Hirdetés

Restaurálták a templomtorony keresztjét

Az egész Gyergyói-medencét érintő júliusi vihar meghajlította a gyergyóalfalvi templomtornyon lévő apostoli keresztet. Több szakember összehangolt munkájának köszönhetően múlt héten visszakerült a helyére a restaurált szimbólum.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Restaurálták a templomtorony keresztjét
A templomtorony madártávlatból Fotó: Gyergyóalfalvi Plébánia

Bádogos, ács és ipari alpinista munkájára volt szükség ahhoz, hogy a gyergyóalfalvi templomtorony és a kupola felső része megújulhasson a júliusi nagy vihar után. 

– Ki kellett cserélni az elkorhadt királygerendát, amelyen a torony kupolarésze és a kettős kereszt áll, így augusztus 10-én levették a keresztet a templom tetejéről, hogy az ácsmunkát el tudják végezni. A rézlemezből készült keresztet és a kupola felső részét helyi bádogosmester restaurálta, tisztította és festette újra. Az elmúlt héten sikerült visszahelyezni azt a méltó helyére – vázolta a nem mindennapi felújítási munkálat részleteit Borka Ernő gyergyóalfalvi plébános. 
Hozzátette: a munkálatok elvégzéséhez a helyi egyháztanács és a közösség is hozzájárult. 

– A templomtoronyban 1930-ban, Gaál Tamás plébános idején időkapszulát helyeztek el: a mostani toronyfelújítás alkalmával a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum muzeológusa a benne talált fotókat, dokumentumokat digitalizálta és a tervek szerint a benne lévő információkat a jövőben szélesebb körben ismertetik

– számolt be érdeklődésünkre Borka Ernő plébános.  

Az alfalvi templom
A gyergyóalfalvi római katolikus templom Gyergyószék egyik legrégebbi épülete, Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke műemlék épületként tartja számon. P. Domokos Kázmér felszentelt püspök és apostoli helynök 1675–1678 között innen kormányozta az egyházmegyét: a gyergyóalfalviak ennek tiszteletére és emlékére Árpád-házi keresztet, ún. kettős keresztet állítottak 1930-ban.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!