Online lelki segítség daganatos betegeknek

Sokat tudunk a rákos megbetegedésekről, de keveset hallunk arról, hogy a diagnózis megállapításakor és a gyógyítás során miként érzik magukat a páciensek, hogyan élik meg mindennapjaikat, hogy veszik fel a harcot, és hogyan élik túl a rosszindulatú daganatos elváltozásokat. Erre ad választ az OncoTeam Portrék, ahol egy fiatal rezidens orvos kezdeményezésére tapasztalataikat osztják meg a témában érintettek.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 2 perc
Online lelki segítség daganatos betegeknek
Fotó: Balázs Boglárka / FB

Noha évente emberek tízezrein diagnosztizálnak rákos megbetegedést, a daganatos betegek ellátásában országszerte szinte kizárólag az orvosi kezelésre helyezik a hangsúlyt, a rendszer csak keveseknek tud, főként magyar nyelven, reagálni a daganatos betegek által megélt a lelki vívódásaira. Az onkopszichológia hiányának pótlására jött létre dr. Balázs Boglárka fiatal onkológus rezidens orvos kezdeményezésére az OncoTeam Portrék Facebook-oldal. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Először az Instagramon osztottam meg a betegekkel, szakemberekkel, orvosokkal, pszichológusokkal készített interjúkat, bárkivel, aki valamennyire érintett a daganatellenes harcban. Aztán rájöttem, hogy nem az Instagramon van jelen a célközönség, hanem a Facebookon – számolt be a gyergyói származású rezidens.
A tavasszal létrehozott platform nagy sikernek övend, pozitívak az eddigi visszajelzések.
– Főleg a daganatos megbetegedésekkel való küzdelem lelki oldalára vagyok kíváncsi. Szerintem a tünetekről, a mellékhatásokról elég sokat beszélünk, de arról, hogy ki mennyire fél, vagy hogy ki mit érez egy diagnózis felállításakor; kinek mi jelent kapaszkodót; ki hogyan próbálja feldolgozni mindazt, amivel szembesül, minderről nagyon kevés szó esik. Ezek megosztására hoztam létre online felületet – mutatott rá dr. Balázs Boglárka.
A segítő online felületen van, aki megkeresés nyomán osztotta meg a legbensőségesebb gondolatait, és volt olyan is, aki önszántából kereste fel az oldal működtetőjét, azzal a szándékkal, hogy ezáltal másokon segítsen. 
A közösségi platformnak jelenleg ezerszáz követője van, az itt megjelent bejegyzéseket összesen közel száz­ezren olvasták. A kezdeményező elképzelése az, hogy ezeket az interjúkat, megfogalmazott tapasztalatokat egyszer egy könyv formájában is megjelenteti. Ugyanakkor az OncoTeam Portrék nyomán a későbbiekben az is elképzelhető, hogy személyes találkozások is létrejönnek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!