Kulturális misszió a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napokon

Több Hargita megyei kulturális intézmény képviselője is részt vett a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napokon, a június 16. és 23. között megszervezett rendezvénysorozaton többek közt bábelőadást és kézműves-foglalkozást is tartottak – derül ki Hargita Megye Tanácsa hétfői közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kulturális misszió a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napokon
Bábszínház. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ előadása Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Több kulturális esemény és foglalkozás színesítette a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok programját, valamint Székely termék védjeggyel rendelkező kézművesek is képviselték megyénket – írták. A közleményben emlékeztettek: Hargita megye a szórványból elsőként Beszterce-Naszód megyével kötött testvérkapcsolatot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Hargita megyei kulturális intézmények programkínálatában szerepelt a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Csihán Királyúrfi bábelőadása, a Kájoni János Megyei Könyvtár biblioterápiás könyvtári foglalkozása, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola kézműves-foglalkozásai. Ezenkívül fellépett a székelykeresztúri néptánccsoport a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont hozzájárulásával.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kezdeményezésére három Székely termék védjeggyel rendelkező kézműves is részt vett az eseményen.

Arra is emlékeztettek, hogy idén Hargita Megye Tanácsa civil pályázataira más megyék civil szervezetei is pályázhattak. „Ennek célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen a szórványtelepülések magyarságának megtartásához, a kultúra, a közösség összetartó erejét növelő programok létrehozásához. A Pro Hereditatem Egyesület a »Besztercei családi játszókör« című programra nyert pályázatot, amelyet szintén az idei Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok keretén belül szerveztek meg” – olvasható a közleményben. Idézték Borboly Csaba megyeelnököt, aki úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy jelen legyünk és erősítsük kapcsolatainkat Beszterce-Naszód megyével. „Ezek a rendezvények lehetőséget teremtenek arra, hogy kölcsönösen gazdagítsuk egymást kulturális értékeinkkel és közösségi élményekkel. A Magyar Napok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy megőrizzük és továbbadjuk hagyományainkat, valamint támogassuk egymást az identitás megőrzésében” – idézte a közlemény Borboly Csabát.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!