Hirdetés

Jobb pályán Tusványoson: 34 helyszínen több mint ötszáz program közül lehet válogatni

Jobb pályán címmel szervezi a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács idén július 23–28. között a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, vagyis a Tusványost. Harmincnégy helyszínen több mint ötszáz program közül lehet válogatni, mintegy ezer előadó vesz részt. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál részleteit.

Kovács Andrea
Jobb pályán Tusványoson: 34 helyszínen több mint ötszáz program közül lehet válogatni
Fotó: Veres Nándor

A július 23–28. között szervezett 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos programjait és meghívottjait csütörtök délben sajtótájékoztatón ismertette Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke, Popa Ilona erdélyi főszervező és Sándor Krisztina, a Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, akik újdonságokról és egyéb tudnivalókról is beszámoltak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Horváth Réka a MIT szerepvállalásáról beszélt, a háromszáz fős szervezőcsapat tagszervezeteik – az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület és az Udvarhelyi Fiatal Fórum – önkénteseiből áll. A másik főszervező a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány.

Sándor Krisztina az idei irányelvekről és a 33. Tusványos mottójára tért ki részletesebben.

– Minden évben igyekszünk olyan előremutató, önmagunkra és a környezetünkre is reflektáló mottót választani Tusványosnak, ami arról is szól, hogy milyen helyzetben vagyunk mi itt erdélyi magyarokként, a Kárpát-medencében és Európában. Így lett a Jobb pályán az idei jelmondat, ami a mi értelmezésünkben azt is jelenti, hogy ha szétnézünk a szomszédságban, túl minden kihíváson, mi jobb pályán vagyunk itt, ahol élünk. Ez egy üzenet is részünkről, büszkén és bátran jelenthetjük ki, mintegy erősítésképpen, hogy mi jobb pályán vagyunk – közölte.

Fontos politikai témák

Sándor Krisztina kiemelte: Tusványos a politikai programjai által vált híressé az elmúlt évtizedekben, így lett több mint szabadegyetem és több mint fesztivál, ezt a jellegét szeretnék a továbbiakban is megőrizni. Ennek érdekében idén is sok jeles hazai és magyarországi politikust várnak a táborba, akik meghatározzák a mai politikai közbeszédet, illetve kutatják és elemzik a társadalmi folyamatokat.

A fesztiválnak idén is három állandó sarokpontja lesz, ezek egyike a szerda délelőtti megnyitó a Lőrincz Csaba sátorban, melyen jelen lesz Németh Zsolt (az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke), Toró T. Tibor (az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke), Potápi Árpád János (államtitkár), Butyka Zsolt (Tusnádfürdő polgármestere), David Campanale (a Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapítója). A beszélgetést Popa Ilona moderálja.

Jobb pályán Tusványoson: 34 helyszínen több mint ötszáz program közül lehet válogatni

Másik a nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviseltetik magukat, ennek moderátora Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztos lesz.

Emellett fontos pont a szombati nagy előadás, amelyen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Tőkés László, az EMNT elnöke és Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az idei mottó kapcsán fejtik ki időszerű gondolataikat.

Idén négy nagy témakör köré szervezik a beszélgetéseket. Ezek a konkrét politikai témák (ami pártpolitikához, választásokhoz, politikai folyamatokhoz kapcsolódik, mint magyar EU-elnökség, lezajlott és előttünk álló választások kiértékelése), a háború témaköre (kerekasztal-beszélgetések az orosz–ukrán háború, illetve az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán), a gazdasági témák (energiaszektor, vállalkozásokhoz, turizmushoz kapcsolódó előadások), valamint újdonság a klímaváltozás témaköre (a globális felmelegedés, a zöldenergia, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság lesz a panelbeszélgetések központja).

Változatos előadások

A különböző helyszínek, sátrak változatos programkínálatát Popa Ilona ismertette. A tábor programjait idén 76 partnerszervezettel közösen dolgozták ki, előadások, beszélgetések és más különféle tevékenységek 34 helyszínen lesznek, és több mint ötszáz program közül lehet majd válogatni, amelyeken közel ezer előadó és meghívott vesz részt.

Elmondta: a sátrakban idén is foglalkoznak különböző nemzetpolitikai, közéleti, külgazdasági, gazdaságpolitikai, mezőgazdasági, ifjúsági, kulturális, irodalmi, szórakoztató, hitélettel, valamint sporttal kapcsolatos témákkal. Idén sem maradnak el a gyermek- és kézműves-foglalkozások, illetve a hagyományőrző programok, továbá két helyszínen foglalkoznak sajtós témákkal is.

Koncertek és bulik várnak

Popa Ilona a nagyszínpad esti koncertjeiről elmondta: fellép a Blahalouisiana, a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Honybeast, Szabó Balázs Bandája, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice, a Magyar Rocklegendák, valamint a 4S Street és Kowalsky meg a Vega.

A MIT-sátor esténként koncerteknek ad helyet, ahol erdélyi feltörekvő zenekarok mutatkoznak be, ezeket pedig hajnalig tartó bulik követik, a talpalávalót erdélyi lemezlovasok biztosítják. A Csűrben többek között fellép Pál István „Szalonna” és bandája, valamint a Tokos zenekar is.

Délután négy óráig ingyenes a belépés

A sajtótájékoztatón a belépők árát is ismertették. A rendezvény kapuit július 23-án, kedden reggel nyolc órakor nyitják meg, az előző évekhez hasonlóan, a fesztivál délután négy óráig ingyenesen látogatható, négy óra után a napi belépő ára 30 lej. A heti belépő 120 lejbe kerül.

A helyi lakosok és a 12 éven aluliak egész nap és egész héten ingyenesen látogathatják a fesztivált. Azok a fesztiválozók, akik sátorozni szeretnének, külön jegyet kell váltsanak, a napi sátorhely 30, a heti 120 lej.

A 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor honlapja magyar, román és angol nyelven böngészhető, a Lőrincz Csaba sátorban szervezett előadásokat élőben közvetítik a Tusványos weboldalán és közösségimédia-felületein.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!