Egészséges ebéd és tej-kifli is jár azoknak a Hargita megyei iskoláknak, akik igénylik

Összesen harminckét Hargita megyei iskolában kezdődik el az egészséges ebéd program, ugyanakkor a tej-kifli program esetében huszonnégy oktatási intézmény úgy döntött, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, ezért egyelőre az nem indul – derül ki a megyei önkormányzat szerdai közleményéből.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Egészséges ebéd és tej-kifli is jár azoknak a Hargita megyei iskoláknak, akik igénylik
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közleményben emlékeztetnek: az egészséges ebéd program mellett is igényelhetik az iskolák a tej-kifli programot. Mint részletezték, a két program párhuzamos működtetése nem jár többletköltséggel vagy több ügyintézéssel a tanintézetek számára, ennek ellenére huszonnégy iskola úgy döntött, hogy nem igényli a tej-kifli programot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A közlemény idézi Borboly Csaba megyeelnököt: „Sokan azt gondolják, ha van egészséges ebéd program, akkor a gyermekeknek már nincs  szükségük a tejre és kiflire. A programot az Európai Unió támogatásából finanszírozza az állam, rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Tehát, ha egy iskola igényli az egészséges ebédet és a tej-kiflit is, akkor mindkettőt az állam finanszírozza, semmiféle pluszköltséggel nem járna.” Az elöljáró hozzáfűzte: természetesen az iskoláknak szükségük van logisztikára a beszállításhoz, kiosztáshoz, tároláshoz, és emberi erőforrás is kell ehhez, de ez csupán részletkérdés, ugyanis ha az iskolák kérik, a megyei önkormányzat tud segíteni a szervezési gondok megoldásában.

„Arra kérjük az iskolaigazgatókat, szülőket, hogy ha az egészséges program mellett szeretnék a tej-kifli programot is igényelni, jelezzék. Amíg véglegesen nem tisztázódik a helyzet, addig más iskolákban sem tudjuk elindítani a tej-kifli programot”

– idézte a közlemény Borboly Csabát. Mint írták: a diákok a heti leosztás alapján öt napra tejterméket, öt napra péktermékeket, valamint két napra almát fognak kapni.

A helyi tejet idén is a Gordon Prod Kft. fogja szolgáltatni a megyében. A péktermékek esetében az országos közbeszerzési oldal (SEAP) meghibásodása miatt nem került sor az ajánlatok újbóli benyújtására.

Ha ez megvalósul, akkor a hét folyamán elkészülhetnek a beszállítói szerződések, és az aláírásokat követően elkezdhetik a programot. „Szerintem sok olyan család van, ahol az egészséges ebéd program mellett otthon is elfogyna az öt napra jutó tej- és kifliadag, valamint a két alma, de jelen esetben huszonnégy iskola vezetősége úgy döntött, hogy az egészséges ebéd programon kívül nem szeretnének még ezzel is élni. Arra kérem a tanintézet-vezetőket, hogy ha változik az álláspontjuk a programmal kapcsolatban, jelezzék” – idézte Borboly Csabát a közlemény.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!