Hirdetés

Tiszta vizet Borzontra

A település történetének legnagyobb értékű projektje valósul meg Gyer­gyó­al­fa­lu­ban, amely a víz- és szennyvízhálózat bővítését, felújítását, valamint egy vízbefogó rendszer megépítését tartalmazza. A beruházás környezetvédelmi és gazdasági szempontból is fontos, ugyanakkor a település turisztikai övezetének vízellátását is biztosítja majd.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tiszta vizet Borzontra
Fotó: Hodgyai István

Gyergyóalfalu ön­kor­mány­zata 47 millió lej összértékű nyertes pro­jektet tudhat magáénak: az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként 23 kilométer víz- és 21 kilométer szennyvízhálózat épül ki a közigazgatásilag Gyer­gyó­al­fa­lu­hoz tar­to­zó Borzont turisztikai részén és elkészül egy, a for­rá­sok és a fúrt kút vizét összegyűjtő vízbefogó rendszer. A projekt fontos része a településen lévő, négy és fél kilométernyi vízhálózat felújítása béleléses technológiával.

– Környezetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú, hogy valamilyen mértékben elejét vegyük a környezetszennyezésnek a víz- és szennyvízhálózat kiépítésével az adott térségben. Borzont turisztikai részén egyre több ház épül, korszerű igényeknek megfelelően és legtöbb esetben – bár készítenek pöcegödröt –, a szennyvíz a talajba szivárog, így a patakok vizét is a szennyezés veszélye fenyegeti

– fejtette ki a beruházás egyik előnyét sajtótájékoztatón Gáll Szabolcs polgármester. Hozzátette: fontos megteremteni a megfelelő körülményeket a turisztikai létesítmények működéséhez. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Jelenleg a víztisztító állomás rendkívül túlterhelt, hiszen a régi betoncsövekbe beszivárog a víz, négy és fél kilométernyi fővezeték felújítását tervezzük béleléses technológiával. Ennek nagy előnye, hogy ásni csak azokon a kritikus helyeken kell, ahol töredezettek a csövek

– fűzte hozzá az elmondottakhoz Bege László Balázs alpolgármester. 
A projekt részeként a kiépített rendszert források és fúrt kút vizéből táplálnák, és az önkormányzat vezetői úgy vélik, ez hozzájárulhat a vezetékes víz árának szinten tartásához is. A 47 millió lejes összértékű beruházásból 41 millió lejt finanszíroz a környezetvédelmi minisztérium: a fennmaradó önrész biztosításához hitelhez folyamodna az önkormányzat. A munkálatok közbeszerzését legkésőbb jövő héten elindítják, a tervek szerint április végén, május elején szerződést tudnak kötni a kivitelező céggel. A projekt megvalósítási határideje 2026 decembere.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!