Hatszázezer lejre bírságoltak

Több mint 101 000 szarvasmarhát, 194 000 juhot és 23 000 sertést tartottak nyilván Hargita megyében az év első felében – derül ki a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tevékenységi beszámolójából.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hatszázezer lejre bírságoltak
Sertések háztáji gazdaságban. Felmérték az állatállományt Fotó: Veres Nándor

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság idei első félévi tevékenységéről számolt be a prefektusi kollégium tegnapi ülésén István Róbert, az intézmény vezetője. A dokumentum szerint az állategészségügyi ellenőrzések során a hatóságok több szabálytalanságot tártak fel, amelyeket bírságokkal és figyelmeztetésekkel szankcionáltak. A jelentés kiemeli a fertőző betegségek megelőzésére és az élelmiszerlánc biztonságának fenntartására irányuló intézkedéseket. Többek között kihívást jelentett Hargita megyében is az afrikai sertéspestis. A vizsgált időszakban az állategészségügyi hatóságok több ellenőrzést végeztek és számos intézkedést foganatosítottak a betegség megelőzése és visszaszorítása érdekében. Az ellenőrzések során kiemelten foglalkoztak az állattartó telepekkel, a szállítási szabályok betartásával, valamint a betegség korai felismerésével. Az előírások megszegése esetén szigorú szankciókat alkalmaztak, beleértve a karantén elrendelését és az érintett állatok levágását. Emellett hangsúlyt helyeztek a helyi gazdák folyamatos tájékoztatására, hogy minimalizálják a járvány terjedését. A dokumentum szerint a vaddisznóállományból 167 mintát vettek, a házi sertések esetében 60 mintát vizsgáltak meg. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során 96 esetben tártak fel hiányosságokat, így összesen 168 szankciót alkalmaztak, ebből 43 figyelmeztetés és 125 pénzbírság volt, összesen közel 600 ezer lej értékben. Lefoglaltak továbbá 413 kg állati eredetű terméket és 180 tojást.
Az ellenőrzések nemcsak az élelmiszereket érintették, hanem az állatgyógyászati termékekre is kiterjedtek, e téren 37 szabálytalanságot tártak fel, és mintegy 20 ezer lej értékben róttak ki pénzbírságot. 
Az állatok nyilvántartása és egészségügyi felügyelete is kiemelt feladat. A jelentés szerint Hargita megyében az év első felében több mint 101 000 szarvasmarhát, 194 000 juhot és 23 000 sertést tartottak nyilván.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!