Sok az üres hely, kevés a diák

A megyei tanfelügyelőség honlapján is megtalálható a szabadon maradt középiskolai helyek listája, amelyekre a felvételi első fordulójából kimaradt vagy éppen hely nélkül maradt tanulók jelentkezhetnek. Olyan helyek is vannak, ahová alkalmassági próba szükséges, ezeket a tanintézetek a héten szervezik meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sok az üres hely, kevés a diák
Volt, aki kevés opciót írt fel. De vannak még szabad középiskolai helyek Fotó: Veres Nándor

Elkezdődött a középiskolai felvételi második szakasza. Ezen azok a nyolcadik osztályt végzett ta­nulók vesznek részt, akik a számítógépes elosztás után nem iratkoztak be abba az iskolába, ahová bejutottak, vagy túl kevés opciót írtak fel a jelentkezési lapra, és nem kerültek be sehová. Azok is bekapcsolódhatnak, akik korábbi években végezték el a nyolcadik osztályt, majd valamilyen okból kimaradtak az iskolából, de még nem töltötték be a 18. életévüket, illetve azok, akik nem tették le az országos értékelő vizsgát (az úgynevezett abszolválót), emiatt nincs felvételi jegyük, ilyen helyzetben lehetnek azok a fiatalok is, akik eddig külföldön tanultak. 

Népszerű gimnáziumok

Az első elosztás után megmaradt helyek listáját múlt pénteken kellett nyilvánosságra hozni. A tanfelügyelőség honlapján megtalálható összesítésből kiderül, hogy a Hargita megyében meghirdetett 1752 középiskolai helyből betöltetlen maradt 201. A gimnáziumokban, azaz elméleti líceumokban majdnem minden osztály betelt (kivétel például a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, ahol filológia szakon még tíz hely van), ám vannak olyan szakközépiskolai osztályok, ahol tíznél is több üres hely vár „gazdájára”. A székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskola számítástechnikai berendezéseket üzemeltető technikus szakán húsz betöltetlen hely van, hasonlóan sok hely maradt üresen Szentegyházán a Gábor Áron Szakközépiskolában, valamint a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában is.  
A romák számára fenntartott 70 helyből mindössze ötöt foglaltak el, a sajátos nevelési igényű tanulóknak fenntartott helyek esetében jobb az arány, ugyanis a 70 hely több mint felét, 48-at elfoglaltak a felvételi első fordulójában. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Alkalmassági vizsgát tartanak

Vannak olyan szakok, ahová alkalmassági vizsgát kell tenni a felvételit megelőzően, erre tegnap kellett iratkozni. A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában például augusztus 7-én szervezik meg a próbát, a tanintézetben a kétnyevű (román–angol) turizmus és vendéglátás osztályban tíz helyre lehet jelentkezni.
A felvételi jelentkezési lapot augusztus 12–14. között kell kitölteni és leadni, a jelentkezők elosztását a megmaradt helyekre a tanfel­ügyelőség által kinevezett bi­zottság végzi el augusztus 19–20. között, az eredményt 20-án ismertetik.
Az üres helyekre első körben azokat helyezik ki, akik részt vettek az országos értékelő vizsgán, tehát van felvételi jegyük, utánuk pedig azokat, akik nem. Elméletileg tehát felvételi jegy nélkül vagy alacsony felvételi általánossal is be lehet kerülni líceumba. 
Bogos Mária tanfelügyelőtől megtudtuk, hogy idén rendkívül kevés azoknak a száma, akik „kódoltak”, tehát benne voltak a számítógépes elosztásban, de hely nélkül maradtak. Ráadásul közülük csak 14-en Hargita megyeiek, és heten román tannyelvű iskolába jártak. Nem ismerik viszont azok számát, akik nem tették le az abszolváló vizsgát, vagy korábban szakiskolába jelentkeztek, és most átkérnék magukat líceumba. Helye lesz mindenkinek, ez biztos – mondta a tanfelügyelő, viszont hogy mi lesz azokkal az osztályokkal, ahová nagyon kevesen iratkoztak be, az még bizonytalan, tiszta kép csak szeptember elejére várható.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!