Nemet mondanak a bántalmazásra

Egész éves, az iskolai bántalmazás ellen irányuló tevékenységsorozatot indított a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola szep­temberben. A Kamaszbarát iskola címmel rendelkező intézményben minden iskolai tevékenységbe beépítik az egymásra figyelés, a konfliktusmegoldás és a felelősségteljes kommunikáció kultúráját.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nemet mondanak a bántalmazásra
Iskolaközösség a bántalmazás ellen. Tudatosan tesznek a változásért Fotó: Sövér Elek Szakközépiskola

Az elmúlt tanévben egy osztály vett részt a magyarországi 8K Alapítvány bántalmazás elleni kampányában, elnyerve a Kamaszfesztiválon való részvételt és a Kamaszbarát iskola címet. Idén az iskola teljes közössége vállalta a bántalmazás elleni küzdelemről szóló tevékenységek beépítését az intézmény mindennapjaiba. 

– Idén három tevékenységet indított ebben a témában a 8K Alapítvány, a Piros Lapot az Iskolai Bántalmazásoknak elnevezésű kampányt, a Legszuperebb Osztályközösségek Kihívásjátékot, és a Javíts egy jegyet pályázatot. A kampányban az 5–12. osztályok mindegyike, valamint egy általános iskolai osztály vesz részt, de a másik két tevékenységet is több osztály megpályázta az iskolából. Ugyanakkor a pedagógusok mindegyike vállalta, hogy közösen dolgozzunk a bántalmazás megfékezéséért, mindenki a saját eszközeivel

– ismertette a tevékenységet Kiss Zsuzsanna iskolai tanácsadó. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Piros Lapot az Iskolai Bántalmazásoknak kampány szeptember 20-án indult, ekkor írták alá az osztályközösségek a bántalmazás elleni paktumot, és vállalták az ezzel járó feladatokat, kihívásokat. 

– Az alapítvány egy magyarországi jutalomkirándulást ajánl fel nyereményként, de a jutalom önmagában a közösségformálás és az erre való törekvés, egymás megismerése, a kommunikációs módszerek javítása. Ehhez minden pedagógus a saját tanóráján hozzájárulhat, de több közösségformáló tevékenység is lesz, amelyek ezt szolgálják: idősek és betegek látogatása, meseolvasás óvodásoknak, közös főzés, szemétszedés, egy könyv kiolvasása és az arról való beszélgetés. Bízunk benne, hogy tudatosítani tudjuk, a bántalmazás nem egy ember ügye, hanem az egész közösségé, és a megoldást is csak közösen tudjuk megtalálni

– összegzett Kiss Zsuzsanna.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!