazdasági igazgatóság között. Ez a szoros együttműködés biztosítja, hogy a gazdák hatékonyabban kezelhessék a kihívásokat, és megfelelő információhoz jussanak. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A legelők felét nem használják

Megtudtuk: a megye mezőgazdasági területei összesen 390 ezer hektárt tesznek ki, amelyből 310 ezer hektár gyep- és legelőgazdálkodásra van kijelölve. Jelenleg azonban csak 130-140 ezer UVM (állategység) van kihasználva, ami azt jelenti, hogy a terület fele nincs megfelelően hasznosítva, így a megye állatállományát akár meg is lehetne duplázni, hogy teljes mértékben kihasználják a rendelkezésre álló erőforrásokat. Hargita megyében jelenleg mintegy 26 500 mezőgazdasági egység működik, melyek közül 10 800 foglalkozik szarvasmarhatartással, 11 500 juhászattal, 1400 kecsketenyésztéssel és 6720 sertéstartással. A szarvasmarhák átlagos állománylétszáma egy gazdaságban 8 egyed. A nagyobb gazdaságok akár 50 fejőstehénnel és tenyészállatokkal is rendelkeznek. Ezek biztos megélhetést nyújtanak egy család számára, míg a kisebb, 8 UVM-vel rendelkező gazdaságok inkább kiegészítő jövedelmet jelentenek a lakosságnak. A szakmai előadások során elhangzott, hogy Hargita megye szarvasmarha-állománya immár 100 ezer fölé emelkedett, így Szucsáva megye után országos szinten a második helyet foglalja el.

Egyre gyakoribbak a kárbejelentések

A medvék által okozott károk kapcsán kiderült: a nagyragadozók egyre nagyobb problémát jelentenek a helyi gazdák számára. Idén már több mint 300 kárbejelentést regisztráltak, és ez a szám várhatóan tovább nő, napi 10-15 kárfelmérés zajlik. Tavaly 550 kárfelmérést végeztek, idén a helyzet még rosszabb, mivel „több a medvénk is, jobban is esznek, a gazdák pedig megtanulták bejelenteni ezeket a károkat” – mondta a mezőgazdasági igazgató. Romfeld Zsolt hangsúlyozta, hogy a gazdáknak pontos adatokat kell szolgáltatniuk a kárbejelentéseknél, és szigorúan be kell tartaniuk az előírásokat, hogy elkerüljék a nézeteltéréseket a kárfelmérő bizottsággal.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!