A csíkszenttamási csonkatorony

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
A csíkszenttamási csonkatorony
Fotó: László F. Csaba

Csíkszenttamás település első írásos feljegyzését az 1332. évi pápai tizedjegyzékben találjuk Sanc­to Toma néven. A jelenlegi település határában található az egyház középkori templomának maradványa, az úgynevezett Csonkatorony. A több mint 10 méter magas, terméskőből épített toronyrom nyugati fala ép, északi falának alja és déli falának keleti oldala, illetve a keleti fala egészében lepusztult. Északnyugati támasztópillére egészen, a délnyugati pedig csak felső részében maradt meg. Legfelül két, nagy csúcsíves ablaknyílása ép, a másik kettő csak részleteiben maradt meg. A toronyromon nagyon jól kivehető és tanulmányozható a középkori terméskő­falazat építési módja. A torony gótikus vonásokat hordoz magán, amely jól látható az ablakkereten, de az is valószínűsíthető, hogy akár még pár száz évet nyúlik vissza a hely története a történelemben. Ugyanis Szent István király hozott egy olyan rendeletet, amelynek értelmében legalább minden tíz falunak kötelessége megépítenie és fenntartania egy templomot. De a templomtól nem messze egy tömlöcöt is kellett építeni, ahova bezárták azokat, akik nem voltak hajlandók áttérni az ősi pogány hitről a kereszténységre. A csík­szenttamási templomromtól északra található a népi elnevezés szerint Tömlec-dűlő. Ez pedig elég szoros kapcsolatot feltételez István király rendeletével.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A hely külön érdekessége, hogy régen mocsaras vidék volt, így a szájhagyomány szerint a Kődön túli településekről – Csíkszentmihály, Szépvíz – a hívek csónakokkal érkeztek a vasárnapi misére. Habár ma már az egykori óriási mocsaraknak nyomát se találni, a Csonkatorony közvetlen közelében található a Feneketlen-tó, amelynek mondája ugyancsak szorosan kapcsolódik a Csonkatorony történetéhez. 
A legenda szerint a templom harangozója kellemetlennek tartotta a korai harangozást, ezért eldugta a harang ütőjét. Az ütő keresésére indult elöljáróság betért a harangozóhoz, akinek háza a tó helyén állott. Amikor kérték a harangütőt, ő azt felelte: Süllyedjek el, ha láttam! De ahogy kimondta a hazugságot, a talaj inogni kezdett, s alig menekültek ki az elöljárók, a harangozó a házával együtt elsüllyedt, a helyén pedig tó keletkezett.
A Feneketlen-tó tulajdonképpen egy meleg vizű forrás, a tó s a belőle kifolyó Hővíz-patak télen a legnagyobb hidegben sem fagy be, a patakban télen is zöldell a növényzet, ezért télen is itt maradnak a vadkacsák.
A Csonkatorony és a Feneketlen-tó a község legjelentősebb turisztikai látványosságainak számítanak. Így az elmúlt években a helyi önkormányzat folyamatos fejlesztéseket végzett a környékükön. Immár aszfaltos úton lehet eljutni a látványosságokhoz, ahol tájékoztató táblák segítik az oda látogatót, illetve a tó közelében évente kulturális és szabadidős rendezvényeket szerveznek. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!