Székely Határőr Emlékközpont – Csíkszépvíz

Vlaicu Lajos
Székely Határőr Emlékközpont – Csíkszépvíz
Fotó: szekelyhataror.eu

A Székely Határőr Emlékközpont közel hatszáz négyzetméteren berendezett interaktív kiállítás tárgyi emlékek segítségével, két-, illetve háromdimenziós filmekkel, animációkkal mutatja be a székely határőrség történetét az Árpád-kortól a második világháborúig.
A csíkszépvízi önkormányzat tulajdonában lévő – a kommunizmus évtizedeiben idősotthonként használt – épület rendbetételére és berendezésére közel egymillió eurót fordítottak, a beruházást a magyar kormány több mint 210 millió forinttal támogatta. Az emlékközpont létrehozásának kezdeményezője Ferencz Tibor polgármester volt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Székely Határőr Emlékközponttal a szépvíziek őseiknek állítottak emléket, hiszen Szépvíz határtelepülés volt, az itt élők évszázadokon keresztül védték a határt. Ezen túlmenően a Székely Határőr Emlékközpontot idegenforgalmi beruházásként működtetik, amelyre több turisztikai szolgáltatás épült, és ezáltal gazdasági potenciált is jelent a településnek. A kiállítás anyagának összeállításán több mint 60 szakértő – helytörténész, régész, hadtörténész, filmes, muzeológus – dolgozott szerte a Kárpát-medencében.
A látogatás előtt figyelmeztetik az érkezőket, hogy a kiállítás megtekintésének időtartama 60-90 perc. Első hallásra soknak tűnt, ám kétkedésünket hamar eloszlatta a feltáruló termek sora és a közben elhangzó hihetetlen mennyiségű információ. Felsorolni is nehéz, mi mindent láthatunk, hallhatunk. Az élethű alakok, bábuk a legkülönfélébb korok rekonstruált egyenruháit viselik, a falakon mindenütt képek, leírások, történelmi utalások, érdekességek. Ezenkívül kisfilmek is segítik a tájékozódást, egy-egy eseményt, korszakot, jelenséget bemutatva. Ha pedig még többet szeretnénk megtudni, audio-idegenvezetést is kérhetünk, minden teremben meghallgathatjuk, hol járunk, mit látunk. Csoportok számára természetesen hagyományos tárlatvezetés is kérhető. Nyitvatartás hetente szerdától szombatig 10–16 óra között.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!