Források útján, Maroshévízen

Boncina-Székely Szidónia
Források útján, Maroshévízen
Fotó: Leorint Cristia

Maroshévízre érkezve több természeti látványosság fogad minket: legszembetűnőbb az a termál víz­esés, amelyet 2000-ben geológiai és tájvédelmi területté nyilvánítottak. A tíz méter magas képződményt a Fenyő üdülőtelepen lévő források táplálják, vize megközelítőleg 27 fokos, magas kalciumtartalommal.
A közel félhektáros területű vízesés egye­diségét a travertin lerakódásoknak köszönheti: vizét mezotermális, a Maroshévízi-medence törésvonala mentén feltörő, gyengén szénsavas források táplálják. A vasút közelében lévő természeti különlegesség környékét kiépítette a helyi önkormányzat, az információs táblák mellett padok és parkolóhelyek adnak lehetőséget a látogatására.
A vízesés legnagyobb vonzereje a változó színek kavalkádjában rejlik, mely azonnal magával ragadja a tekintetet. A víz által tükrözött különleges színek palettája a fehértől a sötétbarnáig terjed, aminek magyarázata az alsó rétegekben jelen lévő travertin, mely folyamatosan rakódik le a felületen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A vízesés a feltörő, 26 Celsius-fokos víz állandó utánpótlásának köszönhetően nem, vagy csak nagyon ritkán, kivételes hidegben szokott befagyni, megőrizve melegét a tél közepén is. Hidegebb teleken, amikor ez mégis megtörténik, lélegzetelállító látványt nyújtanak a rajta keletkezett, cseppkő kinézetű jégcsapok. Az évek során a képződmény állandóan változtatja formáját: 2014-ben, a rendkívül hideg tél, majd olvadás következtében a szikla egy darabja levált és a vízbe zuhant.
Maroshévízen nemcsak a termál víz­esést táplálják források, hanem a fürdőket is, így például az Urmánczy- és a Bánffy-fürdőben való kúraszerű megmártózás szív- és érrendszeri betegségek, reumatikus bántalmak orvoslója. Ugyanezen források vize ivókúraként gyomorbántalmakra, savtúltengésre, máj- és vesebántalmakra, krónikus sárgaságra és cukorbetegségre javallott. A település egykori fürdőkultúrája napjainkban inkább a nyári időszak strandolására korlátozódik, ám mindkét működő fürdő – az Urmánczy és a Bánffy – vize gyógyhatású.
Több éve, a kulturálisörökség-napok keretében Maroshévíz természeti kincseit is ismertetik az érdeklődőkkel: a biciklitúrák alkalmával a meleg vizű források útján ismerkedhetünk az egykori fürdőélettel, a vizek összetételével és gyógyhatásaival.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!