Hirdetés

Drogtesztet feldolgozó készülékeket vásárolt a megyei tanács a rendőr-főkapitányságnak

Nyolc darab drogtesztet feldolgozó készüléket vásárolt Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság számára, megelőzés céljából. A készülékeket, melyek nyolc különböző kábítószercsoportot képesek kielemezni, hétfő délután adták át.

Kovács Andrea
Drogtesztet feldolgozó készülékeket vásárolt a megyei tanács a rendőr-főkapitányságnak
Drogteszt. A készülék nyolc kábítószercsoportot elemez ki. Fotó: László F. Csaba

Hargita Megye Tanácsának testülete május végén hagyta jóvá a megyei kábítószerügyi cselekvési tervet a 2022–2026-os időszakra, mely szerint drogteszteket és egyéb eszközöket vásárolnak a városok rendőrségei számára. Most a megyei tanács drogprevenciós projektjének újabb mérföldkövéhez érkeztek, ugyanis hétfő délután átadtak nyolc darab drogtesztet feldolgozó készüléket a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság számára, ezzel megduplázták az intézmény ügykezelésében levő tesztek számát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A 16 darab drogtesztet feldolgozó készülék a járőrautókban lesz elhelyezve, és naponta minden zónában, több helyszínen is használatba helyezik.

A készülékek nyolc kábítószercsoportot elemeznek ki: kokain, opiátszármazékok, benzodiazepinek, kannabisz, amfetamin, metamfetamin, metadon, ketamin.

Az átadón a működést is bemutatták a sajtónak. A teszt kooperatív, a folyamatba bevonják a gépjárművezetőt, semmi nem történik úgy, hogy ő ne tudná, látná, értené. A járőr a sofőr kezébe adja a becsomagolt nyálszedő pálcikát, aki fel kell olvassa a rajta látható lejárti dátumot, majd ő bontja ki, a rendőr leveszi a védőtetőt, majd ugyancsak a sofőr vesz mintát a saját szájüregéből. A szájüregteszt három-négy perc elteltével készül el, amikor átnedvesedik a pálcika, és a belső – addig fehér színű – vége kékké változik.

Drogtesztet feldolgozó készülékeket vásárolt a megyei tanács a rendőr-főkapitányságnak

Pálfi Csaba, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szolgálatának alkalmazottja elmondta:

a tesztgép előnye, hogy teljesen automatizált, így attól a pillanattól, hogy a nyálszedő pálcikát átvették a gépjárművezető kezéből, egyetlen feladatuk van, behelyezni a gépbe, majd gombnyomással hozzáadagolják a vegyszereket (reaktívokat), melyek a centrifugális erő hatására összekeverednek a nyálmintával.

A teszt időtartama 8 perc 47 másodperc, ugyanis minden reaktívnak más-más aktiválási időintervallum szükséges, végül a gép kijelzőjén megjelenik, hogy a nyolcféle kábítószercsoport valamelyike jelen van a begyűjtött mintában, vagy nincs.

Drogtesztet feldolgozó készülékeket vásárolt a megyei tanács a rendőr-főkapitányságnak

– Nem öröm számunkra, hogy drogtesztek vásárlására kell a megyei tanács közpénzt biztosítson, de azért vállaltuk ezt a beruházást, mert szeretnénk biztonságos helyként megtartani Hargita megyét, és elérni, hogy csökkenjen a balesetek száma. Ugyanakkor

fontosnak tartjuk, hogy mindenki tájékoztatást kapjon arról, hogy aki bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt kormány mögé ül, esetleg még balesetet is okoz, biztosan börtönbüntetésre számíthat

– nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Drogtesztet feldolgozó készülékeket vásárolt a megyei tanács a rendőr-főkapitányságnak

Ugyanakkor emlékeztett: a megyei tanács létrehozott egy belső munkacsoportot, amely több tájékoztató, felvilágosító kampányt szervez majd a tudatmódosító szerek használatának megfékezésére. Ehhez kapcsolódóan elkészítenek egy online, védett platformot, amely lehetőséget kínál anonim bejelentések megtételére, így ha valakinek tudomása van kábítószer-kereskedőkről a környezetében, biztonságos körülmények között jelentheti azt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!