Hirdetés

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul

Nyugat-európai színvonalú, Románia tárolási kapacitását megduplázni képes krumplitárolót és feldolgozót adtak át csütörtökön Gyergyóalfaluban. A Via Agro vállalkozás 16 millió eurót érő megvalósítása ugyanakkor munkahelyeket teremt a térségben, és a helyi gazdáknak is biztos bevételt nyújt.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 3 perc
Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A Gyergyóalfaluban létrejött élelmiszeripari nagyberuházás és fejlesztés célkitűzése az volt, hogy egy zöldmezős beruházás keretében, a helyi mezőgazdasági termeléshez igazodva, nagy kapacitású tároló és konyhakész burgonyát biztosító üzem létesüljön, és ezt a feladatot maradéktalanul, magas színvonalon sikerült teljesíteni – hangzott el a létesítmény csütörtöki, ünnepi átadóján. 

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul

Krumplinagyüzem

Politikusok, regionális és önkormányzati képviselők, partnerek jelenlétében Kari András, a projekt szakmai vezetője részletezte a beruházás sarokszámait: a burgonyatárolónak 45 ezer négyzetméteres terület ad helyet, a technológia fogadására pedig egy több mint 10 ezer négyzetméteres üzemcsarnok épült. Az üzem szerkezete előregyártott vasbeton, és hét hatalmas tárolókamrából, egy adminisztrációs egységből, illetve egy, a nyers burgonya feldolgozását végző üzemegységből áll.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul

A Via Agro vállalkozás létesítményének maximális nyersanyagtároló kapacitása jelenleg 22 500 tonna, ami tovább bővíthető. A konyhakész krumplit gyártó üzem óránkénti maximálisan 1,2 tonna alapanyag feldolgozását és 1 tonna késztermék előállítását teszi lehetővé.

– A technológia sokoldalúságának köszönhetően olyan konyhakész friss burgonya késztermék jön létre, amely minden tekintetben igazodik a vendéglátóipari egységek, az élelmiszeráruházak és az ipari feldolgozó partnerek igényeihez is – jelezte a projektvezető.

Igazi csapatmunka eredménye

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke elmondta, hogy a magyar kormány támogatásával az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében nemcsak kézzelfogható segítséget nyújtanak az erdélyi gazdáknak, hanem jövőképet is a fiataloknak.

– Az elmúlt időszakban több mint hatezer kisgazdálkodónak tudtunk támogatást nyújtani, és majdnem száz, a most avatotthoz hasonló mértékű nagyberuházás jött létre Erdélyben. Az évekkel ezelőtt papírra vetett álmunk kezd beteljesülni – mondta az alapítvány elnöke.

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Székelyföldön magas színvonalon megvalósuló versenyképesség rendkívüli fontosságáról beszélt. Azt mondta, ahhoz, hogy ma itthon és a világban helyt tudjunk állni, versenyképeseknek kell lennünk, és ehhez pedig a kiváló minőségre és a kiváló teljesítményre kell törekednünk.

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul

Mint fogalmazott, e beruházás esetében ezeknek a kritériumoknak a gyakorlati megvalósítását látjuk. Ehhez ugyanakkor bizalomra volt szükség: egyrészt bízni kellett az elképzelés megvalósíthatóságában, majd szükség volt az anyaországiak bizalmára az anyagi támogatás biztosításáért, ugyanakkor a romániai felek viszonyulásáért is a megbízhatóságra kellett törekedni.

– Folyamatosan féltek (a román politika – szerk. megj.) attól, hogy mi lesz itt. Tudattam velük, hogy ide hoznak, nem pedig elvisznek. Itt munkahelyek lesznek, és termelés, ide fizetik be az adót. Ez az ország gazdasági teljesítményét növeli majd – hangsúlyozta Kelemen Hunor. 

Országos jelentőségű krumplitároló és -feldolgozó üzem indul
Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi elnöke, a megyei önkormányzat alelnöke az összefogásról mint a gazdaságfejlesztés egyik fontos eszközéről beszélt, amely mint fogalmazott, a Hajrá, Gyergyó! mozgalom alatt kitűnően működik.

– Amit most látunk, ami itt megvalósult, erős, valódi és előremutató együttműködés, partnerségi kapcsolat és csapatmunka eredménye – hangsúlyozta Barti Tihamér.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!