A többség elérte a nyolcast

Múlt szerdán zajlott a kezdő pedagógusoknak megszervezett véglegesítő vizsga írásbeli szakasza. Ahhoz, hogy meglegyen az összesítésben szükséges nyolcas átlag, ezen is legalább a hetes osztályzatot el kellett érni. A megyénkben véglegesítőző pedagógusoknak közel háromnegyede sikeresen vette a próbát.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
A többség elérte a nyolcast
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Hargita megyei pedagógusok Csíkszeredában, a Petőfi Sándor Általános Iskolában írásbeliztek a múlt héten. Péter Kinga-Erzsébet szaktanfelügyelő, a vizsgabizottság alelnöke tájékoztatott, hogy 171-en vehettek részt ezen a megmérettetésen, de hatan nem jelentek meg, egy személy pedig a helyszínen lépett vissza. Maga a vizsga problémamentesen zajlott. Az eredményeket kedden, nem sokkal 12 óra után hozták nyilvánosságra a szaktárca honlapján, de kifüggesztették az említett vizsgaközpontnál is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Péter Kinga-Erzsébet elmondta a Hargita Népének, hogy a 164 vizsgázó 73,89 százaléka az írásbeli dolgozatra kapott jegy beszámításával elérte a szükséges nyolcas átlagot, tehát sikerült a véglegesítője.

Mindössze 43-an vannak a „vonal alatt”, de köztük többen is 7,90 fölötti médiával. Ha óvást nyújtanak be, és az újrajavításnál megemelik az írásbelire kapott jegyet, várhatóan még néhányuknak meglesz a szükséges minősítése.

A kapott jeggyel elégedetlen vizsgázók kedden 20 óráig, illetve szerdán 12 óráig nyújthatnak be fellebbezést a vizsgaközpontban vagy a tanfelügyelőség által a honlapjukon is közölt e-mail-címen, ugyanitt a típuskérvény is megtalálható és letölthető. 

Az évente megszervezett véglegesítő vizsgán azok vehettek részt, akik legkevesebb egy évet dolgoztak már a tanügyben.

A jelentkezőknek a tanév folyamán mintaórákat kellett tartaniuk, össze kellett állítaniuk egy szakmai portfóliót, és írásbeli vizsgát kellett tenniük. A sikeres véglegesítő vizsgához minden próbán legalább hetes jegyet kell szerezni, összesítésben pedig legalább nyolcas átlagot kell elérni. A végleges eredmények augusztus 6-ára várhatók. Akik nem érik el a nyolcas általánost a véglegesítő vizsgán, helyettesítő pedagógusként taníthatnak továbbra is, de csak meghatározott idejű munkaszerződést kötnek velük, jellemzően egy évre.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!