Hirdetés

Vidékfejlesztési lehetőségekről tárgyaltak

Fontos lehetőség nyílik a vidék fejlesztésére és kulturális identitása erősítésére az EU spanyol elnöksége alatt, erről egyeztetett Borboly Csaba megyeelnök kedden az elnökség képviselőivel – derül ki a Hargita megyei önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Vidékfejlesztési lehetőségekről tárgyaltak
Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Mint írták, Borboly Csaba a Régiók Bizottságának jelentéstevőjeként konzultált a spanyol elnökség képviselőivel. A megyeelnök jelentésében „a kultúraközpontú vidékfejlesztésre teszi a hangsúlyt, a helyi jellegzetességek és értékek mentén. Olyan megújulást kezdeményez, amely a hagyományokra alapoz és figyelembe veszi a kisebbségek érdekeit is, hiszen a vidéki élet sok esetben hozzájuk kapcsolódik” – olvasható a közleményben.

Mint részletezték: a dokumentum a vidéki területek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését hivatott elősegíteni, a kulturális sokszínűség és a kreativitás felhasználásával „Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az Európai Unió mindig előre tervez.

Ahhoz, hogy 2028-ban olyan forrásokat hívhassunk le, amelyekre valóban szükségünk van, most kell felszólalni. Ne mások határozzák meg, hogy mi a fontos számunkra.

A mi vidékünk erősségét kell figyelembe venni, a saját turisztikai vonzerőnket kell kiemelni a saját kultúránk, hagyományaink és értékrendszerünk alapján” – idézte a közlemény Borboly Csabát.

Kitértek arra is, hogy az EU spanyol elnökségének képviselői üdvözölték a Kulturális Örökség Vidéki Európa európai évének ötletét, amelynek célja a vidéki kulturális identitás megerősítése. „Kiemelték a vidéki területeken a kulturális sokféleség védelmének és népszerűsítésének szükségességét, támogatva az innovációt és a kortárs kultúra fejlesztését, melyben a művészek kulcsfontosságú szerepet játszanak” – olvasható a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!