Hirdetés

Útnak indultak a gyergyóalfalvi zarándokok

Csütörtökön reggel, a szentmisét és áldást követően útnak indultak Csíksomlyóra a gyergyóalfalvi zarándokok. A keresztaljához idén is csatlakoztak a Mária-út zarándokai; a nagyrészt fiatalokból álló zarándokcsoportot idén is Balázs József festőművész vezeti, Hanuleac Tamás segédlelkész segítségével.

Boncina-Székely Szidónia
Útnak indultak a gyergyóalfalvi zarándokok
István pap serege idén is Csíksomlyóra tart Fotó: Boncina-Székely Szidónia 

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan reggel hét órától szentmisén vettek részt, majd a csomagok szekerekre való pakolása és az áldás meghallgatása után indultak el Csíksomlyóra a gyergyóalfalvi gyalogos zarándokok. A népes zarándokcsoportot idén immár 32. alkalommal vezeti Balázs József festőművész, fontosnak tartva a hálaadást, az ötnapos zarándoklat minden csodáját és kihívását.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A hála gondolatával indulok el idén is: hálát kell adnom a Szűzanyának az egészségemért és azért is, hogy István pap ezt a feladatot hagyta hátra nekünk, alfalviaknak. A hosszú évek alatt rutinossá vált az út, de mindig ott van bennem a kíváncsiság is, hiszen Mária mindig olyankor mutatkozik meg, amikor elvesztem a bizalmam. Most azzal a gondolattal megyek, hogy itthon hagyom mindazt a zűrzavart, káoszt, rohanást, ami az életemet, mindannyiunk életét jellemzi, és az elkövetkező öt napban rendet teremtek a lelkemben, letisztulok, azonosulok azzal, amit a Szűzanya ad nekem – fogalmazott az indulás előtti percekben Balázs József.

A gyergyóalfalviakhoz csatlakozó, Mária-úton érkező zarándokok szerdán érkeztek a településre, közöttük Viski György, aki immár tizenegyedik alkalommal indult útnak Ráckevéről.

Boncina-Székely Szidónia 

– Valami ide húzza a szívemet, ahogy közeledik a búcsú ideje. Mindig a húsvétot követő vasárnapon indulok – már számolom a napokat. Jelenleg tizenegyen vagyunk, akik a Mária-út bizonyos szakaszain együtt zarándokoltunk, én április 7-én indultam el Ráckevéről – fogalmazott Viski György.

A gyergyóalfalvi keresztalja Karcfalván tölti az éjszakát, majd pénteken este érkezik Csíksomlyóra. A több évszázados hagyományhoz hűen minden évben a gyergyóalfalvi egyházközség keresztalja halad az élen a csíksomlyói nyeregben tartandó fogadalmi búcsús szentmisére.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!