Hirdetés

A magyar diákok számára is véget ért az érettségi, ezeket a tételeket kapták ma

Pénteken a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával zárult az idei érettségi vizsgasorozata, Hargita megyében a tanfelügyelőség tájékoztatása szerint mindvégig az előírásokat betartva, fegyelmezetten zajlott a nyári országos felmérés. A magyar érettségi tétel Áprily-verselemzést, egy Munkácsy-életrajz szövegértelmezését, harmadik feladatként pedig Történelmi hősök ábrázolása az irodalomban címmel kétoldalas szöveget kért a diákoktól – ez utóbbi bizonyult kemény diónak.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 1 perc
A magyar diákok számára is véget ért az érettségi, ezeket a tételeket kapták ma
Az utolsó vizsga is lejárt Fotó: László F. Csaba

Hargita megyében összesen 1500 diák iratkozott be a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgára, a megyei tanfelügyelőségtől kapott adatok alapján közülük végül 12-en nem jelentek meg pénteken a vizsgaközpontokban.
A magyar diákoknak összeállított feladatsorban elsőként Áprily Lajos Hóban című versét kellett a tanulóknak a megadott kérdések alapján elemezniük, majd a cultura.hu cikke alapján Munkácsy Mihály életrajzi szövegét kellett értelmezniük, a harmadik tételben pedig Katona József Bánk bánja, Székely János Caligula helytartója vagy Kós Károlynak Az országépítő című műve alapján kellett két oldalas szöveget írniuk Történelmi hősök ábrázolása az irodalomban címmel. 
Dr. Markó Ilona csíkszeredai magyar nyelv és irodalom szakos tanár szerint az első két tétel az átlagos képességű diákok számára sem okozhatott különösebb nehézséget, a harmadik feladat azonban, ahol a történelmi hősök irodalmi ábrázolásáról kellett két oldalas elemző szöveget írni, okozhatott némi gondot, főként, hogy a megadott művek közül kettőt nem is biztos, hogy ismertek a fiatalok.
– Az utolsó feladatban megadott irodalmi művek közül Székely János Caligula helytartóját és Kós Károly Az országépítő című művét nem feltétlenül ismerte minden vizsgázó. Természetesen ezek az irodalmi szövegek mintaként voltak megjelölve a tételben, vagyis a diákok az általuk tanult balladák, történelmi regények vagy eposzok közül is választhattak művet, amin keresztül bemutatják a történelmi hősök ábrázolását. Ehhez azonban bátorságra volt szükség és nagyobb tájékozottságra tehát nem biztos, hogy mindenki élt ezzel a lehetőséggel – ismertette lapunkkal szakmai véleményét Dr. Markó Ilona. A Márton Áron Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára a harmadik tételsorban megadott szempontok között kifogásolta azt is, hogy annak egyik alpontjában azt kérték a diákoktól, hogy a kiválasztott mű és szereplők kapcsán a jelen kor problémáira is utalást tegyenek.
 – Nem tudom, hogy elvárható-e a frissen végzett tanulóktól, hogy ilyen mértékben tájékozottak legyenek az ország jelenlegi társadalmi és politikai helyzetével kapcsolatosan –összegezte Dr. Markó Ilona. 
Az érettségi eredményeit hétfőn, július 8-án függesztik ki, az óvások utáni végleges eredményeket pedig július 12-én teszik közzé.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!